Calendar ortodox, 26 iulie. Sfânta Muceniță Paraschievi din Roma, una dintre cele mai mari vindecătoare
Dimensiune font:
Pe 26 iulie, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Muceniță Paraschievi din Roma, una dintre cele mai mari sfinte vindecătoare.
Se spune că praful de pe mormântul ei ar avea puteri tămăduitoare. La mormântul ei, orbii și-au recăpătat vederea, femeile sterile au rămas însărcinate, iar șchiopii au putut să meargă.
Paraschevi s-a născut într-un sat din apropierea Romei, probabil în timpul domniei împăratului roman Hadrian (117-138 d.Hr.). Părinții ei, Agathon și Politia, erau creștini de origine greacă și s-au rugat mulți ani ca să aibă un copil.
Politia a rămas însărcinată și a născut în sfârșit un copil într-o zi de vineri, ziua patimilor Mântuitorului. Prin urmare, au numit fetița Paraskevi (Παρασκευή), ceea ce înseamnă „vineri” în limba greacă.
Paraschevi a crescut și a devenit o femeie cultă și credincioasă, care a respins cererile de căsătorie ale mai multor pretendenți.
După moartea părinților, ea a împărțit săracilor averea moștenită și a devenit conducătoarea unei comunități creștine formate din tinere fecioare și văduve. A trăit în post și rugăciune, asemenea primilor creștini și a început încă din tinerețe să propovăduiască credința creștină, iar la vârsta de 30 de ani a părăsit Roma și a predicat în multe orașe și sate.
Sfânta Paraschievi este una dintre cele mai importante sfinte vindecătoare și este venerată ca vindecătoare a orbilor. Din acest motiv, ea este reprezentată adesea cu două globuri oculare în mâini.
Moaștele ei au fost transportate mai târziu la Constantinopol. Deși nu se cunoaște precis când sau cum au ajuns moaștele ei la Constantinopol, se pare că acestea au fost expuse acolo în jurul anului 1200, astfel încât să fie accesibile pelerinilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau