Cum începi o mini afacere cu microplante
Dimensiune font:
Dacă vrei să începi o afacere profitabilă în domeniul agriculturii cu o investiție minimă sau doar vrei să mănânci mai sănătos, te-ai gândit la cultivarea microplantelor?
Ce sunt microplantele
Microplantele sunt plantele în prima etapă de dezvoltare, culese imediat după apariția primelor frunzulițe. Ele sunt considerate superalimente deoarece conțin cu până la 40 de ori mai multe vitamine și minerale decât plantele ajunse la maturitate. Pot fi consumate în salate, sandvișuri, gătite sau ca decor în farfurie.
Pentru consum propriu, nu ai nevoie de multe echipamente. Pot fi crescute pe pervazul ferestrei sau pe blatul din bucătărie. Însă, dacă ai trecut în etapa următoare și vrei să începi o mini afacere, trebuie să-ți faci un plan.
E posibil să ai nevoie de o investiție mai mare sau mai mică, în funcție de obiectivele tale. Ia în calcul solicitarea unui credit rapid, dacă mai ai nevoie de o anumită sumă de bani pentru diverse cheltuieli și treci la treabă!
Ce trebuie să știi despre cultivarea microplantelor
În primul rând, nu trebuie să te gândești la cultivarea microplantelor ca la o adevărată cultură agricolă. Pentru microplante nu ai nevoie de hectare de teren, de utilaje agricole, de pesticide, de îngrășământ etc. Se cresc cel mai bine în spații închise, protejate, cu temperatură umiditate și ventilație controlate. Poți obține un venit decent dacă dispui de o încăpere de aproximativ 15 metri pătrați, pe care să o amenajezi corespunzător.
Microplantele pot fi cultivate în diferite tipuri de substrat. În pământ steril/ dezinfectat, substrat de nucă de cocos sau chiar pe șervețele de hârtie. Vei avea nevoie de tăvițe de plastic, rafturi pentru o cultură etajată pe verticală, leduri cu spectru de lumină de creștere a plantelor, prize programabile, ventilatoare pentru circulația aerului, un aparat de aer condiționat pentru controlul temperaturii și acces la o sursă de apă. Și semințe, bineînțeles.
Pentru că plantele nu vor avea un ciclu complet de creștere și nu vor depinde de condițiile meteorologice, pot fi cultivate pe tot parcursul anului, nefiind niște culturi sezoniere. Trebuie totuși să ții cont că fiecare plantă are un timp diferit de creștere până la recoltare.
Mai trebuie să ai în vedere și faptul că nu toate plantele se pretează la o astfel de cultură. Cele mai utilizate semințe pentru recoltare în stadiul de vlăstar sunt: busuiocul – cu o perioadă de creștere între semănarea semințelor până la recoltare de aproximativ 25 de zile, sfeclă roșie – 14 zile, broccoli – 10 zile, conopidă – 10 zile, coriandru – 20 zile, creson – 12 zile, salată – 12 zile, muștar – 17 zile, ceapă – 20 zile, lobodă – 16 zile, oregano – 20 zile, mazăre – 12 zile, ridichi – 10 zile și floarea soarelui – 12 zile.
Ce trebuie să știi despre partea economică a unui astfel de proiect
Principalul avantaj al unei afaceri cu microplante este reprezentat de cheltuielile scăzute pentru cultivare și creștere. Există cheltuieli recurente, dar acestea nu sunt nici pe departe la fel de mari precum acelea pentru o cultură în câmp sau în solar. Acestea sunt cheltuieli cu semințele, mediul de creștere, consumul de apă și de curent electric. Atâta tot.
Este adevărat că există și cheltuieli inițiale, iar dacă ești convins că vrei să începi o astfel de afacere, poți să cauți soluții de finanțare pentru amenajarea spațiului de creștere, achiziția inițială a rafturilor, luminilor, ventilatoarelor și a tăvițelor de plastic în care vei crește vlăstarii. Poți accesa un credit nebancar, de exemplu, dacă ai nevoie de o sumă suplimentară de bani.
În funcție de modul în care le vei comercializa, vei avea nevoie de tăvițe cu dimensiuni diferite. Le poți vinde fie gata recoltate, spălate, ambalate în pungi și păstrate la frigider, fie în recipiente mai mici, cu tot cu pământ astfel încât clientul final să recolteze exact cât vrea să consume în momentul respectiv. În primul caz vei avea nevoie de tăvi mai mari, pe care le vei putea reutiliza un timp îndelungat. În al doilea caz vei avea nevoie de recipiente mai mici, de unică folosință, pe care va trebui să le pui pe lista cheltuielilor recurente.
Partea bună este faptul că, fiind la tot mai mare căutare, nu îți va fi greu să găsești clienți. Le poți vinde online, în piețe, magazine alimentare sau chiar către restaurante.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau