4 beneficii altfel pentru angajații tăi: cum să faci investiții smart pentru afacerea ta
Dimensiune font:
Piața forței de muncă a devenit un teren competitiv în ultima perioadă, întrucât se remarcă o evoluție a culturii organizaționale. Pe măsură ce companiile se adaptează noilor tendințe lansate pe piața muncii, balanța profesională tinde să se încline în favoarea angajaților. Reminiscențele efectelor pandemiei de Covid19 se resimt chiar și în prezent, chiar dacă au trecut doi ani de la debut. Concret, conceptul de muncă hibrid sau remote se situează pe un trend ascendent în așteptările angajaților, datorită faptului că majoritatea candidaților caută stabilitate din partea noului angajator, plus siguranță în fața unei amenințări de tip patogen. Asemenea unui rap battle, unde cei prezenți își scot în evidență aptitudinile muzicale, piața muncii are parte de o bătălie între talente. Conștienți de tributul major pe care îl pot aduce în cadrul unei companii, noile talente cer oferte salariale și pachete cu beneficii, pe măsura pregătirii și a experienței.
Nevoile angajaților controlează tonul schimbărilor, iar organizațiile încearcă să recruteze oameni specializați, prin intermediul unui sistem bazat pe recompense, bonusuri și recunoaștere a potențialului. Iată câte metode prin care un angajator poate investi inteligent în beneficiul companiei sale.
Spațiu de lucru sigur și stabil
Programul de lucru hibrid s-a transformat dintr-o simplă tendință, într-o manieră aplicată de angajatori în cadrul companiilor, cu scopul de a oferi angajaților siguranța de care aveau nevoie într-o perioadă instabilă. Relaxarea restricțiilor încurajează întoarcerea la programul obișnuit de muncă la birou, lucru susținut de un studiu realizat de Steelcase și publicat în Forbes, conform căruia 54% dintre americani se așteaptă să lucreze de acasă, cel puțin o zi pe săptămână sau mai puțin, iar un procent de numai 26% se așteaptă să lucreze de acasă, timp de două sau chiar trei zile pe săptămână.
Veștile ar trebui să-i bucure pe angajatori, întrucât relaționarea fizică la birou sporește productivitatea și randamentul echipei, iar studiul amintit întărește ideea că oamenii vor să încerce o revenire la normal. Pe de altă parte, angajații au nevoie de inovație, ceea ce înseamnă că fiecare companie ar putea să investească în segmentul de transformare a biroului într-un mediu care îndeplinește toate nevoile unei persoane. Creativitatea este susținută de relaxare. Așadar, un birou care încurajează ideea de mișcare în aer liber, practicarea unui sport în pauza de masă, poate atrage atenția mai multor pretendenți.
Prin amenajarea parcului de birouri West Gate Business District, fondatorul Genesis, Liviu Tudor a reușit să creeze un mediu de lucru sustenabil, compus din cinci clădiri de birouri înconjurate de spații verzi. În plus, cu scopul de a încuraja socializarea și interacțiunea fizică dintre angajați, în incinta complexului au fost amenajate numeroase surse auxiliare de divertisment și recreere, precum pista de alergare și rollerblanding sau piscină exterioară.
Pandemia a scos în evidență faptul că protecția sanitară este un aspect important în abordarea strategică a fiecărui antreprenor, iar în momentul în care sănătatea angajatului este pusă în primejdie, atunci randamentul și eficiența echipei de lucru scad vertiginos. Oamenii sunt viitorul pieței de muncă. Așadar, asigurarea unui cadru de lucru în care siguranța primează va adăuga o cărămidă la structura de încredere între companie și angajat. Spre exemplu, într-un act de câștigare a încrederii, echipa de experți condusă de antreprenorul Liviu Tudor a dezvoltat IMMUNE™ Building Standard, o certificare dedicată clădirilor, ce conține peste 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitectură și operaționale. Un standard global care revoluționează viitorul clădirilor, IMMUNE™vine la ca un răspuns normal la provocarea adusă de contextul epidemiologic, astfel încât fiecare companie are la îndemână un set complex de măsuri pe care le poate aplica.
Flexibilitatea programului de lucru
După aproximativ doi ani, în care o mare parte dintre angajați și-au valorificat ideile de lucru în confortul canapelei din sufragerie, întoarcerea la un program fix la birou pare dificil de realizat. Perspectivele s-au schimbat în această perioadă, așa că joburile de tip remote sau hibrid au câștigat puncte importante în cazul angajaților, unii dintre ei fiind tentați de flexibilitatea extinsă pusă la dispoziție de calea freelancingului. Din acest motiv, companiile pot lua în considerare o serie de modificări importante ale programului, păstrând ideea de a relaționa fizic la locul de muncă. Tehnologia se află într-o continuă schimbare, lucru ce va ajuta antreprenorii să dezvolte noi strategii inovative, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de lucru ale comunității. Cultivarea mai multor opțiuni dedicate angajaților va aduce beneficii ambelor părți.
Programe de wellbeing
Dacă s-ar face o radiografie a modului de lucru practicat în ultimul an, se poate observa că volumul mare de lucru, alături de lipsa de socializare și integrare fizică într-un colectiv, au dus la dezvoltarea stărilor de anxietate și depresie, agravate până la atingerea stadiului de burnout. Recunoscut de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca o afecțiune medicală, sindromul de burnout scoate în evidență importanța menținerii sănătății mentale. În cele din urmă, compania este responsabilă de faptul că un membru al comunității sale a ajuns într-un asemenea stadiu, întrucât a gestionat situația într-un mod necorespunzător. O cultură organizațională care se va preocupa de implementarea și dezvoltarea unor programe de wellbeing va câștiga încrederea echipei.
Dezvoltarea profesională
Cu siguranță, oamenii talentați au tendința să spere la o evoluție profesională. Angajații doresc să-și consolideze cunoștințele, cu scopul de a avansa în domeniul profesional, perfecționându-și abilitățile de lucru. Resursa principală din cadrul unei organizații este angajatul, ceea ce înseamnă că investiția companiei în dezvoltarea sa profesională va aduce beneficii ambelor tabere. Fie că este vorba despre training specializat pe un anumit subiect, fie angajatul necesită câteva sesiuni de coaching alături de un specialist din domeniu, echipa de lucru își va îmbunătăți performanțele.
Trăim într-o perioadă atipică, mai în ceea ce privește modul de lucru pe piața muncii. Tendințele se modifică rapid, în timp ce angajatul a devenit un pion puternic pe tabla de șah a muncii.
Sursă foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau