„Absorbante pentru toate”, solidaritate în comunitate

1absorbante

Dimensiune font:

| 16-01-2024 19:19

 „Absorbante pentru toate” este un proiect feminist cu scopul de a ajuta persoanele din medii defavorizate și fără adăpost cu produse de igienă menstruală și de a promova normalizarea menstruației ca un subiect firesc, nu unul tabu. Povestea proiectului începe în 2019 și continuă și astăzi. La baza ideii a stat modelul celor de la Pe Stop din București, o asociație non-profit care se ocupă, la fel, cu distribuirea produselor de igienă menstruală în medii defavorizate sau către oamenii fără adăpost.

„Grupul Absorbante pentru toate” au pus bazele unei forme de solidaritate pentru persoanele în nevoie, iar ca orice proiect de genul a fost primit și încurajat. „Noi suntem un grup de inițiativă civică și ne organizãm în mod direct și non-ierarhic. Și da, am început în 2019 cu câteva strângeri de fonduri. Atunci au fost foarte multe persoane care au donat către noi. Legat de organizația Pe Stop din București, noi acum suntem în Rețeaua Demnității. Ele au creat așa o rețea în toată țara și ne-au cooptat și pe noi. Este mai mult la nivel de sfaturi și de mentorat. Chiar au venit în Iași anul trecut și am vorbit”, a declarat Irina, una dintre fondatoarele proiectului.

Fie cu mașina sau pe jos, donațiile ajung la beneficiari

Donațiile au continuat, oamenii încurajând cauza grupului. Donațiile sunt sub formă monetarã, în bani, cât poate fiecare, și sub formã de produse de igienă menstruală, printre care absorbante, șervețele uscate și umede, intime, hârtie igienică umedă și lenjerie intimă.

Absorbante pentru toate a avut, de-a lungul anului 2023, o distribuire de 360 de pachete cu produse de igienă menstruală, evenimente despre feminism, sănătate mentală și identitate feminină.

Toate produsele sunt strânse de fete, iar lunar acestea ajung în locuri ale Iașului unde sunt nevoie de ele, la persoane fără adăpost în mod principal. „Până acum, ne-am întâlnit individual cu persoane care au vrut să doneze. Ori stabileam o oră și un loc în care sã ne întâlnim să ne dea produsele, ori în ultima vreme, pentru că am avut mai multe evenimente, veneau la eveniment și ne dădeau și produsele atunci. Și tot la evenimente strângem donații financiare, în bani”, a povestit Irina. Banii strânși de la donatori sunt folosiți de grup pentru a cumpăra și alte produse.

Pachetele sunt ambalate individual și adunate, iar fetele merg prin mai multe zone ale Iașului. Comunitatea prioritară sunt persoanele fără adăpost, care nu-și pot permite astfel de cumpărături lunare. Formația lor grup le-a permis să se implice cât pot ele și aibă o flexibilitate a rutinei lunare. Uneori fetele ajung să meargă pe jos, dar pentru solidaritate nu mai pare așa greu. „Mergem în zona Gării, la Fabrica de Țigarete pentru că acolo este o comunitate de persoane fără adăpost. Mai mergem în zona Zimbru, în comunitatea despărțită de zid. O dată am dus niște pachete printr-un ONG care merge prin niște sate foarte sărace de prin Iași, Vaslui, cred. Dar nu prea avem capacitate să ne ducem în alte zone. Noi, când distribuim pachetele, ne mai ajută o prietenă cu mașina, dar în ultima vreme, cel puțin, am mers noi pe jos, cu sacoșica”, a spus mai departe Irina.

Fetele au povestit că persoanele care au primit pachete nu au avut o reacție de rușine, femeile sunt conștiente de menstruație. Empatia, înțelegerea și o atitudine de egalitate descriu abordarea fetelor în relația cu cei la care merg. Iar prin această relație de încredere și transparență, fetele deschid și discuții referitoare la menstruație. Ele au inclus în pachetele lor și informații privind menstruația, efectele ei și de ce important ca oamenii să vorbească liber despre acest subiect.

Crearea unei comunități unite

Pentru construirea unui proiect civic, este nevoie de oameni și ajutor constant. Una dintre problemele identificate este faptul că oamenii nu au obiceiul donațiilor în fiecare lunã, ci doar sporadice. „Una din piedicile pe care le observ este faptul că nu prea sunt persoane care să doneze regulat, în fiecare lună. Adică, sunt puține persoane care fac lucrul ăsta, sunt unele persoane care donează o dată sau de câteva ori fac donații un pic mai mari și atât sau oricât pot. Dar ar fi minunat cred să fie lume care să doneze consecutiv, în fiecare lună să doneze”, a adãugat Daniela, una dintre fondatoare.

„Absorbante pentru toate” ține legătura și colaborează și cu alte ONG-uri din Iași pentru a crea o comunitate de solidaritate și o rețea a activităților civice, feministe. Câteva sunt Rise Out, care sunt pe drepturile persoanelor LGBTQ, Grupul de acțiune Socialistă (GAS) și Serviciul Voluntar pe Ambulanțã. Alături de ultimii, au avut o colaborarea acum aproape doi ani, au făcut pachete pentru persoanele de la adăpostul de noapte de la Baia Comunală.

Activitatea celor de la „Absorbante” pentru toate nu se limitează doar la strângerile de fonduri. Ele mai organizează și evenimente de discuții, dezbateri și exprimarea identității. Unul dintre ele este Festivalul Solidarității Feminine, care a avut prima ediție anul trecut. Au fost organizate expoziții de artă, dezbatere privind dreptul la avort și rolul femeii, proiecții de film, printre altele. Aceste evenimente au ca scop „crearea mai multor punți de legătură între persoane feministe” și consolidarea comunității feministe din Iași, după cum spun fetele de la „Absorbante pentru toate”. Iustina RUSU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Hipotermia, ucigașul tăcut care atacă în sezonul rece
19/11/2024 18:41

Chiar temperaturile din termometre au fost mai crescute in ultimele zile, medicii ieseni continuă să tragă semnale de alarmă in randul populatiei. Specialistii vorbesc despre hipotermie ca fiind un „u ...

Un microbuz plin cu muncitori a luat foc în trafic
19/11/2024 18:40

Pompierii de la ISU Iaşi au fost chemaţi să intervină, marti, pentru stingerea incendiului. Din fericire, nu au fost răniţi. Toţi pasagerii au reuşit să se autoevacueze. Ieri dimineaţa, un incendiu a ...

Atașatul cultural al Ambasadei SUA în România, la UAIC
19/11/2024 18:37

Marti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a primit vizita oficială a atasatului cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, Peter Brown, care s-a intalnit cu prof ...

IaȘi Cufărul cu Haine, moda și sustenabilitatea într-o ediție memorabilă la Palatul Culturii
19/11/2024 17:47

Într-o lume in care moda tinde să isi lase o amprentă ecologică grea, Iasul devine un exemplu de responsabilitate prin organizarea celei de-a XII-a editii a „IaSi Cufărul cu Haine”. Pe 24 ...

Femei care schimbă satul. Antreprenoarele ce cultivă vise
19/11/2024 16:49

Pe o vale ascunsă intre dealuri, la Tăcuta, Ioana, o tanără de 35 de ani, a construit un mic imperiu al gastronomiei traditionalei. Crescută intr-o familie unde rolurile erau bine definite – bărbatu ...

Educația sexuală în școli, cheia pentru un viitor informat sau subiect tabu?
19/11/2024 16:41

Clopotelul sună schimbare in scolile din Romania. Subiectul educatiei sexuale in programa scolară a devenit un teren fertil pentru dezbateri, emotii puternice si, uneori, lupte ideologice. Este oare timpul s ...

  Livrat la ușă, revoluția platformelor de livrare și prețul ascuns al comodității
19/11/2024 15:21

Pandemia de COVID-19 a accelerat adoptarea serviciilor de livrare, iar expansiunea lor pare să nu dea semne de incetinire. În Romania, platforme precum Glovo, Bolt Food, Tazz sau Uber Eats au devenit ind ...

De la vise, la joburi cool
19/11/2024 14:44

La Colegiul National „Emil Racovită” din Iasi, atmosfera a fost cu totul specială astăzi. Peste 120 de elevi au lăsat deoparte manualele si timp de oră au fost invitati să participe la o căl ...

  Concerte de Vivaldi, Mozart și Beethoven în trei comune ieșene
19/11/2024 14:01

  Elevi din zone cu acces redus la cultură din judetul Iasi se vor bucura de trei recitaluri sustinute de formatii camerale formate din studenti si absolventi ai Facultătii de Interpretare, Compozitie ...

Ziua Mondială a Filosofiei, la Muzeul „Poni-Cernătescu”
19/11/2024 13:42

  Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Asociatia „Noua Acropolă” – Filiala Iasi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei