Echilibrul financiar în familie: cum îl poți construi pas cu pas Responsabilitatea pentru bunăstarea și siguranța familiei presupune, pe lângă o comunicare deschisă, și adoptarea unor principii financiare sănătoase. Descoperă, în cele ce urmează, c
Dimensiune font:
Responsabilitatea pentru bunăstarea și siguranța familiei presupune, pe lângă o comunicare deschisă, și adoptarea unor principii financiare sănătoase. Descoperă, în cele ce urmează, ce poți face pentru a construi un echilibru financiar în familie, pe termen lung.
Discutați despre bani și despre ce puteți îmbunătăți în situația financiară actuală
Pentru a dobândi un echilibru financiar în familie, este bine ca bugetul să fie planificat și administrat împreună. Pentru a face asta într-un mod cât mai eficient, discuțiile constante despre bani pot fi un real ajutor, deoarece vă ajută, pe tine și pe partenerul tău, să împărtășiți viziunea pe care fiecare o are asupra finanțelor.
Iată câteva întrebări pe care le puteți include în discuțiile voastre și care vă pot ajuta să identificați soluții pentru îmbunătățirea situației financiare actuale:
Care ne sunt prioritățile din punctul de vedere al cheltuielilor?
Care ne sunt obiectivele pe termen mediu și lung?
Care sunt principalele 3 lucruri pe care fiecare le-ar putea face, pentru a îmbunătăți situația financiară actuală?
Luați în calcul instrumentele financiare potrivite pentru stilul vostru de viață
Un viitor sigur și echilibrat al familiei poate fi susținut de investiții atât în bunuri materiale, cât și în instrumente care te ajută să obții mai multă stabilitate. Un instrument financiar care poate oferi mai multă siguranță planurilor tale de viitor este reprezentat de asigurările de viață, care te pot ajuta să configurezi un plan de protecție financiară, în cazul unor evenimente neprevăzute. Există mai multe tipuri de asigurari de viata, potrivite nevoilor fiecăruia:
* asigurarea de viață care oferă protecție financiară în cazul unui deces, indiferent de circumstanțele în care s-a produs acesta;
* asigurarea pentru boli grave, care oferă ajutorul economic necesar în cazul depistării unei boli grave;
* asigurarea pentru accidente auto sau casnice, care îți oferă ajutor financiar, în cazul unui eveniment petrecut în aceste contexte.
Înainte de a încheia o asigurare, pentru a face o alegere informată, documentează-te cu privire la produsele care ți se potrivesc și discută cu un consultant, pentru a stabili împreună o strategie pe termen lung potrivită pentru tine și familia ta.
Stabiliți o strategie financiară comună
Gândirea unei strategii financiare comune, care să asigure stabilitate financiară familiei, este esențială și îți oferă liniștea de care ai nevoie pentru a face față oricărei provocări.
O strategie eficientă care poate fi adoptată și în plan individual este reprezentată de metoda 20/30/50. Aceasta presupune distribuirea venitului comun lunar conform următoarelor procente:
* 20% din venituri alocate economiilor;
* 30% din venituri alocate cheltuielilor necesare pentru satisfacerea dorințelor (vacanțe, gadget-uri, ieșiri în oraș);
* 50% din venituri alocate satisfacerii nevoilor de zi cu zi (plata chiriei/ratei, plata utilităților sau cheltuieli cu combustibilul).
Utilizând această strategie financiară în mod constant, veți putea reuși să construiți un echilibru financiar în familie, deoarece venitul din fiecare lună va fi repartizat conform procentelor prestabilite.
Creați-vă obiceiul de a economisi și de a cumpăra inteligent
Obiceiul de a economisi se poate crea cu ajutorul aplicării metodei menționate mai sus, însă, pe lângă implementarea unei astfel de soluții, pentru menținerea echilibrului financiar, poți apela și la următoarele metode:
Cumpărături inteligente. Înainte să mergi la supermarket, pregătește de acasă o listă cu lucrurile de care ai nevoie. De asemenea, asigură-te că mănânci înainte să faci cumpărături. Astfel, eviți achizițiile impulsive și te poți concentra asupra listei pregătite în prealabil.
Folosește transportul în comun, atunci când situația îți permite. În contextul creșterii prețului la combustibil, o idee bună, care contribuie la economisirea banilor, reprezintă și folosirea transportului în comun, atunci când, de exemplu, mergi la birou.
Profită de reduceri. Există diverse cupoane de reduceri și coduri de discount, în special la magazinele online de îmbrăcăminte. Nu uita să iei în considerare folosirea lor, atunci când ai nevoie să achiziționezi o piesă vestimentară de sezon.
Discuțiile despre bani, stabilirea unor strategii financiare comune și optarea pentru instrumente financiare potrivite stilului vostru de viață pot contribui atât la menținerea unui echilibru financiar pe viitor, cât și la stabilitatea și siguranța membrilor familiei.
sursă foto: shutterstock.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau