Beneficiile postului cu apă în boala hepatică
Dimensiune font:
Steatoza hepatica, cunoscuta si sub denumirea de boala ficatului gras, este afectiunea care apare din cauza acumularii depozitelor de grasime la nivelul ficatului.
O dieta bogata in grasimi nesanatoase si zaharuri pune ficatul in dificultate, acesta nereusind sa metabolizeze asa cum trebuie alimentele consumate. In acest fel apar depozitele de grasime la nivelul ficatului, depozite care, in timp, pot evolua in fibroza hepatica si ulterior chiar in ciroza.
Cea mai eficienta si rapida metoda de tratament a steatozei hepatice consta in schimbarea stilului de viata, in special a dietei. Asadar, perioada postului poate contribui la reducerea depozitelor de grasime de la nivelul ficatului, mai ales daca postul este tinut cu strictete pentru o perioada mai indelungata.
Postitul este o metoda terapeutica eficienta de vindecare a multor afectiuni, printre care si a afectiunilor hepatice. Postul detoxifica organismul si stimuleaza buna functionare a organelor, readucand echilibrul in organism.
Specialistii recomanda o dieta vegana pentru tratarea steatozei hepatice, ceea ce inseamna ca postul va fi de ajutor in cazul bolii de ficat gras. Dieta vegana nu contine alimente de origine animala precum carnea, ouale sau produsele lactate, fiind saraca in grasimi saturate care contribuie la aparitia si evolutia steatozei hepatice.
Pe toata perioada postului, ficatul are timp sa se odihneasca si sa se vindece. Cerealele integrale, legumele si fructele contin vitamine, minerale, fibre si antioxidanti care contribuie la repararea tesuturilor. Alimentele de origine vegetala contin si un complex de carbohidrati care se digera cu usurinta si previne steatoza hepatica.
Nucile, semintele de chia si semintele de in sunt, de asemenea, recomandate in timpul postului intrucat sunt surse bogate de acizi grasi Omega-3, care contribuie la reducerea depozitelor de grasime de la nivelul ficatului. Aportul proteic nu trebuie nici el neglijat in post, iar pentru asta se consuma quinoa, tofu, lapte de soia si varza.
Postitul reduce considerabil consumul de grasimi nesanatoase, mai ales daca suntem atenti si nu le inlocuim cu grasimi de origine vegetala la fel de daunatoare (spre exemplu, inlocuirea untului cu margarina nu este recomandata). Este recomandat ca, pe perioada postului, sa ne indreptam atentia catre grasimi sanatoase. De exemplu, uleiul de masline este eficient in combaterea bolii de ficat gras, acesta continand acizi grasi monosaturati care reduc depozitele de grasime.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau