Aproximativ 40.000 de oameni așteptați la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România / Va fi primul pelerinaj după ce Guvernul a ridicat interdicțiile

preot biserica  cruce_83371700

Dimensiune font:

| 14-05-2021 20:30

 Aproximativ 40.000 de persoane sunt aşteptate, în 22 mai, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc - cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România -, iar organizatorii au făcut publice, vineri, regulile de participare. Va fi cel mai mare pelerinaj organizat după ridicarea restricțiilor de către guvern.


Advertisement
 
 
You can close Ad in 4 s
Participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, că pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, nefiind permis accesul acestora cu curse de autobuz speciale. De asemenea, pelerinii trebuie să poarte masca şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Organizatorii pun la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.
 
Primarul a precizat că s-a făcut apel la cei care doresc să fie voluntari şi "să ajute pelerinii să găsească locul aranjat pe regiuni, pentru a putea să participe într-o siguranţă şi într-un respect reciproc la acest pelerinaj", existând intenţia ca 200 de voluntari să fie prezenţi la locul evenimentului.

Carduri de acces

Organizatorii vor emite circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, fiind aşteptat ca numărul participanţilor să fie de aproximativ 40.000 persoane.
 
Totodată, pentru a nu se crea aglomerație la plecarea de la locul pelerinajului, după liturghie va fi prezentat un spectacol religios, care descrie Drumul Crucii.
 
"De obicei, acest spectacol a fost prezentat în perioada Paştelui, de data aceasta vom face sus (pe muntele Şumuleu - n.r.), tocmai ca să venim în întâmpinarea multora care ar dori să revadă acest spectacol şi, totodată, ca să ajutăm pelerinii să mai rămână unii dintre ei sus, ca plecarea să fie mult mai descongestionată", a spus Korodi.
 
La fel ca şi în alţi ani, mai multe străzi din oraş vor fi închise circulaţiei rutiere, iar comerţul ambulant nu va fi permis, indiferent dacă se desfăşoară pe proprietăţi private sau publice. Vor putea avea activitate comercială doar cei care au magazine sau pensiuni.
 
"Deci, toate fluxurile au fost în aşa fel organizate să fie cât mai aerisite şi oamenii să aibă acces cât mai facil sus, pe şaua Şumuleului şi să poată şi să plece de acolo", a mai arătat primarul din Miercurea Ciuc.

Puncte de control pentru monitorizarea simptomelor COVID-19
 
Organizatorii au mai anunţat că este posibilă participarea cetăţenilor străini, dar nu recomandă acest lucru. Totodată, la locul evenimentului vor exista puncte de control pentru monitorizarea simptomelor COVID-19.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a vorbit despre importanţa evenimentului de la Şumuleu Ciuc, în contextul pandemiei.
 
"Şumuleu Ciuc este un centru sacru şi credem că Sfânta Maria îi aşteaptă pe toţi cei care au credinţă şi vor să vină alături de ea. Noi credem că în perioada pandemiei societatea s-a dezbinat, încrederea a scăzut în rândul populaţiei, am văzut foarte multe probleme în ultimele luni. Dar nu trebuie să uităm că bunul Dumnezeu are grijă de noi şi pelerinajul de sâmbăta viitoare care va fi la Şumuleu-Ciuc ne va întări încrederea în Dumnezeu, încrederea în comunitate, în solidaritate, în bunăvoinţă şi în răbdare. Şi, de aceea, noi aşteptăm pelerinii, dar nu numai cei care vor veni aici, dar şi cei care vor fi în faţa televizorului, vor asculta la radio sau în mediul online şi credem că în suflet ne vom uni, indiferent de religie, de naţionalitate", a susținut preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Programul ceremoniilor religioase

Rectorul bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, preotul Guia Laurean Hugo, a precizat că în sâmbăta Rusaliilor, la ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va porni, purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu.
 
Liturghia va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo.
 
Preotul Guia Laurean Hugo a menţionat că preşedintele Ungariei, Áder János, şi-ar dori să participe la eveniment, acesta fiind prezent aproape în fiecare an la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc.
 
Slujba va fi transmisă online, dar şi de televiziunea Duna din Ungaria şi de Radio Maria.
 
Anul trecut, pelerinajul obişnuit de pe muntele Şumuleu, care reunea în fiecare an peste 100.000 de oameni din întreaga lume, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19. Slujba de Rusaliile Catolice a avut loc în catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde se află statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, accesul în interior nefiind permis. În curtea bisericii s-au adunat totuşi numeroşi credincioşi, iar unii dintre ei au urcat până în şaua muntelui Şumuleu şi au ascultat de acolo slujba de Rusalii, în faţa altarului în aer liber, de la care nu oficia niciun preot.
 
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.
 
În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească. De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.
 
Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului. (Sursa: Agerpres)
 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:12

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Mihail şi Gavriil
08/11/2024 12:34

Peste 1,4 milioane de romani işi sărbătoresc onomastica miercuri, de Sfinţii Mihail şi Gavriil. Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 826.317 bărbaţi şi 634.195 d ...

Sfinții Mihail și Gavriil. Vara Arhanghelilor
08/11/2024 07:10

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, prăznuiţi astăzi, sunt cei dintai ingeri mijlocitori intre Dumnezeu şi oamenii. În folclor se spune că ei asistă la Judecata de apoi, ard păcatele lumeşti, ...

Horoscopul Zilei
08/11/2024 04:58

  BERBEC Responsabilităţile pe care le ai de indeplinit sunt mari şi pe termen lung TAUR Inventivitatea şi originalitatea nu lipsesc din comportamentul tău GEMENI Vă chivernisiţi in aşa fel b ...

Pr. Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române combate motivațiile celor care vor, cu orice preț, educație sexuală în școli
07/11/2024 00:26

Părintele Adrian Agachi a afirmat că motivele pentru care se cere introducerea educatiei sexuale obligatorii in scoli ignoră motivele reale pe care această solutie pretinde că le-ar rezolva. „Introducer ...

Horoscopul Zilei
06/11/2024 05:56

BERBEC Desi tu esti cel care iti doresti cu adevărat să faci anumite lucruri, se pare că cei din jurul tău iti pun anumite piedici in calea ta. Fericirea depinde de tine, asa că nu iti alunga singur sanse ...

HOROSCOPUL ZILEI
05/11/2024 05:38

 BERBEC Nu e nevoie să vă dezvinovătiti in fata nimănui, chiar dacă vă simtiti vinovat. Pentru surprizele restante se stie cine poartă toată vina, asa că mai bine orientati-vă spre altă solutie ...

HOROSCOPUL ZILEI
04/11/2024 05:39

Berbec  Astrele vor fi de partea acestor nativi de Foc şi ii vor ajuta sa depăsească cele mai grele momente din viata lor. În ciuda faptului că nativul rece printr-o despărtire dureroasă, aces ...

HOROSCOPUL ZILEI
04/11/2024 04:50

 Berbec Cei născuti in zodia Berbec se pot astepta de azi inainte la o deblocare a orizonturilor profesionale, la o nouă viziune despre directia in carieră pe care trebuie să o urmeze. Unii nativi vor ...

Oglinzile eseniene, reflecții ale Sufletului și ale vieții interioare
03/11/2024 15:04

Într-o lume plină de zgomot si agitatie, unde graba e o constantă si momentele de introspectie par tot mai rare, există un instrument străvechi, incărcat de simbolism si energie spirituală: oglinda ...

Calendar ortodox noiembrie 2024. Ce sărbători importante sunt în această lună și când începe Postul Crăciunului
03/11/2024 12:05

 Luna noiembrie vine cu multe sărbători pentru crestinii din Romania. Este o lună importantă si datorită faptului că este cea in care incepe Postul Crăciunului. Iată in ce date au loc cele mai impo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei