Parfumurile cu vomă de balenă sunt cele mai scumpe din lume. Ce este ingredientul secret
Dimensiune font:
Când te gândești să cumperi un parfum, în mod cert voma de balenă nu este primul lucru care îți vine în minte. Cu toate acestea, mulți parfumieri din întreaga lume ar putea să nu fie de acord, deoarece parfumurile cu ambergris (produsul acestor creaturi) sunt unele dintre cele mai exotice și mai scumpe din lume.
Ambergris este folosit de secole în scopuri olfactive. Chinezii îl numeau „parfumul salivei de dragon”, în timp ce europenii secolului XIV credeau că folosirea acestei substanțe îi păzea ciumă.
Ambergris este o substanță ceroasă formată de secreția canalului biliar din intestinul unui cașalot (înrudit cu balenele). Deși este denumită în mod obișnuit „vomă”, nu este chiar ceea ce pare, și iată de ce.
Stomacul cașalotului are patru camere. Pe măsură ce sunt digerate, alimentele trec de la o cameră la alta, dar unele deșeuri nedigerate (cum ar fi organele bucale ale calmarului și caracatiței) formează o masă densă care irită mucoasa stomacală a animalului.
Pentru a proteja mucoasa, corpul balenei produce în intestin o substanță ceroasă, un amestec de sucuri digestive din canalul biliar și materii fecale.
Pe măsură ce masa continuă să crească, aceasta avansează de-a lungul tractului intestinal, unde începe să obstrucționeze rectul și provoacă acumularea de fecale chiar în spatele acestuia.
Uneori, animalul poate excreta ambergris-ul, dar în unele cazuri, masa este atât de mare, încât nu poate fi eliminată. Astfel, aceasta continuă să crească și este eliberată doar atunci când rectul se rupe, provocând moartea animalului.
Ambergris-ul proaspăt defecat este un solid ceros de culoare ușor închisă, care are în mod natural un puternic miros de fecale. Este mai puțin dens decât apa de mare, așa că se ridică încet și plutește la suprafața apei ani întregi, până când ajunge pe o plajă.
La fel ca un vin bun, ambergris-ul trebuie să îmbătrânească bine înainte de a deveni o „piatră de excremente”. În timp ce plutește pe mare, se coace la soare, fiind oxidat de apa sărată și erodat de valurile violente.
Numai după ce este supus ani de zile acestui „tratament” chimic se transformă în cele din urmă în mult râvnitul ambergris pe care parfumierii îi folosesc fiind bun fixator, cu o aromă foarte caracteristică. Deoarece are o calitate fixatoare puternică, permite parfumului să reziste mai mult timp după aplicare.
Puțini cașaloți produc ambergris, ceea ce explică prețul său ridicat (care poate ajunge la mii de dolari). Achiziționarea și vânzarea de ambergris este, de obicei, legalizată doar dacă materialul este găsit în zona de coastă, pentru a împiedica vânarea acestor creaturi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau