4 avantaje ale sistemului de muncă hibrid care schimbă piața muncii în 2023
Dimensiune font:
Piața muncii este într-o continuă schimbare, iar cele mai evidente modificări se resimt la sistemul de muncă. Programul de muncă hibrid devine normă pentru toate companiile, pentru că vine în avantajul angajaților de a fi mai motivați și implicați în atingerea obiectivelor. Descoperă în acest articol 4 avantaje ale sistemului de muncă hibrid care schimbă modul de lucru.
1. Flexibilitatea
Flexibilitatea înseamnă un mod mai inteligent de a munci. Conform unui studiu realizat de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul Liviu Tudor, peste 4 din 10 români sunt de părere că un sistem de muncă hibrid, cu 3 sau 4 zile de muncă pe săptămână la birou, va domina în anul 2023. Mai mult de un sfert din respondenții aceluiași studiu mizează pe un sistem de o zi sau maxim două la birou. Acest tip de program oferă flexibilitatea de a lucra sau nu de acasă, în funcție de nevoile fiecărui angajat în parte. Cu timpul, beneficiile se vor simți pentru sănătatea întregului business, pentru că odată ce angajații lucrează după un program benefic pentru ei, munca devine mai productivă.Flexibilitatea încurajează angajații să își formeze și un echilibru între viața personală și cea profesională, dar și de a avea grijă de sănătatea lor mintală.
2. Interacțiunea în echipă
Comunicarea internă este benefică pentru angajații unei companii, atât pentru cunoașterea colegilor, dar și pentru rezolvarea sarcinilor mai ușor. Conform aceluiași studiu, principalul beneficiu al prezenței fizice la birou este interacțiunea între colegi, iar 90% dintre respondenții studiului sunt de părere că facilitățile de la birou eficientizează comunicarea internă. Același procent afirmă că existența unor spații verzi și de relaxare sunt benefice pentru integrarea mai facilă în colectiv, dar și la consolidarea echipelor. Spațiile de relaxare din jurul biroului pot fi și un bun mod de a crea o balanță echilibrată între viața personală și cea profesională. Mai mult, 8 din 10 persoane care au participat la studiul anterior, sunt de părere că ar economisi mai mult timp dacă ar avea locuri speciale de odihnă. Programul de muncă hibrid face posibile toate acestea, pentru că le oferă angajaților oportunitatea atât de a-și gândi programul și posibilitate să lucreze acasă, cât și să ia parte la comunicarea internă, la birou.
3. Productivitatea
Productivitatea este un termen subiectiv, însă cu resursele necesare, poate fi percepută similar de fiecare angajat. Spre exemplu, tot un studiu Genesis Property arată că 53,4% dintre angajații români consideră că interacțiunea între colegi în afara programului de muncă crește coeziunea echipei și, cel mai important, productivitatea pe termen lung. Existența facilităților la birou și un mediu de muncă adaptat cerințelor moderne sunt factori importanți pentru creșterea productivității angajaților. Asta pentru că munca nu mai este privită cum era înainte, printr-un program fix și un birou clasic. Pentru rezultate satisfăcătoare, companiile trebuie să investească în construirea unor spații prietenoase cu mediul înconjurător, de la mobilier până la construcția clădirilor, care să crească, de altfel, productivitatea angajaților. În rândul tinerilor la început de drum, pentru formarea unui program benefic pentru ei și companie, este importantă comunicarea internă și un spațiu proiectat și gândit modern.
4. Posibilitatea de a echilibra viața personală de cea profesională
Modul de lucru „work from home” este benefic pentru mulți dintre angajați, însă poate veni și cu dezavantaje în ceea ce privește delimitarea spațiului personal de cel de muncă. Astfel, acasă poate fi greu să te deconectezi de la job, odată ce ai încheiat programul. Pentru a ajunge la un echilibru, ai nevoie de eforturi în plus și parcă tot nu este suficient. În schimb, cu un program de muncă hibrid, ajungi mai ușor la o stabilitate între viața de acasă și cea de la locul de muncă. Oportunitatea de a lucra două zile de la birou și restul de acasă, este benefică atât pentru sănătatea mintală, cât și pentru productivitate. Flexibilitatea, interacțiunea între echipe, productivitatea și posibiltatea de a avea o balanță echilibrată între viața profesională și cea personală, sunt avantajele sistemului de muncă hibrid. Această formă de muncă va domina în anul 2023 și în următorii, cu beneficii resimțite atât pentru angajați, cât și pentru companii.
Sursa foto: Freepick.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau