A murit Iisus cu adevărat pe cruce?

IISUS2

Dimensiune font:

| 16-04-2023 19:45

 

* ideea că Iisus nu a murit răstignit pe cruce, ci a fost îngropat de viu, aflându-se într-un fel de transă în urma unor substanţe cu efect narcotic ce i-au fost administrate, ar fi fost considerată în secolul al XII-lea o adevărată erezie * recent însă, această ipoteză a început să fie din nou vehiculată şi luată în calcul în dezlegarea misterului răstignirii lui Iisus, prin analizarea unor lucrări ale scriitorilor medievali, care au furnizat indicii ce au dus la naşterea acestei idei

 

O cheie la enigma reînvierii poate fi considerată o scriere a francezului Chretien de Troies, datând din secolul al XII-lea şi care istoriseşte povestea unei femei foarte frumoase care se hotărăşte să scape de o căsnicie aranjată şi să fugă în lume cu un cavaler tânăr şi chipeş. Motivele sunt lesne de înţeles, însă modul în care a procedat femeia a fost considerat destul de bizar. În loc să fugă pur şi simplu - acest lucru i-ar fi afectat imaginea - tânăra a decis să simuleze moartea şi apoi să fugă în secret cu iubitul. Ea a băut o licoare, un fel de narcotic, iar la trei zile după ce a fost înmormântată a „reînviat”. S-a considerat că unele părţi din povestea lui Chretien sunt şocant de familiare. Elementele întâlnite amintesc nu numai de Romeo şi Julieta - licoarea, mormântul şi trezirea - dar şi de crucificare. Femeia, la fel ca Iisus sau Julieta, bea licoarea care o face să pară moartă. La fel ca şi Iisus, a fost îngropată într-un mormânt nou şi a înviat la trei zile după. Chiar şi numele eroinei, Fenice - mai bine zis franţuzescul de la pasărea phoenix - aduce aminte de Iisus, deoarece phoenix a fost considerată în Evul Mediu un simbol al lui Hristos şi al reînvierii. S-a presupus că, prin povestea sa, Chretien a vrut de fapt să facă aluzie la una din credinţele ce stau la baza creştinătăţii - reînvierea. O asemenea ipoteză era total nepotrivită pentru secolul al XII-lea, perioadă în care nu se puteau pune sub semnul îndoielii principiile creştinătăţii, ţinând cont de puterea bisericii în stat. Chretien a scris totuşi pentru curtea de la Champagne, cunoscută pentru traducerile remarcabile din Biblie şi rigurozitatea principiilor religioase şi, de aceea, se pare că el a considerat povestirea sa un bun paravan pentru lansarea unei noi ipoteze legate de reînvierea lui Iisus.

Opiu şi oţet

Înaintea lui Chretien au mai existat însă şi alţii care au sugerat că Iisus a supravieţuit crucificării, citând ca dovadă faptul că sângele a curs din răni după ce el fusese declarat mort, în condiţiile în care există o convingere medicală că dintr-un cadavru nu mai poate curge sânge. De asemenea, două cărţi apărute în epoci mai recente - „Conspiraţia Iisus” şi „Sfântul Sânge şi Sfântul Graal” - au lansat ipoteza că Iisus a reuşit să supravieţuiască răstignirii datorită unei licori obţinute dintr-un amestec de opiu şi oţet. Menţionarea oţetului ca făcând parte din licoarea respectivă nu reprezintă o noutate, deoarece se menţionează în Evanghelie că, înainte de a muri, lui Iisus i-au fost umezite buzele cu un burete înmuiat în oţet. Deşi, de asemenea, ideea existenţei opiului în licoarea în care era îmbibat buretele părea plauzibilă, au existat o serie de argumente contradictorii. În primul rând, una dintre principalele componente ale opiului, morfina, provoacă o accelerare a respiraţiei, un efect total diferit faţă de ceea ce se relatase în momentul în care se considerase că a murit Iisus, căruia „răsuflarea i s-a stins”. Conform lui Dioscoride, primul care a relatat despre efectele opiului, oţetul reacţionează la orice substanţă otrăvitoare. Această ipoteză - a buretelui îmbibat în oţet şi opiu - nu a fost însă exclusă din calcul, în condiţiile în care în prezent prin combinarea acidului acetic cu sulfatul de morfină (componentul narcotic al opiului) se obţine o substanţă numită acetat de morfină, recunoscută pentru proprietăţile sale anestezice.

Mătrăgună?

Mai există însă surse din secolul al IX-lea sau al XII-lea care indică şi alte posibilităţi. În „Antidotarium” al lui Nicola de Salerno se relatează că pacienţii care urmau să fie operaţi erau adormiţi cu un burete îmbibat într-o anumită substanţă cu rol anestezic şi care conţinea în mare parte mătrăgună. Tot Dioscoride descrie în lucrările sale faptul că mătrăguna are rolul de somnifer şi că rădăcina ei are un efect foarte puternic atunci când este amestecată cu oţet, putând lăsa o persoană în stare de inconştienţă o perioadă destul de îndelungată. Coaja mătrăgunei este la fel de puternică şi doar dacă este mirosită poate face ca o persoană să cadă într-un somn adânc ca şi cum ar fi moartă. Trebuie menţionate, de asemenea, experimentele cu mătrăgună efectuate în jurul anului 1890 de către medicul Benjamin Ward Richardson, care a administrat porumbeilor şi iepurilor din laboratorul său un amestec de alcool şi rădăcină de mătrăgună şi a descoperit că această licoare a acţionat nu numai ca un anestezic general puternic, ci şi faptul că inimile animalelor au continuat să funcţioneze chiar şi după ce acestea au încetat să mai respire.

În Vechiul Testament se fac unele referiri la mătrăgună, menţionându-se că aceasta creştea pe tărâmuri mitice. De asemenea, un istoric care a trăit în secolul I e.n., Josephus, aminteşte în scrierile sale despre o plantă ce are caracteristici similare cu ale mătrăgunei şi specifică de asemenea că aceasta strălucea în timpul nopţii - o caracteristică tipică mătrăgunei. Câteva secole mai târziu, mătrăguna a ajuns să fie considerată un fel de talisman care îndeplinea orice dorinţă celor care credeau în puterea sa.

Suspiciunile lui Chretien de Troies

Luând în considerare cele relatate despre puterea narcotică a acestei plante şi faptul că Chretien de Troies a bănuit că lui Iisus i-a fost administrată o asemenea substanţă în timp ce era pe cruce apare ipoteza ca mătrăguna să fi fost unul dintre principalele ingrediente ale ei. O cheie la toate aceste suspiciuni mascate ale lui Chretien de Troies ar fi putea fi lucrarea sa „Perceval”, pe care, din păcate, scriitorul nu a mai apucat să o termine. Aceasta descrie întâlnirea dintre Perceval şi Graal. Mai întâi, el relatează despre acest lucru în cadrul în care un tânăr cavaler apucă o lance îmbibată în sânge. Descrierea Graalului nu dezvăluie însă prea multe despre natura sa. Conform relatărilor lui Chretien, acesta străluceşte atât de tare încât eclipsează corpurile cereşti şi menţine în viaţă un bărbat grav rănit. Povestea spune că greşeala lui Perceval a fost aceea că nu a întrebat de ce lancea era însângerată şi că dacă ar fi făcut astfel suferinţele bărbatului ar fi fost curmate.

Sfântul Graal

Importanţa pe care autorul a acordat-o lăncii sângerânde duce din nou cu gândul la crucificare. Descrierea Graalului aminteşte de crucificare, fiind foarte asemănătoare cu cea a mătrăgunei. De fapt, Graalului i s-au atribuit toate caracteristicile mătrăgunei. Cea mai bună dovadă este atributul acestuia de a împiedica moartea şi de a induce o transă de inconştienţă, amintind astfel de proprietăţile narcotice ale mătrăgunei. Asemănarea dintre Graal şi mătrăgună este de fapt cel mai bun indiciu că povestea este o cifrare a credinţelor eretice ale lui Chretien în ceea ce priveşte crucificarea. Toate aceste asocieri au dat naştere ipotezei că scriitorul a ştiut de la bun început ce vrea să transmită prin ultima sa operă şi că aceasta ar fi reprezentat de fapt chiar un atac la ortodoxia creştină. Acest lucru ar putea explica şi moartea neaşteptată a lui Chretien înainte de a-şi termina opera, neştiindu-se precis care au fost motivele decesului său. Trebuie ţinut cont însă de faptul că unul dintre susţinătorii lui Chretien în realizarea scrierii sale a fost ducele de Flandra - cel care i-a dat scriitorului cartea ce a stat la baza lui „Perceval” - rudă apropiată cu unul dintre membrii fondatori ai Ordinului Cavalerilor Templieri, care peste un secol aveau să devină ţinta Inchiziţiei, care îi acuza de blasfemie şi erezie. De asemenea, al doilea susţinător al său a fost contesa de Champagne, soţia unuia dintre membrii fondatori ai templierilor. Au existat însă opinii legate de faptul că unii dintre cavalerii templieri au căutat şi, totodată, au descoperit sub templul de la Ierusalim unele documente secrete legate de crucificare şi răstignirea lui Iisus şi este posibil ca ei să le fi comunicat contesei de Champagne, astfel informaţiile ajungând la Chretien.

 

Referinţe literare

Chiar dacă au fost şi încă mai sunt puternic controversate, aceste idei au supravieţuit de-a lungul vremii în alte texte literare, aparent inocente. Cele mai edificatoare exemple sunt Romeo şi Julieta, Albă ca Zăpada şi una dintre povestirile Decameronului lui Boccaccio. Povestirea lui Boccaccio relatează despre un abate care se foloseşte de o licoare anestezică pentru a-şi îndepărta rivalul - soţul amantei sale. Abatele îl ţine închis timp de câteva luni şi îl lasă să reînvie doar în momentul în care amanta sa a rămas însărcinată. Bărbatul se trezeşte convins că a înviat din morţi şi toţi sunt convinşi că s-a întâmplat o minune. În Romeo şi Julieta, de asemenea, un om al bisericii, un călugăr, le furnizează tinerilor o licoare narcotică. Cele trei elemente ale crucificării se întâlnesc şi în piesa lui Shakespeare: moartea falsă după ce lichidul a fost băut, înmormântarea şi trezirea trei zile mai târziu. Într-una din sursele de inspiraţie ale lui Shakespeare - povestirea lui Da Porto, „Romeo şi Giulieta” - se face o uşoară aluzie la Iisus, prin faptul că înainte de a bea licoarea, Julieta simulează setea. Nu trebuie scoasă din calcul nici povestirea lui Giovanni Battista, Albă ca Zăpada. Povestea aparent inocentă a tinerei care mănâncă mărul otrăvit de mama vitregă şi cade într-un somn adânc poate fi din nou o aluzie la proprietăţile mătrăgunei şi la fructul acesteia, asemănat de mute ori cu mărul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
PREMIERĂ în Biserica Romano-Catolică - Homosexualii vor putea deveni preoți
11/01/2025 12:45

Homosexualilor li se va permite să se pregătească in seminariile romano-catolice, atat timp cat respectă celibatul, conform noilor orientări anuntate de Conferinta Episcopilor Italieni, scrie The Guardian. ...

Biserica Catolică anunță că homosexualii pot deveni preoți: Castitatea este esențială!
11/01/2025 00:06

Homosexualii vor putea fi admişi in seminariile romano-catolice pentru a se pregăti să devină preoţi, insă trebuie să respecte celibatul, conform doctrinei catolice care susţine că homosexualii non-pra ...

Horoscopul zilei
10/01/2025 05:17

  CAPRICORN Poate o s-aveţi o discuţie - de principiu - referitoare la locuinţa şi o să vă decideţi fie acum dacă vă luaţi alta, ori o renovaţi doar, fie in ianuarie - februarie. E posibil s ...

A fost anunțată data exactă a sfințirii Catedralei Naționale. Au ales o zi cu semnificație uriașă!
09/01/2025 19:52

A fost anuntată data exactă a sfintirii Catedralei Nationale. Au ales o zi cu semnificatie uriasă! Lucrările de constructie sunt aproape finalizate. 220 de pictori lucrează la mozaic in ritm alert, depunan ...

HOROSCOPUL ZILEI
08/01/2025 05:02

BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiară este ...

Sfântul Ioan, glasul care a străpuns pustia
07/01/2025 10:36

Dintre personalitătile biblice care au marcat profund istoria crestinismului, Sfantul Ioan Botezătorul rămane una dintre cele mai complexe figuri. Profet, ascet si martir, el si-a consacrat viata unui singur ...

Sfântul Ioan Botezătorul, protectorul pruncilor
07/01/2025 09:43

În fiecare an, pe 7 ianuarie, crestinii credinciosi il sărbătoresc pe Sfantul Ioan Botezătorul, cunoscut ca fiind ultimul profet din Vechiul Testament * praznicul cel mare este inchinat la sate si oras ...

HOROSCOPUL ZILEI
07/01/2025 05:00

 BERBEC Este cu sigurantă ziua cea mai "bogată" in evenimente din această lună: primiti musafiri, plecati la drum si trebuie să finalizati si o parte din lucrările incepute. Relatiile cu ...

Mâine este Crăciunul pe rit vechi. Cine sunt cei care îl sărbătoresc
06/01/2025 16:26

Crăciunul pe rit vechi reprezintă o sărbătoare religioasă deosebit de importantă pentru crestinii ortodocsi care urmează calendarul iulian, un sistem adoptat in anul 45 i.Hr. la initiativa lui Iulius Cez ...

Sfințirea apelor – o tradiție străveche încărcată de simboluri
06/01/2025 12:54

Sfintirea apelor, cunoscută sub numele de Agheasma Mare, reprezintă unul dintre cele mai importante momente liturgice din calendarul crestin ortodox, fiind celebrată in ajunul si de sărbătoarea Botezului D ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei