VIDEO FOTOGALERIE Mii de persoane au participat la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.
Dimensiune font:
Mii de oameni au participat, sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice şi s-au rugat Fecioarei Maria să îi ocrotească, să le dea sănătate şi să îi întărească pentru a depăşi perioada dificilă prin care trecem, relatează Agerpres într-un reportaj de la eveniment.
După ce anul trecut impresionanta procesiune a fost anulată din cauza pandemiei de Covid-19, în acest an oamenii au venit cu bucurie şi speranţă la pelerinaj şi au urcat cu zâmbetul pe buze muntele Şumuleu, până la altarul în aer liber unde s-a oficiat Sfânta Liturghie.
La primele ore ale dimineţii, locul de pelerinaj a fost acoperit complet de ceaţă iar termometrele nu arătau mai mult de 1 grad Celsius, dar, încet-încet, vremea s-a încălzit, a ieşit soarele şi oamenii au început să vină şi să-şi ocupe locurile stabilite de organizatori.
„Am 75 de ani, am venit din Ciceu cu bicicleta, până la biserica franciscană, apoi pe jos. Am avut ambiţie şi mă rog să mă ajute Sfânta Maria să fiu sănătos. Anul trecut tare greu a fost că nu am putut să fiu aici, am ascultat la radio slujba, iar la anul, dacă trăiesc, voi veni din nou”, a spus un pelerin care stătea aşezat singur, lângă altar şi se ruga continuu.
Un alt pelerin, din judeţul Mureş, a spus că vine la Şumuleu Ciuc pentru sufletul său şi să se roage „pentru familie, pentru toată lumea”. Un bărbat care tocmai sosise din Satu Mare a mărturisit că nu mai vrea să se repete ce s-a întâmplat anul trecut. „Tare greu a fost, ne-am rugat de acasă ca totul să se termine”, a spus el.
Două femei, venite din Bacău, au afirmat că nici nu au simţit când au urcat muntele, fiind fericite că au putut participa la pelerinaj, pentru a o ruga pe Fecioara Maria să le dea sănătate, „să scăpăm de pandemie, de măşti, de tot”.
În jurul orei 12.00, a ajuns la locul evenimentului steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, un steag al victoriei, purtat de cei mai merituoşi elevi ai Liceului Romano-Catolic „Segítő Mária”, însoţiţi de alţi pelerini, dar şi de autorităţi religioase sau locale.
Unul dintre cei mai cunoscuţi pelerini este Balázs József, un pictor din Joseni, în vârstă de 67 ani, care vine de 28 de ani la Şumuleu, împreună cu credincioşi din satul său şi care spune că în fiecare an se bucură că poate să îi mulţumească Fecioarei Maria pentru ocrotirea sa.
Anul trecut, Balázs József a fost unul dintre puţinii pelerini cărora li s-a permis accesul la Şumuleu Ciuc, acesta aducând cu el panglicile de rugăciune ale credincioşilor care nu au putut participa.
„Acest pelerinaj este pentru noi important pentru că ne învaţă să ne rugăm cu Sfânta Fecioară Maria, cum au făcut şi apostolii. Şi această rugăciune împreună cu Fecioara Maria aduce ca dar Duhul Sfânt în viaţa noastră, acel Duh Sfânt prin care putem să trăim, să dăm mărturie de credinţa noastră şi de rădăcinile noastre. Mesajul pelerinajului din acest an ar fi acel adevăr etern că e bine să avem încredere în bunul Dumnezeu, să credem în El, pentru că El este stăpânul timpului, al istoriei şi întotdeauna ne dă ceea ce avem nevoie. Şi în acest an, în care biserica noastră are în centrul atenţiei familiile, Sfântul Iosif, Sfânta Euharistie, pot să-i îndrum şi să-i încurajez pe credincioşi să trăiască cu aceste daruri, cu familia, cu mijlocirea sfinţilor şi cu acele sacramente care ne întăresc în credinţă, ca să putem trece prin orice obstacol care aduce viaţa în calea noastră”, a spus părintele Guia Laurean Hugo.
„Ce minunat e că avem rădăcini şi putem să ne reîntoarcem la rădăcini şi la credinţa în Dumnezeu, pentru că dacă Dumnezeu e cu noi, cine poate fi împotriva noastră? (...) Avem nevoie de locul acesta, de Şumuleu, ca Mama Noastră, Sfânta Maria, să aibă grijă de noi, avem nevoie să ne uităm în ochii Sfintei Maria şi să vedem zâmbetul ei, pentru că aşa rămânem puternici”, a spus părintele Salamon József, în predica sa.
Printre pelerinii din acest an s-au numărat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi secretarul de stat pentru politici naţionale din Guvernul Ungar, Potápi Árpád János, care a adus la Şumuleu panglici cu rugăciuni şi mesaje ale maghiarilor din întreaga lume care nu au putut participa la pelerinaj, ţinând cont de contextul pandemic actual. Chiar dacă în ultimii ani a fost nelipsit de la eveniment, preşedintele Ungariei, Ader Janos, nu a fost prezent la Şumuleu Ciuc.
În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.
De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.
Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau