Primul Muzeu al Bibliei va fi deschis la Timişoara
Dimensiune font:
Primul Muzeu al Bibliei va fi deschis la Timişoara, după ce Consiliul Local a aprobat punerea la dispoziţie a unui spaţiu pentru acesta. În noul muzeu vor putea fi văzute de la cea mai mică biblie din lume, până la exemplare rare din Cartea Sfântă, toate colecţionate în peste 20 de ani de pastorul Ionel Tuţac.
Consiliul Local Timişoara a decis să pună la dispoziţie un spaţiu în Piaţa Sfântul Gheorghe nr. 4, în zona centrală a oraşului, către Asociaţia Renaşterea Familiei, care va amenaja aici Muzeul Bibliei, primul de acest fel din România.
Timişoara a găzduit deja expoziţii temporare sub titulatura Muzeul Bibliei, care s-au bucurat de un foarte mare succes, atrăgând mii de vizitatori.
”Apreciez deschiderea şi sprijinul domnului primar Dominic Fritz pentru Muzeul Bibliei, un proiect unic în România, ce va aşeza Timişoara pe harta lumii alături de alte câteva oraşe unde există muzee similare. Succesul expoziţiilor anterioare din Timişoara, dar şi din alte oraşe, demonstrează că Biblia continuă să rămână cartea de căpătâi a omenirii. Prin acest proiect Timişoara va fi inclusă în galeria unor oraşe celebre care găzduiesc astfel de muzee (Washington D.C., Londra, Amsterdam, Dallas, Ierusalim, Houston), iar numărul turiştilor români şi străini ce vor vizita capitala culturală europeană va creşte. Impresionanta colecţie de Biblii deţinută, evenimentele culturale şi artistice ce vor avea loc în jurul acestui proiect, parteneriatele ce vor fi create cu instituţii similare din alte ţări, vor contribui într-un mod pozitiv la creşterea prestigiului municipiului nostru în ţară şi străinătate. Proiectul se va adresa tuturor, indiferent de confesiune religioasă, etnie, pregătire socială şi educaţională sau vârstă”, a declarat pastorul Ionel Tuţac, fondatorul Muzeului Bibliei.
Ionel Tuţac a adunat în peste 20 de ani, peste 1.000 de Biblii, printre acestea se numără şi cea mai mică Biblie din lume. Aceasta are dimensiunile de 4 pe 4 milimetri şi o grosime de 0,4 milimetri şi a fost realizată de un grup de specialişti IT de la Universitatea din Haifa (Israel). De fapt aceasta este sub forma unui CIP, din siliciu, placat cu aur, transformat într-un pandantiv. Este singurul exemplar de acest fel din România şi a fost cumpărată de Ionel Tuţac din Israel. Pentru a putea fi citită, este necesar un microscop care măreşte de 1.000 de ori.
Pastorul Ionel Tuţac a început să coecţioneze Biblii în urmă cu peste 20 de ani, iar primele cărţi au fost copii ale primei Biblii tipărite în România, cu caractere latine, din anul 1874.
Colecţia mai cuprinde câteva scripturi din secolele XV – XVI, în latină, engleză sau germană, dar şi un Evangheliar vechi de 300 de ani.
În colecţia pastorului şi-au făcut loc şi câteva cărţi inedite: Biblia şoferilor de tir, o Bbiblie a soldaţilor, celebra Biblie-breloc ce i-a aparţinut evanghelistului Billy Graham şi multe altele ce pot fi citite doar cu lupa.
Toate acestea vor putea fi văzute la Muzeul Bibliei care va fi deschis la Timişoara.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau