Ești curios cum arată stomatologia viitorului? Iată 5 tendințe din industria îngrijirii dentare
Dimensiune font:
5 tendințe în stomatologie. Cum arată viitorul?
Industria stomatologică trece printr-o transformare rapidă, determinată de progresul tehnologic, de evoluția așteptărilor pacienților și de schimbările economice. De la integrarea inteligenței artificiale la popularitatea telestomatologiei, peisajul îngrijirii orale este redefinit. Pe măsură ce tot mai multe persoane se concentrează asupra îngrijirii preventive și de natură estetică, stomatologii se adaptează, pentru a face față cererii. Iată care sunt câteva dintre tendințele din stomatologie.
1. Extinderea stomatologiei cosmetice
Stomatologia cosmetică este o tendință majoră în anul 2024 și în anii ce urmează. Conform unui raport din industrie, piața va avea o rată a creșterii anuale de 7,1%, cel puțin până în 2025. În măsura în care tot mai multe persoane se concentrează asupra aspectului fizic, estetica dentară începe să joace un rol tot mai mare.
Prin urmare, tratamentele care ajută la obținerea unui zâmbet perfect au avut creșteri masive, în ultimii ani. Fațetele dentare și tehnicile de albire a dinților reprezintă cele mai populare tratamente de cosmetică dentară. Astfel, stomatologii trebuie să se orienteze spre produsele de implantologie necesare pentru a face față cerințelor și nevoilor publicului.
2. Avansarea stomatologiei digitale
Stomatologia digitală continuă să fie din ce în ce mai folosită și are un potențial imens pentru inovații în acest domeniu. Rapoartele realizate de Fortune Business Insights arată că inovațiile în stomatologie care îmbunătățesc calitatea tratamentelor și experiența pacienților au o creștere accelerată. Imprimantele 3D, inteligența artificială și experiențele de tip realitate augmentată reprezintă tendințele cele mai discutate în stomatologie.
Imprimantele 3D
Precizia și versatilitatea tehnologiei de imprimare 3D permit crearea unor componente dentare din materiale dintre cele mai diferite, mult mai rapid decât prin metodele de manufactură tradiționale.
Inteligența artificială
Inteligența artificială ajută la stabilirea unui diagnostic corect, a tratamentului potrivit și la urmărirea pacientului după intervenție. Folosirea inteligenței artificiale în stomatologie duce la reducerea timpilor de așteptare și crește precizia unor intervenții. Iată câteva dintre aplicațiile inteligenței artificiale în stomatologie:
* Asistenți virtuali antrenați pentru a ajuta stomatologii în sarcinile repetitive;
* Regăsirea și analizarea istoricului pacienților cu algoritmi de detectare a tiparelor;
* Periuțe de dinți inteligente care colectează informații despre igiena orală a pacientului;
* Radiografii intraorale și extraorale, cu un timp mai mic de așteptare.
Realitatea augmentată
Realitatea augmentată poate ajuta la reducerea durerii și a anxietății pentru pacienții care se tem de vizita la dentist. Ca stomatolog, vrei să creezi un mediu primitor și sigur pentru toți pacienții, inclusiv pentru cei mai temători.
3. Telestomatologia
Telestomatologia a început să fie tot mai discutată în pandemia de COVID-19 și va avea o creștere de la an la an, cel puțin până în 2030, așa cum arată un raport Research and Markets.
Pentru a susține o igienă orală corectă și pentru a reduce vizitele în persoană, medicii stomatologi se folosesc tot mai mult de tehnologie, pentru a interacționa cu pacienții post-procedură.
Este important de spus că telestomatologia nu poate înlocui consultația față în față, în special pentru diagnostic și tratament. Cu toate acestea, telestomatologia oferă un plus de confort și ajută pacienții să economisească din timpul petrecut pe drum sau din așteptare, odată ajunși la cabinet. De asemenea, este o opțiune excelentă pentru persoanele care locuiesc în zone izolate ori au probleme de mobilitate.
4. Stomatologia cu laser
O altă tendință interesantă este creșterea folosirii tehnologiei laser. Înainte de stomatologia cu laser, îngrijirea unor molari cariați și unele tratamente gingivale erau invazive și dureroase. În plus, folosirea pe scară largă a laserului în stomatologie atrage la cabinet și persoanele reticente față de drumul la stomatolog, din cauza durerii sau a anxietății.
5. Preocuparea pentru mediu
Preocuparea tot mai mare pentru mediu a determinat afacerile din toate industriile să evalueze impactul pe care îl au. Având în vedere că tot mai mulți pacienți, în special cei tineri, țin cont de cât de ecologic este un cabinet, și stomatologia urmează această tendință. Prin implementarea unor politici sustenabile, impactul asupra mediului va fi mai mic și, în același timp, se vor reduce deșeurile, se va îmbunătăți eficiența energetică și se va economisi din costuri. Iată câteva idei prin care poți avea un cabinet stomatologic mai verde:
* Folosește mănuși organice sau din materiale prietenoase cu mediul;
* Redu sau elimină folosirea aerosolilor;
* Proiectează cabinetul pentru a avea cât mai mult acces la lumină naturală;
* Pune plante în cabinet;
* Folosește produse de igienă orală cu ingrediente naturale și încurajează și pacienții să le folosească.
Industria stomatologică trece printr-o perioadă de schimbări fără precedent. Pe măsură ce tehnologia avansează, iar așteptările pacienților evoluează și ele, stomatologii trebuie să fie deschiși la schimbare și să se adapteze ușor, în acest mediu dinamic.
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau