Superstiţii de Lăsatul secului, ultima zi în care se mănâncă „de dulce“
Dimensiune font:
Credincioşii lasă sec pentru postul Crăciunului duminică, 14 noiembrie, aceasta fiind ultima zi în care se consumă de “dulce”: carne, brânză, lapte, ouă. Când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul Crăciunului durează până pe 24 decembrie inclusiv.
În postul Crăciunului este dezlegare la peşte şi preparate din peşte, la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică. La începutul postului, în sate încă se mai ţine cont de tradiţiile moştenite din străbuni. Se realizează şi ofrandele rituale, dedicate, mai ales, păsărilor cerului. Nu se coase, nu se spală Femeile nu au voie să coasă sau să spele de Lăsata secului pentru ca gospodăria să nu fie lovită de rele şi de boli. Dacă dai împrumut ceva din casă, se vor înmulţi lupii şi vor coborî în sat. Femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor. De asemenea, pentru a întâmpina cum se cuvine cele 40 de zile de post, de Lăsatul secului, gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masa sărbătorească, apoi le pun pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide postul creştin. Există credinţa că în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i vor ispiti pe creştinii din casa respectivă să renunţe la post. În ziua sărbătorii, o altă tradiţie se referă la o interdicţie referitoare la treburile casnice ale femeilor: nu se spală, nu se ţese, nu se face curăţenie, pentru ca bolile şi paguba să nu intre în casa unde se împlineşte tradiţia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau