„Credința este starea de bine pe care o am când sunt împreună cu Domnul”

1 valentin pataliga

Dimensiune font:

| 02-06-2022 13:15

 Dialog cu preotul militar Valentin Pâțâligă, de la Batalionul 151 Infanterie „Războieni”

La Biserica Militară din Tătărași este încă liniște. Doar mișcările ușoare ale unor femei ce fac ultimele pregătiri și murmurul preotului din altar anunță slujba ce va să vină, dedicată marii sărbători a Înălțării Domnului, celebrată la 40 de zile de la Înviere. În popor, hramul poartă şi numele de Ispas. Potrivit tradiţiei, în unele zone din ţară au loc Moşii de Ispas, când toate casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Se dă de pomană de sufletul morţilor vase cu alimente şi pahare cu rachiu. Înălţarea este ultima zi din an când se va pot vopsi ouă, dar şi momentul în care salutul pascal „Hristos a Înviat!” este înlocuit cu „Hristos S-a Înălţat!”.

Înălțarea Domnului, după cum ii spune chiar numele, semnifică ridicarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos de pe Muntele Măslinilor. Din acest loc, aflat în mijlocul Apostolilor săi, Le-a vorbit despre cea de-a doua pogorâre a Sa pe pământ. Despre acest moment am stat de vorbă cu părintele Valentin Pâțâligă, preot militar la Batalionul 151 Infanterie „Războieni” (sau Lupii Negri, cum mai este cunoscut).

- Care este semnificația sărbătorii?

- Ca să putem explica mai bine ar trebui să derulăm firul istoriei pentru că este un fapt care s-a întâmplat, a fost o realitate . După Învierea Domnului, Apostolii s-au reunit, ei fiind împrăștiați după Răstignirea lui Iisus. Ei bine, în acest răstimp, Domnul li s-a mai arătat și lor, dar și Femeilor Mironosițe, a și mâncat alături de unii pentru a dovedi că are trup, nu este o nălucă. A încercat să-i convingă de realitatea Învierii lui și să îndepărteze frica și nesiguranța pe care le simțeau. Ei nu mai erau siguri nici pe ceea ce spusese Mântuitorul, nici pe ceea ce urma să se întâmple. Ca urmare, a tot încercat să-i convingă și să alunge teama. La un moment dat, după 40 de zile, Evanghelistul Luca i-a dus afară pe ucenici spre Betania și i-a binecuvântat, moment în care Mântuitorul S-a înălțat la cer și s-a așezat din nou în Sfânta Treime, adică în locul în care a stat înainte de a veni. Înălțarea Domnului este o etapă... Le-a făcut și o promisiune apostolilor și le-a spus - „Voi să rămâneți în Ierusalim pentru că după mine va veni Mângâietorul pe care Eu îl voi trimite de la Tată. Apostolii au rămas bucuroși în Cetatea Ierusalimului timp de zece zile, când s-a Pogorât Sfântul Duh. Înălțarea la Cer a fost o bucurie pentru Apostoli, dar este o bucurie și pentru noi. În acest mod, Dumnezeu încheie un drum și începe altul. Semnificația sărbătorii este că Dumnezeu se ține de cuvânt și termină lucrurile pe care le începe cu noi, oamenii. Își respectă promisiunile. Este cu adevărat Domn și cu adevărat Om și reîntregește Sfânta Treime. Mărturia apostolilor despre Domnul Hristos Înviat a devenit temelie a Bisericii.

- Ce se întâmplă de Rusalii?

- Un lucru foarte frumos ce aparține acesti sărbători, Pogorârea Sfântului Duh, este că Apostolii scapă cu adevărat de teamă, de frică. Duhul Sfânt are acest efect de a îndepărta frica. Ei bine, cea ce nu a reușit Hristos să convingă, a reușit Duhul Sfânt să împlinească prin lucrarea lui. Iisus a încercat să fie convingător prin cuvânt și prin minunile pe care le-a făcut, iar unde nu reușește Omul să priceapă, reușeste Domnul să Le acopere. Rusaliile sunt o sărbătoare cu totul specială, de aceea se și numește Duminica Mare. Era respectată chiar și pe timpul lui Iisus, era o sărbătoare a florilor inițiată de romani. Se chema Rosaliile, hramul trandafirilor, și aduna multă lume. De altfel, era nevoie să fie multă lume pentru a fi și martori la ceea ce s-a întâmplat la Pogorârea Duhului Sfânt. Mulți dintre ei au crezut în acel moment, s-au botezat și au alcătuit prima comunitate ortodoxă.

- De Înălțare sărbătorim și Ziua Eroilor, un alt moment important.

- Ideea de a cinsti eroii a aparținut Armatei și a apărut în Primul Război Mondial, la sugestia Reginei Maria și Patriarhului Miron Cristea. În 1920, după ce a fost semnat Tratatul de la Versalilles, a fost dat și un decret pentru ca ostașii căzuți pe câmpul de luptă să fie comemorați în Ziua Înălțării. Celebrările au durat până în 1948, când regimul comunist a decis ca aceste comemorări să aibă loc pe 9 mai. După Revoluție, Armata, prin Ministerul Apărării Naționale, a făcut demersurile pentru a relua ideea Reginei Maria și a Patriarhului Miron Cristea. Ei bine, din 1990  au fost reluate celebrările dedicate eroilor în ziua Înălțării Domnului.

- Sunteți un preot militar cunoscut pentru dedicarea dvs. Ce a fost la început - preoția sau armata?

- Categoric, preoția. Timp de nouă ani, am fost preot într-un sat mic de lângă Cotnari.  La un moment dat, am simțit nevoia unei schimbări, am văzut concursul pentru postul de preot la Batalionul 151 Infanterie „Războieni”, am dat examen și am fost admis, dar nu știam mai nimic despre viitoarea mea misiune. Tot ceea ce știu ca preot militar am învățat de la soldații alături de care lucrez. Până la ei știam să fiu preot, învățasem alături de oamenii din sătucul din care plecasem. Ei bine, militarii alături de care am lucrat sunt niște oameni extraordinari, puternici, de cuvânt, care apreciază și lucrurile profunde la care noi poate ne gândim mai rar cum ar fi pământul străbun, patria, curajul. Sunt oameni credincioși, cu familii frumoase. Sunt unul și unul!  Renunță la multe pentru misiunea lor. La început îi vedeam foarte serioși, în continuă mișcare, ocupați, prinși de emoțiile trăite în teatrele de război și mi-a fost greu să intru în rezonanță cu ei. Ei m-au învățat tot ce știu - am intrat împreună în biserică, am mers în poligon, pe câmpul de instrucție, chiar și într-o misiune în Afganistan. A fost extraordinar pentru mine și ca preot, și ca om. Am simțit lucrarea Domnului, ne-am întors cu toții acasă, sănătoși.

- Toate aceste moment v-au zidit misiunea. Ce face un preot militar?

- În afară de slujbele clasice, cateheze, liturghii și tot ceea ce ține de serviciul religios există și alte momente pe câmpul de instrucție, în batalion. În fiecare săptămână rostesc o rugăciune sub drapel și este un moment deosebit pentru mine, sunt clipe înălțătoare pentru care sunt recunoscător. Mai avem și rugăciunile făcute în alte straie decât cele preoțești, adică în echipament de luptă.

- Ați vorbit mult despre credință. Ce este credința pentru dvs?

-  Este starea de bine pe care o am când sunt împreună cu Domnul. Acest sentiment include dragostea pe care o simt pentru El, ajutorul de care m-am bucurat din partea Lui, efortul de a încerca să-L mulțumesc și de a nu-L supăra niciodată. Înseamnă dorința de a-L iubi și de a mă bucura de dragostea Lui.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Legenda lui Ispas

Despre Ispas se spune că ar fi fost un om vesel, motiv pentru care credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. La Ispas abundă obiceiurile şi practicile magice legate de cultul morţilor: pomeni, ospătarea sufletelor morţilor care plutesc în aer, în drum spre cer, curăţirea şi împodobirea mormintelor cu flori, frunze şi ramuri de paltin, pomenirea morţilor. În drumul lor din mormintele părăsite spre cer la Joimari, unele spirite ale morţilor se pot însă rătăci. Rămânând pe Pământ, acestea devin moroi sau strigoi care provoacă rele animalelor, în special vacilor cu lapte şi oamenilor. De aceea, în noaptea şi ziua de Ispas se fac multe ritualuri magice de apărare: se culeg şi se sfinţesc flori, frunze şi ramuri de alun, nuc, leuştean şi paltin. Buciumaşii sună din buciume ca să alunge relele.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Majorat cu final tragic: un tânăr de 18 ani a fost ucis, după mai multe glume cu un alt băiat
16/11/2024 17:19

Un tanăr de 18 ani a murit, in noaptea de vineri spre sambătă, după ce a fost injunghiat in zona toracică de un alt tanăr cu care a avut o altercaţie. Scandalul a izbucnit la o petrecere de majorat organ ...

Învață-mă să folosesc telefonul mobil!
16/11/2024 14:52

O campanie de alfabetizare si incluziune digitală derulată de Biblioteca Judeteană „Gh. Asachi” Iasi cu sprijinul voluntarilor Vino cu device-ul personal (telefon sau tabletă) la sediul Bibliot ...

„Povești în zbor cu zmeie și zei” – un nou atelier D.I.C.E. la Palatul Culturii
16/11/2024 14:50

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, prin Sectia Mediere culturală, Proiecte, Marketing si cu sprijinul activ al Muzeului Etnografic al Moldovei, desfăsoară un nou atelier in perioada 20 noi ...

Dublă lansare de carte la Palatul Culturii
16/11/2024 14:48

  Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează vineri, 22 noiembrie 2024, de la ora 17.00, la Palatul Culturii, in sala „Henri Coandă”, evenimentul de dublă lansare ...

Primarul municipiului Iaşi avertizează că şcolile din oraş vor fi închise, iar circulaţia maşinilor va fi limitată, dacă vor fi căderi abundente de zăpadă
15/11/2024 20:28

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că, in cazul unor căderi masive de zăpadă in municipiu in această iarnă, nu vor fi repetate greşelile din trecut, ci se vor inchide şcolile şi ...

”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei