Cât costă un kilogram de făină de greiere. Produsul aprobat de UE a apărut în România
Dimensiune font:
În timp ce gândul de ingera ceva făcut în întregime din insecte nu este deloc convingător, făina de greieri, cunoscută și sub numele de pudră proteică de greieri, făcută din greieri 100% măcinați, capătă tot mai mult teren și devine o adevărată nebunie și o sursă de proteine pentru mulți. Iată cât costă un kilogram în România.
Cu cât se vinde un kilogram de făină de greiere
Comisia Europeană a autorizat în februarie comercializarea greierilor de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană, devenind, cu această ocazie, a treia insectă care primeşte aprobare de consum. Greierele de casă urmează a fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră.
Până în prezent, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a identificat aproape 2.000 de tipuri de specii de insecte comestibile de gândaci, inclusiv greieri. Nu numai că sunt viabile, dar pot fi și foarte hrănitoare.
Prețul este unul extrem de piperat
Făina de greiere a început deja să fie comercializată în România de către o firmă specializată în vânzarea de produse BIO, al cărui sediu este în Baia Mare. Conform descrierii, aceasta se prepară din greieri mari fară aripi și are o ușoară aromă umami de nucă, fiind bogată în proteine.
Noul tip de făină nu are aditivi, chimicale sau conservanți și antibiotice, comercianții menționând faptul că „spre deosebire de creșterea animalelor, insectele nu prezintă risc la bacterii”.
Făina este făcută 100% din greieri și conține proteine de aceeași calitate la fel ca cele din carnea de vită (70% proteine) și are mai mult omega-3 și omega-6 decât somonul (20% acizi grași).
Totodată, se menționează faptul că oamenii sunt „genetic diferiți față de greieri și nu există pericolul să putem lua vreo boală de la ei”, astfel încât prin ingestie nu putem să ne infectăm cu niciun fel de virus provenit de la animale.
Cum se prepară
În ceea ce privește obținerea făinii de greieri și folosirea ei, comerciantul spune că înainte de uscare, greierii sunt foarte bine spălați, tratați termic și ulterior uscați lent pentru a maximiza toate proprietățile benefice ale insectei comestibile. Abia după ei sunt transformați în făină.
Făina de greieri este o sursă excelentă de nutriție și conține toți cei 9 aminoacizi esențiali, ceea ce o face o proteină completă – cu o cantitate aproape triplă față de cea găsită în friptură și dublă față de cea din carnea de pui, notează farmesalmanac.com.
Așadar, 100 de grame de făină de greier (Acheta domesticus) costă 96,25 de lei, adică 962,5 lei/kg
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau