​​VIDEO FOTOGALERIE Mii de persoane au participat la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.

image-2021-05-22-24813722-0-pelerinajul-sumuleu-ciuc-2021

Dimensiune font:

| 23-05-2021 08:52

 Mii de oameni au participat, sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice şi s-au rugat Fecioarei Maria să îi ocrotească, să le dea sănătate şi să îi întărească pentru a depăşi perioada dificilă prin care trecem, relatează Agerpres într-un reportaj de la eveniment.

După ce anul trecut impresionanta procesiune a fost anulată din cauza pandemiei de Covid-19, în acest an oamenii au venit cu bucurie şi speranţă la pelerinaj şi au urcat cu zâmbetul pe buze muntele Şumuleu, până la altarul în aer liber unde s-a oficiat Sfânta Liturghie.

  •  

La primele ore ale dimineţii, locul de pelerinaj a fost acoperit complet de ceaţă iar termometrele nu arătau mai mult de 1 grad Celsius, dar, încet-încet, vremea s-a încălzit, a ieşit soarele şi oamenii au început să vină şi să-şi ocupe locurile stabilite de organizatori.

Grupurile de pelerini s-au rugat pe toată durata procesiunii sau au cântat imnuri bisericeşti, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în port popular.
 
 

 

 
Printre participanţi s-au numărat şi copii foarte mici, purtaţi în braţe sau în cărucioare de părinţii lor, dar şi persoane în vârstă sau cu probleme medicale, unii folosindu-se de bastoane sau cârje pentru a urca muntele.


„Am 75 de ani, am venit din Ciceu cu bicicleta, până la biserica franciscană, apoi pe jos. Am avut ambiţie şi mă rog să mă ajute Sfânta Maria să fiu sănătos. Anul trecut tare greu a fost că nu am putut să fiu aici, am ascultat la radio slujba, iar la anul, dacă trăiesc, voi veni din nou”, a spus un pelerin care stătea aşezat singur, lângă altar şi se ruga continuu.

Un alt pelerin, din judeţul Mureş, a spus că vine la Şumuleu Ciuc pentru sufletul său şi să se roage „pentru familie, pentru toată lumea”. Un bărbat care tocmai sosise din Satu Mare a mărturisit că nu mai vrea să se repete ce s-a întâmplat anul trecut. „Tare greu a fost, ne-am rugat de acasă ca totul să se termine”, a spus el.

Două femei, venite din Bacău, au afirmat că nici nu au simţit când au urcat muntele, fiind fericite că au putut participa la pelerinaj, pentru a o ruga pe Fecioara Maria să le dea sănătate, „să scăpăm de pandemie, de măşti, de tot”.

Unii dintre credincioşi nu au folosit ruta obişnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci au urcat spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit şi „Drumul Crucii”, care porneşte la câteva sute de metri de catedrala franciscană şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile de oprire ale lui Isus pe Golgota. La fiecare dintre cruci s-au oprit şi au rostit rugăciuni şi unii dintre ei s-au recules la patru vechi lăcaşe de cult din zonă: Capela Salvator, Capela lui Iisus Suferind, Capela Sfântul Anton şi Capela Sfântul Ioan din Nepomuk.
 
 
 
 
 
Între timp, de la altarul în aer liber s-au rostit rugăciuni şi s-au cântat imnuri religioase, pentru ca pelerinii să se pregătească pentru Sfânta Liturghie. Organizatorii i-au rugat pe participanţi să poarte mască, să păstreze distanţa de 1,5 metri între familii şi să aibă grijă unii de alţii. Zeci de voluntari le-au oferit măşti de protecţie pelerinilor care nu purtau sau nu aveau asupra lor.


În jurul orei 12.00, a ajuns la locul evenimentului steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, un steag al victoriei, purtat de cei mai merituoşi elevi ai Liceului Romano-Catolic „Segítő Mária”, însoţiţi de alţi pelerini, dar şi de autorităţi religioase sau locale. 
Unul dintre cei mai cunoscuţi pelerini este Balázs József, un pictor din Joseni, în vârstă de 67 ani, care vine de 28 de ani la Şumuleu, împreună cu credincioşi din satul său şi care spune că în fiecare an se bucură că poate să îi mulţumească Fecioarei Maria pentru ocrotirea sa.

Anul trecut, Balázs József a fost unul dintre puţinii pelerini cărora li s-a permis accesul la Şumuleu Ciuc, acesta aducând cu el panglicile de rugăciune ale credincioşilor care nu au putut participa.

„Am venit de la Joseni, 60 kilometri, 50 de kilometri peste munţi. Venim în fiecare an, pentru că asta este cea mai mare sărbătoare a noastră. Venim ca să-i mulţumim Fecioarei pentru cele bune care s-au întâmplat, pentru că ne-a ocrotit şi ne-a apărat de virusul acesta, de boala aceasta urâtă şi îi cerem ajutorul pentru viaţa noastră de mai departe. (...) Anul trecut am venit singur şi anul acesta am venit cu mai mulţi, nu cu atâţia câţi au vrut să vină, dar acesta este un semn că Fecioara Maria ne arată că merită să avem grijă de acest obicei şi ne spune: Eu vă ocrotesc pe drumul acesta şi poate că la anul veţi veni şi mai mulţi. Simt o mare bucurie, o iubire pentru toată lumea şi vă spun că sunt şi mai mândru şi mai bucuros când vă văd şi pe dumneavoastră, fiindcă sunteţi români şi sărbătoriţi cu noi împreună şi ne cade bine”, a spus Balázs József.
 
 

 

 
Rectorul bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, părintele Guia Laurean Hugo, a explicat importanţa acestui pelerinaj, care îi învaţă pe oameni să se roage împreună cu Fecioara Maria, mesajul evenimentului din acest an fiind acela că este bine să avem încredere în Dumnezeu, care ne dă întotdeauna ceea ce avem nevoie.


„Acest pelerinaj este pentru noi important pentru că ne învaţă să ne rugăm cu Sfânta Fecioară Maria, cum au făcut şi apostolii. Şi această rugăciune împreună cu Fecioara Maria aduce ca dar Duhul Sfânt în viaţa noastră, acel Duh Sfânt prin care putem să trăim, să dăm mărturie de credinţa noastră şi de rădăcinile noastre. Mesajul pelerinajului din acest an ar fi acel adevăr etern că e bine să avem încredere în bunul Dumnezeu, să credem în El, pentru că El este stăpânul timpului, al istoriei şi întotdeauna ne dă ceea ce avem nevoie. Şi în acest an, în care biserica noastră are în centrul atenţiei familiile, Sfântul Iosif, Sfânta Euharistie, pot să-i îndrum şi să-i încurajez pe credincioşi să trăiască cu aceste daruri, cu familia, cu mijlocirea sfinţilor şi cu acele sacramente care ne întăresc în credinţă, ca să putem trece prin orice obstacol care aduce viaţa în calea noastră”, a spus părintele Guia Laurean Hugo.

Liturghia de Rusalii a fost oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, numit anul trecut în această funcţie de Papa Francisc, iar predica a fost rostită de părintele Salamon József, din Ghimeş-Făget.
 
 

 

 
În mesajul de învăţătură către credincioşi, preotul Salamon József a vorbit despre importanţa traiului în comunitate, despre puterea credinţei, dar şi despre viaţa trăită cu entuziasm şi despre responsabilitatea pe care o au adulţii faţă de tânăra generaţie.


„Ce minunat e că avem rădăcini şi putem să ne reîntoarcem la rădăcini şi la credinţa în Dumnezeu, pentru că dacă Dumnezeu e cu noi, cine poate fi împotriva noastră? (...) Avem nevoie de locul acesta, de Şumuleu, ca Mama Noastră, Sfânta Maria, să aibă grijă de noi, avem nevoie să ne uităm în ochii Sfintei Maria şi să vedem zâmbetul ei, pentru că aşa rămânem puternici”, a spus părintele Salamon József, în predica sa.

Printre pelerinii din acest an s-au numărat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi secretarul de stat pentru politici naţionale din Guvernul Ungar, Potápi Árpád János, care a adus la Şumuleu panglici cu rugăciuni şi mesaje ale maghiarilor din întreaga lume care nu au putut participa la pelerinaj, ţinând cont de contextul pandemic actual. Chiar dacă în ultimii ani a fost nelipsit de la eveniment, preşedintele Ungariei, Ader Janos, nu a fost prezent la Şumuleu Ciuc.

Manifestarea s-a încheiat, ca în fiecare an, cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.
 
 
 
 
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană de la poalele muntelui, care este considerată făcătoare de minuni, preoţii şi credincioşii fiind de părere că cel mai mare miracol al său este evenimentul care stă la originea pelerinajului.


În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.
 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Credincioșii ortodocși sărbătoresc prima zi de Paști
05/05/2024 09:33

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici şi neo-protestanţi sunt astăzi in prima zi de Paşti, cea mai mare sărbătoare a creştinismului. Credincioşii au primit la miezul nopţii, in faţa bisericilor, lu ...

Tradiții neștiute de Paște: Ce înseamnă Paștele Cailor și cu ce aliment se făceau vrăji în vremuri străvechi!
05/05/2024 09:07

Ciocnitul ouălor se face după reguli care diferă de la o zonă la alta, dar intotdeauna regulile se respectă de Pasti. Pe de altă parte, Iepuraşul de Paşte este un simbol păgan, emblemă a fertilităţi ...

Arhiepiscopul Tomisului a adus Lumina Sfântă de pe mare: Am venit pe mare, cum a venit Sfântul Apostol Andrei
05/05/2024 06:33

Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfinţitul Teodosie, a adus Lumina Sfantă de pe mare şi a afirmat că a ales acest mod deoarece şi Sfantul Apostol Andrei a făcut acelaşi lucru. ”Incepe sărbătoarea ...

La Paşte nu trebuie să ne urăm unii celorlalţi 'Sărbători fericite' - explicațiile bisericii
05/05/2024 06:19

Un episcop ortodox le-a explicat credinciosilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Invierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l ...

Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii: ce trebuie să facem azi, conform tradițiilor străvechi
05/05/2024 06:11

Sărbătorile pascale pentru credincioşii ortodocşi incep duminică şi se desfăşoară pe durata a trei zile. Ceremonii pascale au loc la Ierusalim şi peste tot in lume unde trăiesc comunităţi creştine ...

Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
05/05/2024 05:12

Lucian Mandrută incinge spiritele pe Facebook, criticand jurnalistii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informatia. Pe langă cei care i-au dat ...

Patriarhul Daniel, cuvânt de învăţătură: 'Iisus Hristos cel Răstignit şi Înviat este totdeauna prezent în Biserica Sa'
05/05/2024 04:36

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a afirmat, duminică, in cuvantul de invăţătură rostit la Slujba Invierii de la Catedrala Patriarhală, că Iisus Hristos cel Răstignit şi Inviat este totdeau ...

HOROSCOPUL ZILEI
05/05/2024 04:00

Berbec Esti asaltat de multe cunostinte, rude sau prieteni Taur Atragi persoane care doresc să te asculte Gemeni Amicii iti vor sanctiona orice vorbă sau gest Rac Alege-ti cuvintele cu grijă si vorbes ...

 Lumina Sfântă a ajuns în România! Avionul care a decolat din Israel a aterizat la București, o tradiție inaugurată de Patriarhul Daniel în 2009
04/05/2024 19:19

Sfanta lumina a fost adusa de laIerusalim in aceasta seara de Superiorul Asezamintelor Partiarhiei Romane la Locurile Sfinte,parintele arhimandrit Teofil Anastasoaie Ea a fost oferită delegaţilor eparhiilor ...

De ce se vopsesc ouăle de Paști în Joia Mare
04/05/2024 19:04

In Joia Mare sau Joia Neagră femeile obisnuiesc să vopsească ouăle pentru Pasti. Se spune in traditia populară că pentru cele care nu au terminat de tors, Joimărita veghează ca roata nu isi oprească da ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei