„Cel mai probabil, viitorul în reproducerea umană asistată este al geneticii. Și al AI-ului”
Dimensiune font:
De curând, Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind „Programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii” 2024 (FIV 2). De asemenea, Executivul a suplimentat bugetul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse pe acest an cu suma de 150.000 mii lei reprezentând credite de angajament şi 5.000 mii lei reprezentând credite bugetare. Banii provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guverului şi reprezintă sprijin financiar pentru un număr de maxim 10.000 de beneficiari, în vederea asigurării medicamentelor şi a efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, pe teritoriul României. Ca urmare, persoanele şi cuplurile infertile care doresc să aibă copii vor putea beneficia de sprijin de până la 15.000 de lei din parte statului pentru asigurarea medicamentelor şi procedurilor de specialitate în ţară.
Conform OMS, aproape 19%, adică 1 din 5 cupluri se luptă cu infertilitatea. A devenit o problemă de sănătate publică pe care toată lumea trebuie să o conștientizeze și să-i acorde atenția necesară. Despe toate aceste lucruri am discutat cu dr Alina Gontariu (Clinica Atentica), medic specialist obstetrică-ginecologie, cu o supraspecializare în reproducerea umană asistată și terapia infertilității.
- Care sunt cele mai frecvente cauze ale infertilității la femei și bărbați?
- Infertilitatea e o problemă de cuplu, dar dacă vrem să schematizăm, există factori feminini și factori masculini ce împiedică obținerea unei sarcini. Dintre factorii feminini, cel mai important e vârsta peste 35 ani, care înseamnă rezervă ovariană și calitate ovocitară (celula sexuală feminină) scăzute. Apoi avem în vedere tulburările hormonale ce pot determina lipsa ovulației sau ovulațiile neregulate, trompele impermeabile de obicei din cauza infecțiilor pelvine, endometrioza, fibroamele, polipii uterini. La bărbați, pe lângă factorii hormonali, genetici, traumatici, un rol important îl au factorii de mediu și stilul de viață.
„Faceți copii înainte de 35 de ani! Ceasul biologic chiar există!”
- Ce rol joacă stilul de viață și alimentația în fertilitate și ce schimbări recomandați?
- Când ne gândim la stilul de viață al multora dintre noi, aflăm calea sigură pentru multe probleme medicale, inclusiv infertilitate. Stresul, lipsa timpului, alimentația dezechilibrată, sedentarismul, fumatul, alcoolul, pesticidele și metalele grele din alimente, disruptorii endocrini din produsele cosmetice și din tot plasticul care ne înconjoară determină invariabil dereglaje hormonale cu impact direct asupra fertilității. Ca și sfaturi, cel mai important e cel legat de vârstă: faceți copii înainte de 35 de ani! Ceasul biologic chiar există. Pentru că dacă majoritatea factorilor de risc pot fi combătuți printr-un stil de viață sănătos și controale medicale periodice, ovocite suficiente și de calitate nu mai primește nimeni înapoi. Iar bolile cu transmitere sexuală, atât de frecvente în ciuda mediatizării riscurilor, trebuie depistate și tratate cât mai rapid, pentru a minimiza efectele asupra sistemului reproducător.
- Există riscuri asociate cu tratamentele de fertilitate, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV)?
- În medicină nu există risc zero. Orice intervenție, orice tratament comportă un risc. Avem exemplul clasic al banalului și omniprezentului paracetamol. Se știe că poate avea reacții adverse, dar mult prea puțini le-au avut. La fel și cu tratamentul pentru obținerea sarcinii. E un tratament de scurtă durată, care se face după o anamneză amănunțită, un set complex de investigații și un diagnostic corect și complet. S-au făcut numeroase studii pentru riscul de cancer de sân, cancer de ovar sau tromboză, toate rezultatele arătând că riscurile sunt mici. Pe baza acestor studii s-au elaborat protocoale pe care le respectăm cu strictețe, pentru că toți avem același scop: apariția unui bebeluș care să aibă părinți sănătoși. Un risc totuși de care trebuie ținut cont: riscul de sarcină gemelară, atunci când se transferă doi embrioni. Sarcina multiplă este o sarcină cu risc atât pentru mamă, cât și pentru bebeluși, astfel încât recomandarea este de un singur embrion pe embriotransfer. Sunt destul de multe cupluri care cer transferul a doi embrioni în același timp, dar după ce află riscurile, majoritatea se răzgândesc.
- Există efecte secundare pe termen lung ale medicamentelor utilizate în tratamentele pentru fertilitate?
- Îmi place să spun că „reacția secundară” a tratamentului pentru fertilitate este apariția unui copil. Dar în ceea ce privește efectele secundare negative, răspunsul este nu, pentru că tratamentul este de scurtă durată. De exemplu, tratamentul pentru stimularea ovariană înainte de puncția prin care se extrag ovocitele este de aproximativ 12 zile. Este un timp prea scurt pentru a avea reacții pe termen lung. S-au făcut numeroase studii și chiar dacă e nevoie de mai multe cicluri de stimulare, riscurile rămân foarte scăzute. Repet, dacă toate investigațiile necesare au fost făcute înainte de începerea tratamentului.
„Încercați să fiți în armonie în cuplu. Să fiți din doi, unul. Pentru că apoi veți fi trei!”
- Ce sfaturi aveți pentru cuplurile care se confruntă și cu probleme emoționale din cauza infertilității?
- În primul rând, trebuie să știe că nu sunt singuri în această luptă. Să se uite în jur și să se gândească la faptul că 1 din 5 cupluri trece prin aceeași situație. E trist, dar adevărat! Iar noi, medicii specialiști în tratamentul infertilității și în reproducere umană asistată, suntem gata să venim în ajutorul lor și să facem tot ce este necesar pentru împlinirea visului de a avea un copil. Apoi este esențial ca partenerii să se susțină reciproc și să se înconjoare de puțină lume care să cunoască prin ce trec, dar care să îi încurajeze în mod real. De familie sau de prieteni foarte apropiați capabili să se bucure dacă reușesc sau să le fie umăr de plâns în cazul unui eșec. Pentru că în lupta cu infertilitatea multe bătălii se pierd și e nevoie de susținere totală, constantă și necondiționată. Nereușitele sunt cu atât mai destabilizatoare, cu cât vin pe un teren emoțional deja încărcat cu trauma anilor de încercări și apoi a diagnosticului de infertilitate. Am avut, ca și majoritatea medicilor specialiști în infertilitate, cupluri care s-au despărțit în timpul tratamentului, în timpul sarcinii sau chiar imediat după nașterea copilului. Îmi dau seama ce presiune a fost în sufletul partenerului care clachează, dar toată lumea trebuie să știe un lucru: un copil, mai ales unul care apare după ani de așteptare, gânduri și griji, nu va rezolva niciodată problemele din cuplu. Va suda și mai mult un cuplu frumos, sănătos, dar îl va destabiliza iremediabil pe cel dezechilibrat. Sfatul meu este să încercați să fiți în armonie cu partenerul/partenera, să înțelegeți că și el/ea are exact aceeași dorință ca și voi și că scopul e același. Să fiți din doi, unul. Pentru că apoi veți fi trei!
- Ce rol joacă factorii genetici în infertilitate și ar trebui să luăm în considerare testarea genetică?
- Factorii genetici pot influența fertilitatea prin anomalii cromozomiale, mutații genetice sau condiții genetice ereditare. Pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitate inexplicabilă sau au antecedente de avorturi recurente, testarea genetică și consilierea genetică pot fi cheia obținerii unei sarcini. Cel mai probabil viitorul în reproducerea umană asistată este al geneticii. Și al AI-ului. Pentru că inteligența artificială are potențialul de a revoluționa FIV, oferind soluții mai eficiente, precise și personalizate. De exemplu, algoritmii de AI pot analiza imagini și date ale embrionilor pentru a-i identifica pe cei cu cel mai mare potențial de succes. Acest lucru ar putea duce la rate de succes mai mari și la reducerea numărului de cicluri necesare pentru a obține o sarcină. De asemenea, AI poate analiza datele pacienților pentru a personaliza tratamentele, maximizând astfel șansele de succes. Utilizând mari seturi de date, AI poate ajuta la predicția mai precisă a rezultatelor FIV, oferind pacienților o idee mai clară despre șansele lor de succes.
- Cine este medicul Alina Gontariu și cine este femeia din spatele halatului alb? Ce v-a atras la această profesie? Ce v-a dăruit și ce i-ați dăruit? Care a fost cea mai mare bucurie din carieră?
- Dacă e să mă caracterizeze ceva mai bine, este cuvântul ECHILIBRU. Sună ca un clișeu, dar așa e. Echilibru între viața personală și cea profesională. Echilibru la clinică în momentul în care trebuie să rămân obiectivă în fața unui cuplu emoționat și îngrijorat că nu va putea să aibă copii. Echilibru acasă, când știu că eu sunt cea responsabilă de frumusețea vieții de familie. Și mai ales echilibrul pe care mi-l restabilesc repede atunci când lucrurile nu merg așa cum îmi doresc. Pentru că da, mă afectează profund fiecare eșec. Dar încerc să nu arăt nimănui și să fiu alături de pacienții mei până la un rezultat pozitiv. Întotdeauna m-au atras cazurile complicate, grele și nu m-am dat niciodată bătută. Iar domeniul reproducerii umane asistate este prin definiție unul plin de încercări, de luptă, de frustrări, dar și de bucurii pe măsură. Lucrând în acest domeniu chiar știu că fac ceva important pe pământ, împlinind viețile oamenilor. Cred că e un lucru măreț și mă simt privilegiată că pot să-l fac. Evident, nu voi uita niciodată momentul în care am primit pe WhatsApp poza primului copil la apariția căruia am contribuit. Iar mândria din ochii copiilor mei atunci când le povestesc ce fac la clinică e inestimabilă!
A consemnat Maura ANGHEL
Persoanele cu probleme de infertilitate și care au depus dosare anul trecut vor trebui să reia procedura de înscriere. De asemenea, actul normativ prevede că cel puţin unul dintre cei doi beneficiari ai programului, membri ai cuplului infertil, căsătoriţi sau necăsătoriţi, sau femeia singură infertilă, trebuie să fie cetăţean român şi să aibă domiciliul în România. Sprijinul financiar constă în două vouchere, un voucher medicamente, în valoare de 5000 lei şi un voucher proceduri medicale, în valoare de 10.000 lei şi se acordă pe baza cererii şi a declaraţiei pe propria răspundere a beneficiarului. Toate documentele se vor depune în format electronic, prin intermediul unei platforme digitale, dedicate acestui program.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau