„Credința este starea de bine pe care o am când sunt împreună cu Domnul”

1 valentin pataliga

Dimensiune font:

| 02-06-2022 13:15

 Dialog cu preotul militar Valentin Pâțâligă, de la Batalionul 151 Infanterie „Războieni”

La Biserica Militară din Tătărași este încă liniște. Doar mișcările ușoare ale unor femei ce fac ultimele pregătiri și murmurul preotului din altar anunță slujba ce va să vină, dedicată marii sărbători a Înălțării Domnului, celebrată la 40 de zile de la Înviere. În popor, hramul poartă şi numele de Ispas. Potrivit tradiţiei, în unele zone din ţară au loc Moşii de Ispas, când toate casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Se dă de pomană de sufletul morţilor vase cu alimente şi pahare cu rachiu. Înălţarea este ultima zi din an când se va pot vopsi ouă, dar şi momentul în care salutul pascal „Hristos a Înviat!” este înlocuit cu „Hristos S-a Înălţat!”.

Înălțarea Domnului, după cum ii spune chiar numele, semnifică ridicarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos de pe Muntele Măslinilor. Din acest loc, aflat în mijlocul Apostolilor săi, Le-a vorbit despre cea de-a doua pogorâre a Sa pe pământ. Despre acest moment am stat de vorbă cu părintele Valentin Pâțâligă, preot militar la Batalionul 151 Infanterie „Războieni” (sau Lupii Negri, cum mai este cunoscut).

- Care este semnificația sărbătorii?

- Ca să putem explica mai bine ar trebui să derulăm firul istoriei pentru că este un fapt care s-a întâmplat, a fost o realitate . După Învierea Domnului, Apostolii s-au reunit, ei fiind împrăștiați după Răstignirea lui Iisus. Ei bine, în acest răstimp, Domnul li s-a mai arătat și lor, dar și Femeilor Mironosițe, a și mâncat alături de unii pentru a dovedi că are trup, nu este o nălucă. A încercat să-i convingă de realitatea Învierii lui și să îndepărteze frica și nesiguranța pe care le simțeau. Ei nu mai erau siguri nici pe ceea ce spusese Mântuitorul, nici pe ceea ce urma să se întâmple. Ca urmare, a tot încercat să-i convingă și să alunge teama. La un moment dat, după 40 de zile, Evanghelistul Luca i-a dus afară pe ucenici spre Betania și i-a binecuvântat, moment în care Mântuitorul S-a înălțat la cer și s-a așezat din nou în Sfânta Treime, adică în locul în care a stat înainte de a veni. Înălțarea Domnului este o etapă... Le-a făcut și o promisiune apostolilor și le-a spus - „Voi să rămâneți în Ierusalim pentru că după mine va veni Mângâietorul pe care Eu îl voi trimite de la Tată. Apostolii au rămas bucuroși în Cetatea Ierusalimului timp de zece zile, când s-a Pogorât Sfântul Duh. Înălțarea la Cer a fost o bucurie pentru Apostoli, dar este o bucurie și pentru noi. În acest mod, Dumnezeu încheie un drum și începe altul. Semnificația sărbătorii este că Dumnezeu se ține de cuvânt și termină lucrurile pe care le începe cu noi, oamenii. Își respectă promisiunile. Este cu adevărat Domn și cu adevărat Om și reîntregește Sfânta Treime. Mărturia apostolilor despre Domnul Hristos Înviat a devenit temelie a Bisericii.

- Ce se întâmplă de Rusalii?

- Un lucru foarte frumos ce aparține acesti sărbători, Pogorârea Sfântului Duh, este că Apostolii scapă cu adevărat de teamă, de frică. Duhul Sfânt are acest efect de a îndepărta frica. Ei bine, cea ce nu a reușit Hristos să convingă, a reușit Duhul Sfânt să împlinească prin lucrarea lui. Iisus a încercat să fie convingător prin cuvânt și prin minunile pe care le-a făcut, iar unde nu reușește Omul să priceapă, reușeste Domnul să Le acopere. Rusaliile sunt o sărbătoare cu totul specială, de aceea se și numește Duminica Mare. Era respectată chiar și pe timpul lui Iisus, era o sărbătoare a florilor inițiată de romani. Se chema Rosaliile, hramul trandafirilor, și aduna multă lume. De altfel, era nevoie să fie multă lume pentru a fi și martori la ceea ce s-a întâmplat la Pogorârea Duhului Sfânt. Mulți dintre ei au crezut în acel moment, s-au botezat și au alcătuit prima comunitate ortodoxă.

- De Înălțare sărbătorim și Ziua Eroilor, un alt moment important.

- Ideea de a cinsti eroii a aparținut Armatei și a apărut în Primul Război Mondial, la sugestia Reginei Maria și Patriarhului Miron Cristea. În 1920, după ce a fost semnat Tratatul de la Versalilles, a fost dat și un decret pentru ca ostașii căzuți pe câmpul de luptă să fie comemorați în Ziua Înălțării. Celebrările au durat până în 1948, când regimul comunist a decis ca aceste comemorări să aibă loc pe 9 mai. După Revoluție, Armata, prin Ministerul Apărării Naționale, a făcut demersurile pentru a relua ideea Reginei Maria și a Patriarhului Miron Cristea. Ei bine, din 1990  au fost reluate celebrările dedicate eroilor în ziua Înălțării Domnului.

- Sunteți un preot militar cunoscut pentru dedicarea dvs. Ce a fost la început - preoția sau armata?

- Categoric, preoția. Timp de nouă ani, am fost preot într-un sat mic de lângă Cotnari.  La un moment dat, am simțit nevoia unei schimbări, am văzut concursul pentru postul de preot la Batalionul 151 Infanterie „Războieni”, am dat examen și am fost admis, dar nu știam mai nimic despre viitoarea mea misiune. Tot ceea ce știu ca preot militar am învățat de la soldații alături de care lucrez. Până la ei știam să fiu preot, învățasem alături de oamenii din sătucul din care plecasem. Ei bine, militarii alături de care am lucrat sunt niște oameni extraordinari, puternici, de cuvânt, care apreciază și lucrurile profunde la care noi poate ne gândim mai rar cum ar fi pământul străbun, patria, curajul. Sunt oameni credincioși, cu familii frumoase. Sunt unul și unul!  Renunță la multe pentru misiunea lor. La început îi vedeam foarte serioși, în continuă mișcare, ocupați, prinși de emoțiile trăite în teatrele de război și mi-a fost greu să intru în rezonanță cu ei. Ei m-au învățat tot ce știu - am intrat împreună în biserică, am mers în poligon, pe câmpul de instrucție, chiar și într-o misiune în Afganistan. A fost extraordinar pentru mine și ca preot, și ca om. Am simțit lucrarea Domnului, ne-am întors cu toții acasă, sănătoși.

- Toate aceste moment v-au zidit misiunea. Ce face un preot militar?

- În afară de slujbele clasice, cateheze, liturghii și tot ceea ce ține de serviciul religios există și alte momente pe câmpul de instrucție, în batalion. În fiecare săptămână rostesc o rugăciune sub drapel și este un moment deosebit pentru mine, sunt clipe înălțătoare pentru care sunt recunoscător. Mai avem și rugăciunile făcute în alte straie decât cele preoțești, adică în echipament de luptă.

- Ați vorbit mult despre credință. Ce este credința pentru dvs?

-  Este starea de bine pe care o am când sunt împreună cu Domnul. Acest sentiment include dragostea pe care o simt pentru El, ajutorul de care m-am bucurat din partea Lui, efortul de a încerca să-L mulțumesc și de a nu-L supăra niciodată. Înseamnă dorința de a-L iubi și de a mă bucura de dragostea Lui.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Legenda lui Ispas

Despre Ispas se spune că ar fi fost un om vesel, motiv pentru care credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. La Ispas abundă obiceiurile şi practicile magice legate de cultul morţilor: pomeni, ospătarea sufletelor morţilor care plutesc în aer, în drum spre cer, curăţirea şi împodobirea mormintelor cu flori, frunze şi ramuri de paltin, pomenirea morţilor. În drumul lor din mormintele părăsite spre cer la Joimari, unele spirite ale morţilor se pot însă rătăci. Rămânând pe Pământ, acestea devin moroi sau strigoi care provoacă rele animalelor, în special vacilor cu lapte şi oamenilor. De aceea, în noaptea şi ziua de Ispas se fac multe ritualuri magice de apărare: se culeg şi se sfinţesc flori, frunze şi ramuri de alun, nuc, leuştean şi paltin. Buciumaşii sună din buciume ca să alunge relele.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei