Provocări resimțite de angajații care lucrează în sistem remote pentru o perioadă îndelungată

Munca remote - provocari

Dimensiune font:

| 26-06-2021 16:34

Munca de acasă are avantajele sale: nu mai pierzi timp în trafic, poți avea un program mai flexibil și nu ai un dress code pe care să îl respecți (mai puțin în momentele când participi la întâlniri online). Însă există și numeroase provocări pe care le poți resimți când lucrezi în sistem remote pentru o perioadă îndelungată: e mai greu să îți păstrezi motivația și să te concentrezi, te poți simți singur, pentru că nu mai lucrezi alături de o echipă, și devine dificil să găsești un echilibru între viața privată și cea profesională.

Din cauza pandemiei de coronavirus, milioane de oameni din întreaga lume au lucrat de acasă în ultimul an. Pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, organizațiile au fost nevoite să se adapteze unui nou sistem de lucru: cel remote. În România, angajații nu erau obișnuiți cu munca de acasă. Ani la rând, țara noastră s-a clasat pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de persoane care muncesc de la distanţă. Însă ei au fost nevoiți să învețe să lucreze de acasă și să fie eficienți din confortul propriei locuințe. Această schimbare nu a fost, totuși, lipsită de provocări.

Principalele provocări ale muncii de acasă
Când lucrezi în același loc în care trăiești, poți deveni ușor dezorganizat. De aceea, când lucrezi de acasă și spațiul îți permite, este bine să îți creezi un loc destinat desfășurării activității profesionale. Astfel, vei putea separa puțin viața de serviciu de cea personală.

Pe de altă parte, deși programul poate fi mai flexibil când lucrezi de acasă, este indicat să respecți un program de muncă. Studiile realizate în ultimul an, atât la nivel european, cât și național, au arătat că angajații care și-au desfășurat activitatea de acasă au lucrat mai mult decât cei care au mers la birou. De aceea, în multe cazuri s-a optat pentru modelul de lucru hibrid, în condițiile în care organizațiile puteau implementa masuri sanitare complexe, pentru reîntoarcerea la birou în condiții de siguranță.

De asemenea, comunicarea poate avea de suferit când angajații vorbesc prin intermediul unui ecran. În unele domenii de activitate, lipsa interacțiunii cu colegii s-a resimțit din plin. Izolarea socială și lipsa sentimentului de apartenență la un colectiv se numără printre provocările resimțite de angajații care lucrează de acasă. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății susține că, la nivel global, peste 300 de milioane de persoane suferă de depresie și de tulburări de sănătate mintală legate de muncă.

Sistemul de lucru hibrid, soluția viitorului
Cu toate că munca de acasă a reprezentat o soluție de compromis pentru companii și angajați în contextul pandemic, desfășurarea activității în sistem remote pentru o perioadă îndelungată poate genera provocări pentru angajați. Modelul de muncă hibrid este unul viabil pentru succesul organizației și pentru bunăstarea oamenilor. Acesta presupune ca echipa să lucreze parțial de la birou și parțial de la domiciliu. Odată ce revin la birouri, angajații au nevoie să se simtă protejați și să nu se streseze din cauza riscurilor sanitare. Amenajarea spațiului de lucru, astfel încât să se păstreze o distanță fizică optimă între angajați, precum și imunizarea locului în care își desfășoară activitatea le poate conferi acestora sentimentul de siguranță de care au nevoie pentru a veni fără teamă la serviciu. Drept urmare, este necesar ca angajatorii să monitorizeze și să ajusteze starea de sănătate a clădirii la un nivel sustenabil de performanță. O soluție în acest sens este IMMUNE Building Standard™, o certificare care conține peste 130 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitecturale și operaționale menite să îmbunătățească reziliența spațiilor interioare în fața riscurilor pentru sănătate.

Angajații s-au adaptat muncii de acasă, însă nevoia de a interacționa cu colegii și de a merge la serviciu a rămas. De aceea, angajatorii ar trebui să ia măsurile cele mai bune pentru a facilita reîntoarcerea la birou în siguranță a angajaților.

Sursă foto: Vadym Pastukh/ Shutterstock

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Sfaturi pentru a cumpăra cadouri jucăușe care întăresc legătura de cuplu
08/11/2024 15:23

Sursa foto: pexels.com    Cand vine vorba de a surprinde persoana iubită, alegerea cadoului perfect poate fi o adevărată provocare. Dincolo de gesturile obisnuite, cadourile jucăuse reprezint ...

Cum să nu cazi în capcanele de Black Friday! Sfaturi pentru cumpărători
08/11/2024 14:52

Cum să nu cazi in capcanele de Black Friday! Sfaturi pentru cumpărători Desi Black Friday aduce cu sine reduceri atractive, este important să fim constienti de capcanele din spatele ofertelor. Unele dintre ...

Simfonia minții. Puterea vindecătoare a muzicii
08/11/2024 10:35

Muzica, o artă universală ce transcende barierele culturale si lingvistice, are un impact profund asupra creierului uman. De-a lungul timpului, numeroase studii au evidentiat multiplele beneficii ale muzicii ...

Ce efect are mariajul asupra barbaţilor?
06/11/2024 13:23

Ce efect are mariajul asupra barbaţilor? Mariajul reprezintă un pas important in viata fiecăruia, unul care de bicei aduce cu sine schimbări majore in stilul nostru de viată. Asadar, ne poate ajuta mariaj ...

Misterioasele tuneluri de sub Marea Neagră care leagă România de Turcia
05/11/2024 11:56

Misterioasele tuneluri de sub Marea Neagră care leagă Romania de Turcia Într-o cronică, scrisă inaintea Primului Război Mondial, este relatată o poveste stranie in care se vorbeste despre cum tă ...

Durerea de care nu scapă nimeni - dorul. Ghid de supraviețuire în caz de dor
05/11/2024 10:31

Durerea de care nu scapă nimeni - dorul. Ghid de supravietuire in caz de dor O caracteristică unică pe care o are dorul este că mereu ne aduce aminte de nevoia de a simti emotii plăcute, de a petrece m ...

  Bârfa și efectele sale sociale, psihologice și economice
04/11/2024 17:17

Barfa, privită de unii ca o plăcere vinovată si de altii ca un viciu de evitat, este o activitate umană veche de cand lumea, iar efectele sale se răsfrang asupra societătii intr-un mod mai complex decat a ...

România - leagănul civilizaţiei umane
04/11/2024 16:08

Romania - leagănul civilizaţiei umane Acum mai bine de 10.000 de ani, zona geografică in care se află Romania de astăzi era considerată vatra lumii, locul unde a inceput cu adevărat civilizatia umană. ...

Botine elegante pentru birou: selecția perfectă pentru un look profesional.
04/11/2024 10:46

Botine elegante pentru birou: selectia perfectă pentru un look profesional Botinele elegante sunt piesa esentială care imbină stilul si profesionalismul in garderoba de birou. Confortabile si usor de asorta ...

Viespea care poate consuma alcool toată săptămâna fără să se îmbete
01/11/2024 15:20

Potrivit unui studiu nou, viespile extreme au o tolerantă uimitoare la alcool. Ce au descoperit oamenii de stiintă despre viespile orientale? Consumul de cantităti mici de alcool este destul de comun in lum ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei