„În 95 % din cazuri, procesul de îngrășare este mai accelerat în urma unor cure de slăbire și diete”

1oana dumitrescu

Dimensiune font:

| 28-01-2020 06:21

 Dialog cu Oana Dumitrescu, farmacist, specialist în psiho-nutriție şi psychological profiler

 

 

 

- În ultimii ani vorbim foarte mult despre obezitate, despre cauze, efecte, probleme pe care le aduce în viață fiecăruia. Statisticile sunt îngrijorătoare și toate organismele de sănătate trag semnale de alarmă. Cu toate acestea, nu sunt multe schimbări. De ce?

- Se vorbește foarte mult despre slăbit și diete într-o lume în care imaginea contează foarte mult. Statistic vorbind, pe primul loc în ultimii ani, în lista rezoluțiilor pentru anul ce vă urma este întotdeauna dieta. Evident că, din moment ce se menține pe un loc fruntaș în fiecare an, această dorință este importantă, dar s-ar părea că niciodată nu se îndeplinește. Și asta pentru simplu fapt că nici o dieta nu face minuni pe termen lung. Este nevoie să adoptăm un stil de viață care să ne facă nouă bine și care să funcționeze pentru noi. În general, oamenii urmează diete și sfaturi de la cei apropiați sau urmând modelul vedetelor prezente în media. Dar fiecare dintre noi este absolut unic și niciodată pe termen lung nu vă funcționa ce funcționează în cazul altor oameni. Este nevoie, în primul rând, de o conștientizare a cine suntem noi de fapt și a cauzelor care ne-a adus în situația de a fi supraponderali. De aceea este absolut necesar că oamenii aflați în situația aceasta să consulte un specialist.

Mâncăm excesiv doar atunci când nu suntem atenți la ceea ce ne transmite corpul nostru și anume la senzația de sațietate”

- Obezitatea are drept cauză consumul exagerat de alimente. Este singura cauză? De ce mâncăm mult?

- Obezitatea se datorează, în primul rând, unui consum exagerat de alimente, însă există și alte cauze pentru această epidemie de obezitate, cum a denumit-o încă de la mijlocul anilor 1990 Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. O altă cauză ar fi comportamentul sedentar și stresul zilnic, în egală măsură. Industria alimentară și a cea a divertismentului transformă oamenii în consumatori ai alimentelor promovate printr-o publicitate agresivă, alimente bogate în energie, dar cu valoare nutrițională redusă.

- Cum alege fiecare om un anumit tip de alimente? Unora le plac dulciurile în exces, altora produsele sărate etc. Ce anume din noi determina aceste alegeri?

- Organismul nostru este un mecanism uriaș în care au loc în fiecare secunda circa 100.000 de procese chimice și biochimice, fiind dotat cu mecanisme de supraviețuire, de perpetuare a specie și ce apărare excepționale. Corpul nostru ne transmite cu mare precizie semnalele prin care ne avertizează daca are nevoie de ceva anume pentru a funcționă în continuare perfect. În cazul fericit în care suntem persoane echilibrate și știm să ne ascultăm corpul, atunci vom ști cu siguranță atunci când el ne trimite semnale pentru a-l alimenta corespunzător. De obicei, poftele indică o carenţă a unei anumite substanțe și care se regăsește, de regulă, în alimentele de care ni se face pofta. În cazul în care pofta noastră de dulce este foarte mare în mod zilnic și constant, este foarte probabil să vorbim despre o poftă emoțională care trebuie investigată din punct de vedere psihologic.

- Cum apar poftele? De ce ne place să mâncam excesiv?

- Mâncăm excesiv doar atunci când nu suntem atenți la ceea ce ne transmite corpul nostru și anume la senzația de sațietate. Asta se întâmplă de cele mai multe ori atunci când nu savurăm mâncarea și mâncăm prea repede, după o zi de muncă în care ne-am înfometat. În cazul în care nu stăm așezați la masă atunci când mâncăm şi stăm, spre exemplu, în faţa televizorului există marele pericol să mâncăm mai mult decât ne este necesar, fiind atenți la alte informații decât la ceea ce ne transmite propriul corp. În acest caz, senzația de sațietate este recepționată mai tărziu și mâncăm mai mult decât avem nevoie. Mâncatul emoțional se mai regăsește în diverse stări de depresie, singurătate, insomnie și după cure istovitoare de slăbire care au că revers o epuixzare a organismului care cere să recupereze ceea ce a pierdut în timpul curei de slăbire. Cercul mâncatului emoțional este istovitor, frustrant și poate duce de cele mai multe ori la stări de depresie și izolare.

Curele de slăbire făcute după ureche sau după modelul altor persoane au făcut nenumărate victime”

- Evident, există soluții. Care ar fi primii paşi, în afară de cântarul care trage semnale de alarmă?

- Primul lucru pe care persoanele supraponderale trebuie să-l facă este să se adreseze unui specialist. Curele de slăbire făcute după ureche sau după modelul altor persoane au făcut, în ultimii ani, nenumărate victime. Este cu adevărat nevoie să fii ghidat mai ales atunci când ai ajuns într-un cerc în care te simți prizonier. Cel mai important este să recunoști că există o problemă pe care nu o poți rezolva singur și că ai nevoie să fii ghidat și ajutat de către cineva care este specializat în acest domeniu.

- Susțineți că există o legătură între emoții și alimentație. Cum apare? De ce legăm trăirea de un capriciu alimentar?

- Nu există o simplă legătură între emoții și alimentație, este vorba despre un procem mult mai complex. Pentru a putea să slăbești într-um mod natural şi a te opri la o greutate optimă pentru tine ai nevoie să rezolvi partea emoțională a problemei. Atunci când avem o problema emoţională, cel mai la îndemână este să ne refugiem în mâncare pentru că ni se pare că nu poate fi nocivă precum alcoolul sau drogurile. Numai că, pe termen lung efectele pot fi la fel de devastatoare asupra corpului nostru, mai ales dacă ne refugiem în consumul de zahăr rafinat, care poate fi considerat un drog din cauza dependenţei pe care o da. În concluzie, problema mâncatului în exces trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate, efectele asupra sănătății putând fi devastatoare.

- Frica este o altă cauză. Cum influențează greutatea?

- Centru fricii se află, alături de alţi centri vitali, în creierul nostru reptilian sau primar. El este un centru foarte important și ne salvează viața atunci când trebuie să reacționăm prompt în faţa unui pericol real și iminent. Din păcate, în secolul în care trăim și din cauza stresului la care ne expunem constant apare de foarte multe ori starea de anxietate, în care senzația de frică este dominantă. Atunci descărcarea de cortizol și adrenalină este crescută. Pe termen scurt, adrenalina scade senzația de foame deoarece circulația scade la nivelul organelor interne pentru a creşte la nivelul mușchilor și pentru a te pregăti pentru o reacţie fizică promptă. Cortizolul, cunoscut ca și „hormonul de stres”, acționează rapid și simplu: transmite creierului nevoia de a reface depozitul de hrană şi apare pofta pentru alimente bogate în grăsimi și zahar. Acesta este adevăratul motiv pentru care stresul îngrașă.

Imaginea contează mult și toți, că vrem sau nu vrem, suntem influențați de acest lucru”

- Vreau să aducem și veşti bune. Ce avem de făcut când deja cântarul nu ne este prieten, și nici garderoba?

- În primul rând şi cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să nu te panichezi din toate considerentele mai sus menționate și să nu te apuci de nici o cură de slăbire fară a consulta un specialist. Nu uita că, în 95% din cazuri, în urma unor cure de slăbire și diete, procesul de îngrășare este mai accelerat. Dacă ar fi să dau un singur sfat ar fi acela ca oamenii să se oprească din diete absurde, din înfometare și din cure de slăbire. Efectul, pe termen lung, este unul devastator, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic

- Multă lume asociază greutatea scăzută cu un standard de frumusețe. De fapt, ce este un om frumos?

- Trăim în era lui Like. Imaginea contează mult și toți, că vrem sau nu vrem, suntem influențați de acest lucru. De fapt, frumusețea și farmecul personal nu ţin de numărul de kilograme, ci de cât de fericit și împăcat ești tu cu tine. Atunci când nu mai suntem fericiți cu modul în care arătăm și suntem mereu nemulțumiți indifferent de ceea ce facem, este nevoie să ne oprim și să facem o analiză, o introspecție pentru a vedea cu adevărat ce ne dorim și cine suntem. Un om frumos este un om asumat și liber, care nu se compară cu nimeni și nu vrea să semene și a fie ca nimeni altcineva. Asta este definiţia unui om frumos pentru mine.

- Dvs cum vă mențineți greutatea? Ați avut vreodată probleme?

- Nu am avut niciodată fluctuații de greutate mari. Sigur că nu mai am tot atâtea kilograme ca la 20 de ani, dar nici nu mai vreau să am pentru că mi s-ar părea nepotrivit. Corpul nostru se modifică inclusiv ca și conformație, este într-o permanentă schimbare, iar greutatea trebuie adaptată la momentul din viață la care te găsești. Niciodată nu îmi spun că sunt grasă sau că am kilograme în plus, chiar dacă observ că ar fi vreo două-trei. În acest caz, fac o perioadă mai mult sport, iar pentru mine asta înseamnă să merg mai mult pe jos. Un alt lucru pe care nu îl fac niciodată este acela de a mă cântari. Nu am cântar acasă și nici nu voi avea vreodată. Cântăritul zilnic nu are nici un sens și provoacă un stres prea mare. Hainele pe care le porți sunt cel mai bun reper.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
25/12/2024 00:20

Valeriu Iftime, presedintele PNL Botosani si al Consiliului Judetean Botosani, a anuntat decizia de a se retrage din functia de prim-vicepresedinte al Partidului National Liberal la nivel national. Potrivit a ...

Accident violent în Neamț. Un microbuz și un autoturism s-au ciocnit frontal. Sunt mai multe victime
25/12/2024 00:19

Un accident violent a avut loc in comuna Pipirig din judetul Neamt marti seară. In accidentul rutier au fost implicate un microbuz in care se aflau un bărbat si un copil si un autoturism in care se aflau trei ...

Incident bizar în Bacău! O femeie a furat seiful cu jumătate de milion de euro din casa părinților. Polițiștii o caută
24/12/2024 19:33

Un incident bizar a tulburat linistea unei localităti din judetul Bacău chiar in ajun de Crăciun. Politia a intrat in alertă după ce a fost sesizată că o femeie ar fi furat de la familia sa din localita ...

Daruri din partea poliţiştilor din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Brusturoasa
24/12/2024 14:50

În spiritul Crăciunului, poliţiştii din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Brusturoasa au fost mesagerii Moşului şi au organizat şi indeplinit o misiune caritabilă in comunele Palanca şi Brusturoa ...

Poliţişti de frontieră şi vameşi din Sculeni, trimişi în judecată pentru luare de mită
23/12/2024 19:18

Procurorii din cadrul DNA Iaşi au dispus trimiterea in judecată a mai mulţi poliţişti de frontieră şi vameşi care sunt acuzaţi de luare şi dare de mită, şi abuz in serviciu, la Punctul de Trecere a ...

Accident mortal la Bacău. Un bărbat și-a pierdut viața la Dumbrava
23/12/2024 15:45

Un bărbat a murit după ce maşina in care se afla ca pasager a intrat, duminică, intr-un parapet, pe drumul naţional DN 2 (E85), in localitatea Dumbrava, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) ...

Crăciunul în Catedrala Romano-Catolică Iași
23/12/2024 15:30

Crăciunul celebrează marele eveniment care a avut loc in urmă cu mai bine de două mii de ani, cand, intr-o noapte, păstorii au auzit vestea: „Astăzi, in cetatea lui David, vi s-a născut un Mantuito ...

2025 începe cu eleganța și farmecul muzicii lui Johann Strauss fiul, în Gala Concertului de Anul Nou
23/12/2024 15:16

Filarmonica MOLDOVA din Iasi invită publicul să trăiască un inceput de an 2025 plin de armonie si splendoare, in cadrul celebrului Concert Simfonic de Anul Nou – Gala Johann Strauss fiul. Evenimentul, ...

De ciudă că l-a fugărit, i-a furat duba
23/12/2024 07:59

 Sergiu B. din Dagaţa făcea parte dintr-o gaşcă de şase tineri, a căror distracţie maximă era să sune, fără vreun motiv, la porţile oamenilor din sat, apoi s-o rupă la fugă. Operau seara tarz ...

Poliţiştii de frontieră se aşteaptă la o creştere semnificativă a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei
23/12/2024 07:22

Poliţiştii de frontieră se aşteaptă la o creştere semnificativă a valorilor de trafic in punctele de trecere a frontierei, in mod special la graniţa cu Ungaria, in contextul in care mulţi cetăţeni ro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei