Iluminatul la birou: cum susține sănătatea angajaților și cum poate fi îmbunătățit
Dimensiune font:
Munca la birou presupune concentrare și petrecerea unui număr semnificativ de ore în fața ecranului computerului. Poate părea că iluminatul nu joacă un rol important dacă ochii sunt concentrați pe un ecran luminat, dar acest lucru este departe de adevăr. Organismul uman are nevoie de lumina potrivită pentru a funcționa cât mai bine și pentru a respecta pattern-ul de odihnă. De aceea, felul în care este ales iluminatul în spațiul de lucru nu încurajează doar productivitatea, ci influențează și starea de sănătate generală a angajaților. Iată mai multe detalii despre aceste aspecte:
Un somn mai bun
Orele petrecute la muncă au efecte considerabile asupra stării generale și a psihicului angajaților. Acest lucru se reflectă, mai apoi, în calitatea somnului și a vieții. În prima parte a zilei, biroul trebuie să se bucure de cât mai multă lumină naturală, iar mai apoi de lumină artificială albă, rece. Cu ajutorul unor becuri LED, întregul spațiu de lucru poate fi optimizat pentru a încuraja productivitatea colectivului pe timpul programului de muncă. Lumina albă ajută la o mai bună concentrare și susține eforturile angajaților de a finaliza proiectele din fiecare zi. Însă mai apoi, spre seară, în special iarna când seara se lasă în timpul programului de lucru, lumina trebuie să se transforme din rece în caldă, pentru a nu dezechilibra programul de somn al angajaților. Este recomandat ca intensitatea și temperatura luminii să poată fi modificate cu ajutorul unui întrerupător cu variator.
Înlocuirea luminii naturale
Prezentul implică multă muncă în spații închise precum birourile. Cei mai mulți oameni petrec minimum opt ore la muncă și prea puțin timp în aer liber. Iluminatul din spațiile de lucru devine, așadar, înlocuitorul luminii naturale și trebuie să copieze cât mai fidel senzația pe care oamenii o au în aer liber. Desigur, lumina naturală și spațiile de birouri cu geamuri cât mai mari, gândite pentru nevoile angajaților, sunt cea mai bună soluție. Dar când acest lucru nu este posibil, mai ales odată cu apusul soarelui, angajatorii sunt responsabili să găsească soluții cât mai potrivite, atât în ceea ce privește corpurile de iluminat alese, cât și amplasarea acestora. Fiecare zonă a spațiului de lucru trebuie iluminată fără a obstrucționa ecranul computerului sau al laptopului, dar să nu deranjeze nici vederea angajaților.
Corectarea iluminatului
Există elemente de iluminat care vin în ajutorul instalației principale de corpuri amplasate pe tavan. Acestea aduc corectări luminii în spațiul de lucru, pentru a crea echilibrul necesar. Iluminatul care corectează este un mediator între lumina naturală care pătrunde prin geamuri și iluminatul principal de pe tavan. Acesta poate fi folosit de către angajați pentru a nu pune presiune pe ochi sau pentru a se chinui să distingă informațiile de pe ecranul computerului. În special în domenii precum designul grafic sau arhitectură, angajații au nevoie de o imagine cât mai clară, iar iluminatul poate influența major metodele și rezultatele.
Iluminatul din birou poate fi corectat cu ajutorul unor lămpi instalate pe mesele de birou, dar acestea trebuie să ofere o lumină în aceeași culoare și temperatură precum corpurile principale de iluminat. Se recomandă becurile led a căror lumină poate fi modificată pe parcursul zilei.
Iluminatul de la birou joacă un rol important în viața angajaților. Cu cât petrec mai mult timp la muncă, aceștia au nevoie de un spațiu cât mai confortabil, care se pliază cu ușurință nevoilor lor.
Sursa foto: pexels.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau