Cum sunt pregătite cele mai populare sortimente de alcool
Dimensiune font:
Alcoolul pe care îl bei atunci când bei o băutură alcoolică, numit alcool etilic sau etanol, este produs prin fermentarea carbohidraților, cum ar fi zaharurile și amidonul. Fermentarea este un proces anaerob folosit de drojdie pentru a transforma zaharurile în energie. Etanolul și dioxidul de carbon sunt produse reziduale ale reacției.
Produsul fermentat (de exemplu, vinul) poate fi utilizat sau poate fi distilat pentru a concentra și purifica alcoolul (de exemplu, vodcă, tequila).
Ce este fermentarea?
Vinul și cidrul se obțin prin fermentarea fructelor, în timp ce cerealele fermentate precum orzul și secara formează baza berii și a băuturilor spirtoase.
Conținutul de alcool al unei băuturi este afectat de cât timp este lăsat să fermenteze.
Spirtoasele trec, de asemenea, printr-un proces numit distilare – în care o parte din apă este îndepărtată, lăsând o concentrație mai mare de alcool și aromă.
De unde provine alcoolul?
Aproape orice materie vegetală poate fi utilizată pentru a produce alcool. Iată materialele sursă pentru unele dintre cele mai populare tipuri de băutură alcoolică:
Ale: Fermentat din malț cu hamei
Bere: Preparată și fermentată din cereale malțuite (de exemplu, orz), aromate cu hamei
Bourbon: Whisky distilat dintr-un piure de cel puțin 51% porumb și îmbătrânit în butoaie noi de stejar, cel puțin doi ani
Rachiu: Distilat din vin sau suc de fructe fermentat
Cognac: Coniac distilat din vin alb dintr-o anumită regiune a Franței
Ginul: Băuturi spirtoase neutre distilate sau redistilate din diferite surse, aromate cu fructe de ienupăr și alte produse aromatice
Rom: Distilat dintr-un produs din trestie de zahăr, cum ar fi melasă sau suc de trestie de zahăr
Sake: Produs printr-un proces de fabricare a berii folosind orez
Scotch: Whisky distilat în Scoția de obicei din orz malțiat
Tequila: Lichior mexican distilat din agave albastre
Vodcă: Distilată dintr-un piure de cartofi, secară sau grâu
Whisky: Distilat dintr-un piure de cereale, cum ar fi secară, porumb sau orz
Vin: Suc fermentat din struguri proaspeți și / sau alte fructe (de exemplu, vin de mure)
Orice material care conține zaharuri sau amidon poate fi folosit ca punct de plecare pentru fermentare pentru a produce alcool.
Diferența dintre băuturile spirtoase distilate și băuturile fermentate
Deși tot alcoolul este produs din fermentare, unele tipuri de băutură alcoolică sunt în continuare purificate prin distilare. Băuturile fermentate sunt consumate ca atare, posibil după filtrare pentru îndepărtarea sedimentelor. Fermentarea cerealelor (berii) și a strugurilor (vinului) poate produce alte produse secundare, inclusiv metanol toxic, dar acestea sunt prezente în cantități suficient de mici încât să nu cauzeze de obicei probleme de sănătate.
Băuturile distilate, numite „băuturi spirtoase”, încep ca băuturi fermentate, dar apoi are loc distilarea. Lichidul este încălzit la o temperatură atent controlată pentru a separa componentele amestecului în funcție de punctele lor de fierbere. Porțiunea care fierbe la o temperatură mai mică decât etanolul se numește „capete”. Metanolul este unul dintre componentele eliminate cu „cap”. Etanolul fierbe în continuare, pentru a fi recuperat și îmbuteliat. La o temperatură mai ridicată, „coada” fierbe. Unele dintre „cozi” pot fi incluse în produsul final, deoarece aceste substanțe chimice adaugă o aromă unică. Uneori, se adaugă ingrediente suplimentare (coloranți și aromă) la băuturile spirtoase distilate pentru a face produsul final.
Băuturile fermentate au de obicei un conținut mai mic de alcool decât băuturile spirtoase. O spirtoasă tipică are 40 la sută alcool în volum. Distilarea poate fi considerată o metodă de îmbunătățire a purității alcoolului și de concentrare a acestuia. Cu toate acestea, deoarece apa și etanolul formează un azeotrop, alcoolul pur 100% nu poate fi obținut prin distilare simplă. Cea mai mare puritate a etanolului care poate fi obținută prin distilare se numește alcool absolut.
Care sunt pericolele alcoolului?
Consumul în exces de băutură alcoolică te poate pune în pericol și poate provoca o serie de daune asupra sănătății pe termen scurt și lung. De exemplu, consumul de prea mult alcool într-un interval scurt de timp te-ar putea expune riscului de otrăvire cu alcool.
Pe termen lung, a bea prea mult poate crește riscul de a dezvolta diferite forme de cancer și alte probleme grave de sănătate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau