Categorii permis de conducere - ce poți conduce în funcție de fiecare tip de permis
Dimensiune font:
Șofatul poate fi o activitate relaxantă. Foarte multe persoane aleg chiar să facă o carieră din această activitate și tocmai de aceea, șoselele din Romania au devenit tot mai aglomerate. Din ce în ce mai mulți tineri fac scoala auto pentru a obține permisul de conducere și deși cea mai populară printre aceștia este categoria B, sunt mulți care optează și pentru alte tipuri de categorii.
Există mai multe categorii permis. Este mai mult decât necesar ca fiecare viitor șofer să știe exact ce tip de autovehicul poate să conducă în funcție de categoria aferentă permisului de conducere, deoarece pot exista consecințe destul de grave dacă sunt depistați fără permis pe șosele.
Sunt diverse criterii care diferențiază categoriile de permis: masă totală maximă autorizată, consumul motorului, remorca, diversele operațiuni pe care anumite vehicule le pot efectua, număr de locuri și altele.
În acest articol, Școala Teo îți va prezenta fiecare categorie de permis de conducere în parte. Vei afla din acest articol la ce vârstă poți începe școala și care sunt criteriile fiecărei categorii.
Categorii de permis de conducere - ce mai poți conduce cu categoria B, BE sau B1
Toți suntem familiarizați cu categoria B de permis de conducere, dar acest tip de permis nu se rezumă doar la mașinile obișnuite. În esență, categoria B a permisului de conducere îți oferă posibilitatea să te urci la volanul unei mașini cu o greutate de până la 3.500 kg, care nu este destinat transportului de persoane și care nu depășește un număr de 8 locuri pe scaune, inclusiv locul șoferului.
Categoria B1 îți permite să conduci vehicule cu 4 roți cu o masă totală maximă autorizată de până la 550 kg și cu o capacitate a motorului de maximum 50 cmc în cazul vehiculelor cu motor cu ardere internă (benzină sau motorină), sau cu motor cu puterea maximă de 4 kW în cazul vehiculelor electrice.
Permisele de conducere de categoria BE le oferă șoferilor posibilitatea de a conduce vehicule cu remorcă a cărei masă nu depășește 3.500 kg. În general, permisul de conducere categoria BE este necesar atunci când se dorește conducerea unui vehicul cu remorcă mai mare decât cele autorizate la categoria B.
Obținerea permiselor de conducere de categoria B sau BE se poate realiza la 18 ani, în timp ce vârsta minimă de obținere a permisului de categoria B1 este de 16 ani.
Categorii de permis de conducere pentru motociclete
Motocicletele sunt și ele o opțiune pentru persoanele care au nevoie de un mijloc de transport individual, mai compact și care să ofere experiențe diferite față de o mașină de categoria B. Pentru acestea există trei tipuri de categorii permis de conducere.
Categoria A1 este pentru motociclete cu puterea maximă de 11 kW și o capacitate cilindrică de maximum 125 cm³. Această categorie de permis poate fi obținută la vârsta de cel puțin 16 ani. În schimb, categoria A2 este potrivită pentru motociclete cu o putere maximă de 35 kW cu un raport putere/greutate maxim de 0,2 kW/kg.
Cu un permis de categoria A poți conduce orice motor, indiferent dacă se încadrează șa categoria A1, A2 sau dacă depășește capacitatea cilindrică. Cu toate acestea, permisul de categoria A poate fi obținut doar de persoanele care au împlinit 24 de ani.
Categoriile C, CE și C1 - autovehicule destinate transportului de mărfuri
Sunt foarte mulți care doresc să facă o carieră din șofat și nu vor să se rezume doar la serviciile de taximetrie, pe care le pot realiza cu ușurință având un permis de categoria B. O alternativă o reprezintă industria mărfurilor, dar nu poți să activezi fără să ai un permis de categoria C, CE sau C1.
Categoria C îți permite să conduci vehicule comerciale de mare tonaj, cu o masă totală maximă autorizată de peste 3.5 tone, cum ar fi un autovehicul construit pentru transportul de mărfuri, care are maxim 8 scaune în afara locului șoferului.
Categoria CE îți permite să conduci vehicule combinate, cum ar fi ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C și o remorcă sau semiremorcă. Pentru a obține categoria CE este nevoie să fii deja în posesia permisului de conducere de categoria C.
În schimb, Categoria C1 îți permite să conduci doar camioane cu o masă totală maximă autorizată între 3.5 tone și 7.5 tone, cum ar fi camioanele mai mici, tot cu maximum 8 pasageri disponibili pe scaune. Vârsta minimă la care se poate obține permisul de categoria C este 21 de ani.
Categorii permis de conducere destinate transportului de persoane
Pentru cei care vor să depășească nivelul categoriei C de permis auto, pot opta pentru categoria D, pentru un autovehicul cu masa maximă autorizată mai mare. În principiu, autovehiculul destinat transportului de persoane având mai mult de 8 locuri, in afara locului conducatorului necesită un permis de categorie D.
Categoria D1 îți permite să conduci vehicule destinate transportului de persoane cu o capacitate mai mică decât categoria D, adică între 9 și 16 locuri pe scaune, în afară de locul șoferului. Aceasta include, de exemplu, microbuzele.
Categoria D1E îți permite să conduci vehicule din categoria D1 cu o remorcă atașată, cu o greutate totală maximă autorizată (MTA) de peste 750 kg.
Categoria DE îți permite să conduci ansambluri de vehicule formate dintr-un vehicul tractor din categoria C și o remorcă cu o greutate totală maximă autorizată (MTA) de peste 750 kg, utilizate pentru transportul de persoane. Aceasta include, de exemplu, autocare și autobuze articulate.
Școala Teo - școala auto cu tehnici de predare ingenioase
Hai la Școala Teo dacă ești interesat de obținerea vreunui permis din categoriile menționate mai sus. Școala Teo oferă sprijin pe tot parcursul instruirii cursanților și vine cu pachete de oferte convenabile oricărui buzunar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau