„Credința este starea de bine pe care o am când sunt împreună cu Domnul”

1 valentin pataliga

Dimensiune font:

| 02-06-2022 13:15

 Dialog cu preotul militar Valentin Pâțâligă, de la Batalionul 151 Infanterie „Războieni”

La Biserica Militară din Tătărași este încă liniște. Doar mișcările ușoare ale unor femei ce fac ultimele pregătiri și murmurul preotului din altar anunță slujba ce va să vină, dedicată marii sărbători a Înălțării Domnului, celebrată la 40 de zile de la Înviere. În popor, hramul poartă şi numele de Ispas. Potrivit tradiţiei, în unele zone din ţară au loc Moşii de Ispas, când toate casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Se dă de pomană de sufletul morţilor vase cu alimente şi pahare cu rachiu. Înălţarea este ultima zi din an când se va pot vopsi ouă, dar şi momentul în care salutul pascal „Hristos a Înviat!” este înlocuit cu „Hristos S-a Înălţat!”.

Înălțarea Domnului, după cum ii spune chiar numele, semnifică ridicarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos de pe Muntele Măslinilor. Din acest loc, aflat în mijlocul Apostolilor săi, Le-a vorbit despre cea de-a doua pogorâre a Sa pe pământ. Despre acest moment am stat de vorbă cu părintele Valentin Pâțâligă, preot militar la Batalionul 151 Infanterie „Războieni” (sau Lupii Negri, cum mai este cunoscut).

- Care este semnificația sărbătorii?

- Ca să putem explica mai bine ar trebui să derulăm firul istoriei pentru că este un fapt care s-a întâmplat, a fost o realitate . După Învierea Domnului, Apostolii s-au reunit, ei fiind împrăștiați după Răstignirea lui Iisus. Ei bine, în acest răstimp, Domnul li s-a mai arătat și lor, dar și Femeilor Mironosițe, a și mâncat alături de unii pentru a dovedi că are trup, nu este o nălucă. A încercat să-i convingă de realitatea Învierii lui și să îndepărteze frica și nesiguranța pe care le simțeau. Ei nu mai erau siguri nici pe ceea ce spusese Mântuitorul, nici pe ceea ce urma să se întâmple. Ca urmare, a tot încercat să-i convingă și să alunge teama. La un moment dat, după 40 de zile, Evanghelistul Luca i-a dus afară pe ucenici spre Betania și i-a binecuvântat, moment în care Mântuitorul S-a înălțat la cer și s-a așezat din nou în Sfânta Treime, adică în locul în care a stat înainte de a veni. Înălțarea Domnului este o etapă... Le-a făcut și o promisiune apostolilor și le-a spus - „Voi să rămâneți în Ierusalim pentru că după mine va veni Mângâietorul pe care Eu îl voi trimite de la Tată. Apostolii au rămas bucuroși în Cetatea Ierusalimului timp de zece zile, când s-a Pogorât Sfântul Duh. Înălțarea la Cer a fost o bucurie pentru Apostoli, dar este o bucurie și pentru noi. În acest mod, Dumnezeu încheie un drum și începe altul. Semnificația sărbătorii este că Dumnezeu se ține de cuvânt și termină lucrurile pe care le începe cu noi, oamenii. Își respectă promisiunile. Este cu adevărat Domn și cu adevărat Om și reîntregește Sfânta Treime. Mărturia apostolilor despre Domnul Hristos Înviat a devenit temelie a Bisericii.

- Ce se întâmplă de Rusalii?

- Un lucru foarte frumos ce aparține acesti sărbători, Pogorârea Sfântului Duh, este că Apostolii scapă cu adevărat de teamă, de frică. Duhul Sfânt are acest efect de a îndepărta frica. Ei bine, cea ce nu a reușit Hristos să convingă, a reușit Duhul Sfânt să împlinească prin lucrarea lui. Iisus a încercat să fie convingător prin cuvânt și prin minunile pe care le-a făcut, iar unde nu reușește Omul să priceapă, reușeste Domnul să Le acopere. Rusaliile sunt o sărbătoare cu totul specială, de aceea se și numește Duminica Mare. Era respectată chiar și pe timpul lui Iisus, era o sărbătoare a florilor inițiată de romani. Se chema Rosaliile, hramul trandafirilor, și aduna multă lume. De altfel, era nevoie să fie multă lume pentru a fi și martori la ceea ce s-a întâmplat la Pogorârea Duhului Sfânt. Mulți dintre ei au crezut în acel moment, s-au botezat și au alcătuit prima comunitate ortodoxă.

- De Înălțare sărbătorim și Ziua Eroilor, un alt moment important.

- Ideea de a cinsti eroii a aparținut Armatei și a apărut în Primul Război Mondial, la sugestia Reginei Maria și Patriarhului Miron Cristea. În 1920, după ce a fost semnat Tratatul de la Versalilles, a fost dat și un decret pentru ca ostașii căzuți pe câmpul de luptă să fie comemorați în Ziua Înălțării. Celebrările au durat până în 1948, când regimul comunist a decis ca aceste comemorări să aibă loc pe 9 mai. După Revoluție, Armata, prin Ministerul Apărării Naționale, a făcut demersurile pentru a relua ideea Reginei Maria și a Patriarhului Miron Cristea. Ei bine, din 1990  au fost reluate celebrările dedicate eroilor în ziua Înălțării Domnului.

- Sunteți un preot militar cunoscut pentru dedicarea dvs. Ce a fost la început - preoția sau armata?

- Categoric, preoția. Timp de nouă ani, am fost preot într-un sat mic de lângă Cotnari.  La un moment dat, am simțit nevoia unei schimbări, am văzut concursul pentru postul de preot la Batalionul 151 Infanterie „Războieni”, am dat examen și am fost admis, dar nu știam mai nimic despre viitoarea mea misiune. Tot ceea ce știu ca preot militar am învățat de la soldații alături de care lucrez. Până la ei știam să fiu preot, învățasem alături de oamenii din sătucul din care plecasem. Ei bine, militarii alături de care am lucrat sunt niște oameni extraordinari, puternici, de cuvânt, care apreciază și lucrurile profunde la care noi poate ne gândim mai rar cum ar fi pământul străbun, patria, curajul. Sunt oameni credincioși, cu familii frumoase. Sunt unul și unul!  Renunță la multe pentru misiunea lor. La început îi vedeam foarte serioși, în continuă mișcare, ocupați, prinși de emoțiile trăite în teatrele de război și mi-a fost greu să intru în rezonanță cu ei. Ei m-au învățat tot ce știu - am intrat împreună în biserică, am mers în poligon, pe câmpul de instrucție, chiar și într-o misiune în Afganistan. A fost extraordinar pentru mine și ca preot, și ca om. Am simțit lucrarea Domnului, ne-am întors cu toții acasă, sănătoși.

- Toate aceste moment v-au zidit misiunea. Ce face un preot militar?

- În afară de slujbele clasice, cateheze, liturghii și tot ceea ce ține de serviciul religios există și alte momente pe câmpul de instrucție, în batalion. În fiecare săptămână rostesc o rugăciune sub drapel și este un moment deosebit pentru mine, sunt clipe înălțătoare pentru care sunt recunoscător. Mai avem și rugăciunile făcute în alte straie decât cele preoțești, adică în echipament de luptă.

- Ați vorbit mult despre credință. Ce este credința pentru dvs?

-  Este starea de bine pe care o am când sunt împreună cu Domnul. Acest sentiment include dragostea pe care o simt pentru El, ajutorul de care m-am bucurat din partea Lui, efortul de a încerca să-L mulțumesc și de a nu-L supăra niciodată. Înseamnă dorința de a-L iubi și de a mă bucura de dragostea Lui.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Legenda lui Ispas

Despre Ispas se spune că ar fi fost un om vesel, motiv pentru care credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. La Ispas abundă obiceiurile şi practicile magice legate de cultul morţilor: pomeni, ospătarea sufletelor morţilor care plutesc în aer, în drum spre cer, curăţirea şi împodobirea mormintelor cu flori, frunze şi ramuri de paltin, pomenirea morţilor. În drumul lor din mormintele părăsite spre cer la Joimari, unele spirite ale morţilor se pot însă rătăci. Rămânând pe Pământ, acestea devin moroi sau strigoi care provoacă rele animalelor, în special vacilor cu lapte şi oamenilor. De aceea, în noaptea şi ziua de Ispas se fac multe ritualuri magice de apărare: se culeg şi se sfinţesc flori, frunze şi ramuri de alun, nuc, leuştean şi paltin. Buciumaşii sună din buciume ca să alunge relele.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:39

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Un ieşean şi-a colindat nevasta cu vătraiul
07/01/2025 23:37

 Crăciunul a inceput frumos, dar nu s-a terminat deloc la fel pentru familia D. din Miroslava. Marinel şi Mioara au inceput cheful pe la miezul nopţii, după ce plecaseră colindătorii. Aveau provizii ...

Un moşneag, la un pas de crimă: şi-a desfigurat vecinul cu cârja!
07/01/2025 23:34

 La 70 de ani, Costică U. a ajuns in puşcărie şi va sta acolo in următorii patru ani, fiind condamnat pentru tentativă de omor. Între el şi familia vecinului, Liviu A. (43 de ani), există o d ...

Au fost condamnaţi cei mai mari traficanţi de droguri din Iaşi
07/01/2025 23:31

 Patru ani le-a trebuit procurorilor DIICOT pentru a strange dovezile impotriva celor mai mari traficanţi de droguri care au activat vreodată pe raza municipiului Iaşi. E vorba de Ionel Nălbaru, Răzva ...

Gospodina a rămas fără caş, l-a uitat în taxi şi l-a acuzat pe şofer de furt
07/01/2025 23:28

Domnul C.I. e un fermier respectat, are o gospodărie de toată minunăţia, creşte oi, vite, porci, găini. Fără chimicale, fără aditivi sintetici, la el totul e natural. Produsele le vinde in Piaţa Nico ...

Gripa provoacă îngrijorare în spitalele ieșene
07/01/2025 21:34

În ciuda temperaturilor ridicate din această perioadă, specifice primăverii sau toamnei, tot mai mulţi ieşeni ajung la spital cu infecţii respiratorii. Medicii UPU şi cei de la Infecţioase atrag a ...

Zeci de copii mutilați pe viață, la Iași. Medicii cer autorităților interzicerea petardelor
07/01/2025 21:33

 * 30 de copii au ajuns in ultimele zile la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iasi cu răni grave cauzate de folosirea petardelor * dintre acestia, mai bine de jumătate au rămas mutilati pe v ...

Noi reguli la Serviciul de stare civilă Iași
07/01/2025 21:25

* incepand cu data de 8 ianuarie 2025, activitatea de lucru cu publicul a Serviciului de stare civilă Iasi se reorganizează in totalitate, accesul la serviciile institutiei urmand a se face doar pe bază de p ...

„Desenul nu este doar un act mecanic, ci o călătorie spre înțelegerea mai profundă a propriilor emoții și aspirații”
07/01/2025 20:59

V-ati gandit vreodată că puteti rezolva unele probleme doar desenand cateva linii? uneori, răspunsurile se ascund in simplitatea unei foi albe si a unor culori. Ei bine, un astfel de miracol este posibil pri ...

„Ceea ce vedem e doar un început de austeritate”
07/01/2025 20:18

- Domnule profesor, cum evaluati impactul măsurilor de austeritate asupra performantei organizatiilor publice si private din Romania? Există modalităti prin care managerii pot atenua efectele negative? - I ...

Incendiu violent într-un bloc din Vaslui. Mai multe persoane au fost evacuate
06/01/2025 20:16

Pompierii militari din Vaslui au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit intr-o garsonieră, 16 persoane fiind evacuate. "Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei