Sântămăria Mare, ziua rugăciunilor împlinite
Dimensiune font:
Precedată de un post cu reguli stricte, despre care se spune că este „rupt din cel al Paștelui", Sântămăria Mare este ziua în care pelerinii ajung la mănăstirile cu hramul Adormirii Maicii Domnului * oamenii se roagă, își pomenesc morții și împart pentru sufletul lor struguri, prune, faguri de miere * se spune că rugăciunile făcute în aceasta zi sunt mereu ascultate, iar dorințele sunt îndeplinite
Sfânta Măria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sărbători creștine, în amintirea zilei în care Fecioara Maria a murit - 15 august. Cunoscută în tradiția populară drept ziua care desparte lunile călduroase de cele reci, Sântămăria Mare deschide și sezonul nunților, care se încheie la intrarea în postul Crăciunului. Tot acum încep și târgurile și iarmaroacele de toamnă, iar perioada până la Sântămăria Mica (8 septembrie) este optimă pentru semănăturile de toamna. Se spune că acum bărbații își schimba pălăria cu căciulă, iar podgorenii încep a tocmi pândarii pentru viile ce încep a se coace. Pentru că sufletul celor plecaţi de printre noi trebuie cinstit, credincioşii obişnuiesc să meargă la Biserică, la Sfânta Liturghie, dar şi să dea de pomană diferite lucruri şi alimente. Tradiţia spune că cel mai bine este să dăm de pomană struguri, prune, faguri de miere, pâine, colivă, o farfurie cu mâncarea preferată a celui a cărui suflet vrem să-l cinstim, dar şi o lingură şi un pahar cu vin.
Înainte că Fecioara Măria să se mute pe cealaltă lume, a cerut iertare de la toţi şi a fost călăuzită de Însuşi Domnul, care a coborât din Ceruri. În această zi sfântă, credincioşii obişnuiesc să spună o rugăciune pentru iertarea păcatelor şi pentru liniştea sufletească. Se spune că toate dorințele și rugăciunile rostite în această zi vor fi îndeplinite, dacă vor fi spune din tot sufletul!
Bostanul și porumbul îngălbenesc la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
De Sfânta Măria Mare, ciobanii încep să adune turmele și să le coboare de la munte. Iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească. Tot acum se culege din păduri năvalnicul, o plantă despre care se spune că aduce dragostea dacă este purtat în sân de către fete. Tot ca ritual de dragoste, icoana Maicii Domnului se spală cu apa în care s-a scufundat busuioc, o altă plantă care poate aduce iubirea. „Se povestește că la Adormirea Maicii Domnului a fost jale mare. Pomii cu roadele cele mai frumoase s-au întâlnit și, dând fiecare ce avea mai bun, au închipuit un pom care a fost purtat în fruntea procesiunii. Bostanul și porumbul au făcut un buchet din floarea soarelui, pe care l-au pus pe coșciug. De atunci, bostanul și porumbul îngălbenesc la sărbătoarea Adormirii”, scrie Irina Nicolau în „Ghidul sărbătorilor românești”.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau