Misterul crucilor-gigant de pe drumul dintre București și Sibiu / Două cruci înalte de zece metri au apărut la Brezoi și Milcoiu
Dimensiune font:
Două cruci identice, înalte de 10 metri, au fost instalate pe Drumul Național 7, în județul Vâlcea, fără autorizație, conform administrațiilor locale. G4Media a luat legătura cu primăriile din comunele Brezoi și Milcoiu (Topolog) pentru a afla cine a instalat crucile de pe marginea drumului. Funcționarii au răspuns, în ambele cazuri, că este vorba despre amplasamente ilegale pe terenuri private, care ar fi fost instalate la inițiativa unor fețe bisericești. Nimeni nu a putut indica însă cine este autorul inițiativei.
UPDATE: Întrebat de G4Media care este poziția Patriarhiei Române, purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a declarat că ”orice monument public, mai mare sau mai mic, cu sau fără semnificație religioasă, ridicat pe un teren care (nu) aparține Bisericii, e rodul unei inițiative care are în spate un autor omenesc identificabil. Patriarhia Română/ Arhiepiscopia Bucureștilor nu oferă aprobări pentru ridicarea unor monumente din eparhiile care sunt autonome administrativ. În cazul menționat, misterul poate fi elucidat de autoritățile locale, bisericești sau nu”.
Rugăm cititorii care au întâlnit cruci similare în alte localități să ne semnaleze în secțiunea de comentarii și să trimită imagini pe adresa redactia@g4media.ro.
Una dintre cruci a fost montată într-o parcare de la marginea DN7, în apropierea unei benzinării din localitatea Milcoiu (aproape de benzinăria OMV de la Topolog). Amplasamentul se află pe o proprietate privată și nu are autorizație de la primărie. Ar fi fost montată de proprietarul unui teren, la inițiativa unui părinte de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon, din Drăgășani, conform versiunii oferite de viceprimarul comunei.
Contactat de G4Media, Gheorghe Stanciu, proprietarul terenului, susține că nu el a instalat crucea. Ar fi fost abordat de un constructor din localitate care i-a propus să doneze o suprafață de teren bisericii ca să monteze o cruce, urmând să primească ulterior actele pentru donație, ceea ce nu s-ar mai fi întâmplat.
La rândul său, constructorul neagă că a instalat crucea, iar jurnaliștilor G4Media le-a spus altă poveste. Ar fi fost abordat de o persoană, fără să poată furniza un nume sau o funcție, doar ca să sape o groapă pentru o cruce a bisericii. Susține că a făcut-o benevol și a oferit numărul de telefon al acestei persoane care a fost prezentă la instalarea crucii și poate oferi mai multe detalii.
Contactată de G4Media, această persoană a recunoscut că a fost prezentă, dar nu și-a asumat demersul. De instalare s-ar fi ocupat ”niște băieți”, fără să poată indica cine sunt aceste persoane sau pentru cine lucrează.
”Și de ce erați prezent acolo, atunci?”
”Pentru că sunt creștin-ordodox. Eram acolo să mă închin pentru că se instala o cruce”.
O altă cruce, foarte asemănătoare, a fost instalată lângă un hotel-restaurant din comuna Brezoi. Contactat de G4Media, patronul Iliuță Daneș a spus că a făcut-o din ”credință”. Întrebat dacă are autorizație pentru amplasamentul înalt de 10 metri, a răspuns că nu are nevoie, deoarece crucea nu are o fundație.
Pe de altă parte, primarul localității Brezoi Robert Schell a declarat că i-ar fi solicitat patronului să aducă în legalitate amplasamentul care necesită autorizație și o serie de avize. Din cauză că l-ar fi abordat pe patron, primarul din Brezoiu susține că a fost însă muștruluit de un protopop al Arhiepiscopiei Râmnicului. Persoana indicată că a făcut reproșurile, preotul Nicolae Moga, a negat gestul și susține că nu știe nimic despre crucile montate la marginea drumului.
La solicitarea G4Media, Arhiepiscopia Râmnicului a precizat că ”nu are legătură cu edificarea acestor cruci la care faceți referire, însă amplasarea unei cruci se poate realiza în mod voluntar de orice creștin în virtutea dreptului constituțional privind libertatea religioasă garantat de articolul 29 din Constituție. Manifestarea credinței creștine, inclusiv prin amplasarea și/sau realizarea unor cruci, nu poate fi, așadar, îngrădită atât timp cât sunt respectate dispozițiile legale”.
UPDATE 18.09
Și în Craiova au apărut mai multe știri perfect identice cu cele de pe drumul dintre București și Sibiu, după cum a relatat presa locală încă de la începutul acestui an. Site-ul știricraiova.ro a scris în februarie 2023 că ”ctitorul nu vrea să-și facă numele cunoscut”. Pe de altă parte, un oficial al Mitropoliei Olteniei a explicat pe larg semnificația gestului și ce simbolizează crucile.
”Crucile au fost puse în regim particular. Este o persoană care a făcut o jertfă cu ele, dar care nu vrea să fie cunoscută. Sunt ca un semn de mulțumire”, ne-a mărturisit reprezentantul Mitropoliei. ”Probabil crucile au atras atenție din cauza craniului, de care se sperie toți”, a adăugat părintele Ioniță Apostolache.
Ce reprezintă craniul pictat pe cruce
”Există o explicație. Mântuitorul Hristos a fost răstignit în Muntele Golgota, care, în ebraică, se traduce în Muntele ”Căpățânii”. Teologic, craniul de pe cruce simbolizează craniul lui Adam, despre care se spune, în tradiție, că ar fi fost îngropat pe muntele pe care a fost răstignit Hristos. E o întreagă lămurire teologică. E un sinaxsar (carte religioasă care descrie viețile sfinților n.r.) foarte frumos, care spune, printre altele, că, undeva, în Vinerea Patimilor, pe locul unde a putrezit stârvul, s-a ridicat vulturul. În sensul că jertfa Mântuitorului Hristos vine să răscumpere păcatul lui Adam, care a dus întregul neam omenesc la moarte, pe moarte călcând”, ne-a explicat pr. arhid. lect. dr. Ioniță Apostolache.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau