„Acasă înseamnă Opera, indiferent unde mă aflu”

x-stefan pop

Dimensiune font:

| 05-04-2022 08:15

 Dialog cu distinsul tenor Ștefan Pop, invitat al Operei Naționale Române din Iași

Este una dintre cele mai frumoase voci din lume, un artist desăvârșit, pe care ieșenii îl vor asculta în seara de 1 aprilie la Opera Națională Română Iași (ONRI) în spectacolul „Rigoletto, în care va interpreta rolul Ducelui de Mantua. Ștefan Pop, tenorul care numai la 23 de ani a câștigat unul dintre cele mai mari concursuri din lume, „Operalia, organizat de Placido Domingo, a sosit la Iași. Alături de domnia sa am parcurs o parte din călătoria artistică începută la Bistrița și continuată pe marile scene ale lumii, cu opriri la Londra, Berlin, Viena, Paris, Seul, Parma, Tenerife, Rusia etc. 

- Cum ați găsit Iașul?

- În primul rând, este o onoare să fiu în orașul celor șapte coline, în orașul lui Ion Creangă și al lui Mihai Eminescu, într-un teatru legendar și emblematic. După atâta timp petrecut pe scenele lumii mă bucur să vin acasă și să împărtășesc din experiența mea unui public foarte cald. Pentru mine, acasă înseamnă Opera, indiferent unde mă aflu - fie că sunt la București, la Paris, la Londra, la Parma sau oriunde am cântat. Am găsit un Iași superb. În fiecare dimineață, când mă trezesc, privirea mi se duce către Palatul Culturii, Catedrala Mitropolitană, văd colinele și orașul în toată spendoarea lui. Trăiesc o emoție foarte specială atunci când cânt în România mea cu oameni sunt foarte buni.

- Ce loc ocupă arta în viața dvs?

- Eu am primit muzica în viața mea ca un dar divin. Cred foarte mult în Dumnezeu și știu că nimic nu este întâmplător. În momentul în care tu mergi sincer pe scenă și dai tot ce-i mai bun din tine nu are cum să iasă rău. Și chiar dacă poate pentru unii este așa, nu contează pentru că eu am oferit tot ceea ce am avut. Asta am învățat din experiența mea de 13 ani petrecută pe marile scene ale lumii, alături de artiști-mamut. Aceste cuvinte mi le-a spus și Mariella Devia, Regina belcanto, alături de care am cântat și de la care am învățat enorm. Am avut onoarea să debutez la Teatrul „San Carlo din Napoli cu maestrul dirijor Nello Santi. Am făcut „Rigoletto cu Papa Santi, așa cum îi spuneam noi, iar studiul cu el mi-a schimbat Universul. Am început să văd partitura cu sufletul, nu doar vizual. De la el am învățat valorizarea nuanțelor, a culorilor, punerea în lumină a personajului. Maestrul Santi a făcut o afirmație incredibilă: Fiecare notă are timpul ei.  „Rigoletto” este una dintre operele mele favorite pentru că este completă, are totul - iubire, dragoste de tată, dragoste de duce. Pentru mine, fără dragoste nimic nu există.

- Iar muzica este exact ca dragostea…

- De fiecare dată când urcăm pe scenă, și acest lucru îl pot confirma toți colegii mei, noi ne deschidem sufletul și oferim tot. Pentru mine nu există nicio diferență că sunt la Teatru Regio di Parma, la Royal Opera House din Londra, eu trăiesc la fel. Vreau să facem la Iași o producție de Rigoletto așa cum a fost scrisă de Verdi, pentru că el a muncit toată viața lui ca să ne lase tot ceea ce a avut mai bun. Este foarte important să studiem fiecare notă, fiecare accent, să aducem pe scenă fiecare trăire. Eu am devenit de curând tată și totul s-a schimbat în viața mea. Cânt de zece ori mai bine, cânt mult mai deschis pentru că am realizat că stresul pe care îl aveam înainte pe scenă era inutil.

- Ați cântat mult în „Rigoletto”. Când ați debutat cu rolul Ducelui de Mantua?

- Se întâmpla la Seul, în 2011, alături de Elena Moșuc (soprană ieșeancă, una dintre cele mai apreciate artiste din lume - n.r.), o diva assoluta pentru mine. Aveam 23 de ani și am debutat într-o sală de 3.500 de locuri. Eram un pic inconștient cred, dar m-au ajutat foarte mult tinerețea, buna creștere de acasă, credința în Dumnezeu. M-am dus cu încredere și am cântat, ca și acum, din suflet. Acum, după 13 ani, cânt la fel, singura diferență fiind faptul că am studiat enorm în Italia, țara operei. Trebuie să ajungi să gândești ca un italian, să mănânci ca ei, să te plimbi prin locurile lor. Dacă vreți o rețetă de succes, este important să lucrezi cu cât mai mulți maeștri italieni, dirijori, pianiști. Noi avem o școală de cânt românească foarte bună, cu tradiție, dar este foarte bine să studiezi în Italia.

Când mă uit în urmă, pot spune că sunt mulțumit. Visul meu este să fac tot repertoriul verdian.

- Asemuiți partitura cu o carte de rugăciuni. Ați simțit ajutorul Divinității pe scenă?

- Tot timpul! Vorbind de umilință, cred că nu merit atâta dar cât am, e clar că vine de undeva și atunci am o responsabilitate directă pentru public. Eu trebuie să bucur suflete. Publicul nu știe ce se întâmplă cu adevărat pe scenă și cât de greu este. Oamenii vin să vadă un spectacol, să vadă personaje, pe Ducele de Mantua, pe Gilda, pe Rigoletto, vor să se bucure. Eu sunt un norocos că fac muzică și că slujesc arta cu voia lui Dumnezeu.

„Rigoletto” este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi, a cărei premieră a avut loc pe 11 martie 1851, la Teatro La Fenice, din Veneția. Libretul, semnat de Francesco Maria Piave, a fost adaptat după melodrama „Le roi s’amuse” („Regele se amuză”) de Victor Hugo. În producția de la Iași vor mai urca pe scenă sopranele Manuela Barna-Ipate și Cristina Grigoraș, soliste ale Operei din Iași, care vor evolua în rolul Gildei. În rolul Sparafucile va debuta în primul spectacol basul Alin Anca, invitat pentru prima dată pe scena lirică ieșeană, iar în a doua reprezentație (3 aprilie) va debuta basul Ivan Dikusar, solist al ONRI.

Din distribuție fac parte și invitații speciali Lilia Istratii (Maddalena) și Iurie Maimescu (Monterone), soliști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, aflați în premieră pe scena lirică ieșeană.

De asemenea, în a doua reprezentație în rolul Maddalena o veți putea revedea pe mezzosoprana Florentina Irina Onica.

Vor interpreta soliștii invitați alături de soliștii, corul, baletul și orchestra Operei din Iași, sub bagheta dirijorală a maestrului David Crescenzi.

 

* * *

Născut în Bistriţa, având o pregătire muzicală puternică după studiul viorii timp de doisprezece ani, Ştefan Pop a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (catedra de canto) din Cluj Napoca.

 

 După ce a câștigat majoritatea concursurilor naționale de canto, în anul 2008, la vârsta de 21 de ani, a debutat în rolul Nemorino din opera „L’elisir d’Amore” de Gaetano Donizetti pe scena Operei Naționale Române din Timișoara și în opera „Il Matrimonio Segretto” de Domenico Cimarosa la Opera Maghiară din Cluj- Napoca. La 23 de ani, în 2010, a câștigat două dintre cele mai importante concursuri internaționale de canto la doar șapte zile diferență, pe două continente diferite: Operalia, găzduită de „Teatro alla Scala” din Milano sub atenta îndrumare a maestrului Placido Domingo, unde a fost printre puținii concurenți din întreaga istorie a concursului care au câștigat două premii în aceeași seară, premiul I și premiul publicului și „6th International Music Competition” din Seul, unde a câștigat premiul I.

 A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Inundațiile amenință din nou Moldova
30/09/2024 11:33

Hidrologii au emis luni dimineaţa avertizări Cod portocaliu de inundaţii pentru rauri din judeţele Harghita, Mureş, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi G ...

Anual, 12.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân
30/09/2024 10:51

Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul National de Sănătate Publică, in Romania sunt diagnosticate anual peste 12.000 de cazuri noi de cancer mamar. Dintre acestea, aproximativ 30% se află in stadi ...

Prima expoziție a lui Dumitru Gorzo la Iași
30/09/2024 09:52

Borderline Art Space găzduieste vineri, 4 octombrie, incepand cu ora 19, deschiderea primei expozitii a artistului Dumitru Gorzo la Iasi. Curatoriată de Luminita Apostu Toma, expozitia este intitulată &bdquo ...

Zeci de mii de studenți intră, astăzi, în amfiteatre
30/09/2024 09:01

Unul dintre cele mai fredonate cantece la ceremonii academice, Gaudeamus Igitur, cunoscut şi sub denumirea de imn studenţesc, va răsuna, astăzi, in cele mai frumoase aule din ţară. În Aula „Mi ...

Peste 350.000 de pelerini sunt așteptați la Iași
30/09/2024 08:45

 Mitropolia Moldovei si Bucovinei a anuntat datele oficiale ale pelerinajului la moastele Sfantei Cuvioase Parascheva. Anul acesta, pe 8 octombrie vor fi scoase moastele din catedrală si depuse afară, la ...

Un deceniu de procese, pentru două palme date soţiei
30/09/2024 08:39

* trei ani a durat ancheta, in 2023 s-a dat prima sentinţă, imediat s-a trecut la rejudecare pentru ca, la final, să se constate implinirea termenului de prescripţie Am mai semnalat, in destule randuri, c ...

Șomajul răpune mii de ieșeni
30/09/2024 08:32

* surprinde neplăcut, chiar ingrijorător faptul că mai afectaţi de şomaj sunt cetăţenii aflaţi la maxima capacitate fizică şi mentală, cei cu varste intre 40 şi 49 de ani: 2.750 persoane * urmează ...

Apel la rugăciune pentru oprirea ploilor
30/09/2024 07:49

La Mitropolia Moldovei si Bucovinei, dar si in parohiile din toată tara, oamenii s-au rugat. La indemnul Patriarhului, preotii, impreună cu enoriasii, au spus rugăciuni pentru oprirea fenomenelor meteo extre ...

Un sugar a împiedicat violul asupra mamei sale
30/09/2024 07:48

* plansetele lui şi ale surorii l-au induplecat pe intrusul in locuinţa lor * individul şi-a cerut scuze şi a plecat * n-a scăpat de judecată, fiind condamnat pentru „violare de domiciliu” şi ...

Tramvaiul Cafenea a plecat la drum!
30/09/2024 07:47

Sambătă, la Iasi a fost inaugurat, pe traseul Targu Cucu - Copou, Tramvaiul Cafenea, „o initiativă inedită care oferă in acelasi timp posibilitatea servirii unei cafele de calitate si posibilitatea d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei