Halloween-ul crește în fiecare an: ce sărbătorim?
Dimensiune font:
În fiecare an, Halloween apare mai devreme, devine mai mare și mai înfricoșător.
Magazinele și locurile populare, încep să adauge articole tematice cu vrăjitoare în inventarul lor la sfârșitul lui august.
Până la sfârșitul lui septembrie, curțile oamenilor sunt pline de pietre funerare, schelete, vampiri, goblini, fantome și chiar elemente macabre precum membre și capete tăiate. Unele dintre afișajele făcute manual sunt destul de ingenioase.
Pe tufișuri și copaci, șiruri de lumini portocalii sau mov imită lumini de Crăciun. Acest lucru ridică o întrebare: Ce sărbătorim cu toții?
La Crăciun, este nașterea unui mântuitor, bunăvoința față de oameni și triumful suprem al binelui asupra răului. Dumnezeu câștigă, diavolul pierde. Sufletele sunt câștigate. Cerul și pământul se bucură.
La Halloween, accentul este pus pe moarte, ocultism și coșmaruri. Diavolul nu ar putea fi mai mulțumit.
Înainte să te răspunzi spunând: „Hai, relaxează-te și distrează-te puțin,” te rog să continui să citești.
Halloween poate fi distractiv. Costume, dulciuri sau întâmplări, dovleci sculptați și tot ceea ce ține de sărbătoare.
Când eram copil, făceam tot posibilul să adun cât mai multe dulciuri. Acum, punem un dovleac și dăm dulciuri și ne bucurăm să vedem copii incredibil de drăguți în costume de Taylor Swift sau Spider-Man la scară mică.
Ceea ce nu-mi place este amploarea excesivă și fascinația tot mai mare pentru moarte și macabru. De unde a apărut?
Oricum, lumea reală este destul de înfricoșătoare. Știrile sunt pline de tragedii, precum atacul terorist al Hamas asupra unor sate israeliene sau masacrul din săptămâna trecută din Lewiston, Maine.
Odată cu creșterea inteligenței artificiale, știrile false, pornografia pe internet, violența din jocurile video și abuzul de droguri, linia dintre realitate și fantezie devine din ce în ce mai subțire de la o zi la alta. Este aproape ca și cum cineva, undeva, vrea să semene cât mai multă incertitudine.
Cum altfel să explici îmbrățișarea nebunească a confuziei de gen de atât de multe persoane? Sau ideea că putem cheltui trilioane pentru a „combate” inflația? Sau că putem afecta vremea globală strangulând unilateral industria noastră energetică? Sau că estomparea liniei dintre bine și rău în televiziune și filme nu va avea consecințe? Nebunie.
Studiile arată o scădere a frecvenței la biserică și o creștere constantă a „nonilor” – persoanele care se identifică ca necredincioase. Unii dintre acești oameni, mulți dintre ei foarte inteligenți, spun că cred doar în „știință” și în lumea materială și că orice altceva este o fantezie în interes propriu.
În „Scrisorile lui Screwtape”, capodopera lui C.S. Lewis, un demon în vârstă, Screwtape, instruiește demonul junior Wormwood cum să corupă un tânăr. Experimentatul ispititor îl avertizează pe pitic să nu lase subiectul să creadă efectiv în Dumnezeu sau în puterile satanice. În schimb, „‘Forța Vieții’, cultul sexului și unele aspecte ale psihanalizei, pot fi utile aici.”
Lewis avertizează în continuare: „Există două erori egale și opuse în care rasa noastră poate cădea în ceea ce privește diavolii. Una este să nu creadă în existența lor. Cealaltă este să creadă și să simtă un interes excesiv și nesănătos pentru ei.”
Diavolul, fie ca o glumă, fie ca o obsesie, funcționează în ambele moduri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau