Ce și cum mâncăm atunci când lucrăm de acasă?
Dimensiune font:
Munca de acasă are avantaje, dar și dezavantaje, în special în ceea ce privește pauzele și programul de masă. Gustările nesănătoase sunt adesea la îndemână, iar frigiderul te poate atrage ca un magnet, făcând imposibilă lupta cu kilogramele în plus. Cum poți mânca sănătos, când lucrezi de acasă? Medicul nutriționist Laura Ene a explicat la Digi24 ce trebuie să facem pentru a avea o dietă echilibrată, chiar dacă tentațiile sunt foarte aproape de noi.
În general, foamea „ne vizitează” nu mai mult de trei ori pe zi într-un stil de viață sănătos. Dar comportamentele nesănătoare apar pentru că suntem înconjurați și trăim cu „ispita” foarte aproape de noi. „Și ne înconjurăm singuri, că nu vin nici pachetele de biscuiți, nici bomboanele, nici sticks-urile singure la ușa noastră.
Cafeaua ne ajută, dacă este cu măsura potrivită. La un moment dat, în exces, ea are efect exact invers decât cel scontat - ne poate obosi, pentru că ne poate deshidrata și ne poate consuma, de fapt, din energia vitală. Două-trei cafele pe zi ar trebui să fie suficiente, dar însoțite de cel puțin două pahare cu apă. Și atenție, nu cafeaua în sine dăunează, ci cu ceea ce combinăm cafeaua. Putem să facem o cafea foarte OK și foarte sănătoasă atât timp cât nu-i punem zahăr sau miere în exces, nu-i punem frișcă și alte lucruri care s-o facă, de fapt, ca un fel de desert.
Cheltuielile corpului nostru sunt mici atunci când suntem în repaus. Opt ore nu ne mișcăm de la calculator, le petrecem în ședințe și preocupați de ceea ce se întâmplă online, iar la final nu mulți dintre noi mai au energia de a ieși la plimbare sau să se ducă la sală sau să se pună pe o bandă, pe o bicicletă, ca să cheltuie niște calorii. Și dacă în timpul acesta au băut trei cafele dintre acestea pline de zahăr, 3 x 300 = 900, mi-am cheltuit mai mult de două treimi din „bugetul” de calorii zilnic numai din trei cafele. Ce-mi mai rămâne să mănânc?
De multe ori, cei care ajung în cabinetele nutriționiștilor se plâng de faptul că nu se mai pot opri din ronțăit. Sfatul este simplu: să-ți faci curățenie pe birou și să nu mai lași la îndemână tot felul de „ispite” de genul acesta. Și nu este vorba numai despre ronțăielile nesănătoase - despre care toți știm deja că ar trebui să le evităm -, dar este vorba chiar și de ronțăielile sănătoase: nuci, alune, migdale, fructe uscate. Când sănătatea noastră depinde de kilogramele în plus ar trebui să știm că și acestea ne costă foarte multă calorii, pe care noi nu le mai cheltuim. Le mâncăm, dar nu le cheltuim, pentru că în general, când lucrăm de acasă, o facem stând la un birou. Așadar, nu ar trebui să avem deloc acest obicei al ronțăielilor, fie ele considerate și „sănătoase”.
„Sunt trei elemente foarte importante care ne îngrașă, dar din punctul meu de vedere, printre ele nu se află mâncarea. Se numără, în schimb, ronțăielile dintre mese, se numără ceea ce bem - nu mă refer neapărat la alcool, ci mă refer la cafea, mă refer la cappuccino, la sucuri carbogazoase, la tot felul de lucruri despre care noi credem că ne „întăresc” și ne „trezesc”. Ar trebui să bem apă simplă. Iar al treilea element este faptul că nu facem mișcare. În momentul în care lucrăm de acasă, cu siguranță că le facem pe toate trei”.
„Eu recomand trei mese pe zi. Orele depind de fiecare, nu trebuie să fie fixate de cineva. Micul dejun este important, dar depinde dacă ai timp să-l iei pe îndelete și dacă ai timp să ți-l pregătești.
Orice masă până în ora 12:00 poate fi considerată un mic dejun atât timp cât este constituită din combinația potrivită de carbohidrați și proteină slabă, cu fructe sau cu nuci, alune, migdale, eventual cu legume. Prânzul ar trebui să fie undeva în jur de ora 15:00, plus/minus maximum o oră, iar cina de preferat să nu depășească ora 20:00, pentru a avea energie de calitate pentru toată ziua.
Avem voie să mâncăm orice, dar problema este să avem grijă la calitatea alimentelor, la cantitate, la combinație și foarte important, la ora la care alegem să consumăm aceste alimente”,
Bugetul de calorii al unei persoane care muncește în fața calculatorului depinde de vârstă, de înălțime și de ce vrea să obțină. De exemplu, o femeie de vârstă medie care are nevoie să se mențină, nefăcând mișcare, mai mult de 1.500 de calorii nu ar trebui să mănânce într-o zi. Un bărbat, însă, care are mai multă masă musculară, cu siguranță are nevoie de 1.800 până spre 2.000 de calorii. Dacă avem nevoie să slăbim, atunci scădem din acest „buget” de calorii. Pentru copii, nu se recomandă scăderea de calorii din bugetul zilnic neapărat, ci se recomandă mai multă mișcare și mai multă atenție la mese.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau