„În 95 % din cazuri, procesul de îngrășare este mai accelerat în urma unor cure de slăbire și diete”
Dimensiune font:
Dialog cu Oana Dumitrescu, farmacist, specialist în psiho-nutriție şi psychological profiler
- În ultimii ani vorbim foarte mult despre obezitate, despre cauze, efecte, probleme pe care le aduce în viață fiecăruia. Statisticile sunt îngrijorătoare și toate organismele de sănătate trag semnale de alarmă. Cu toate acestea, nu sunt multe schimbări. De ce?
- Se vorbește foarte mult despre slăbit și diete într-o lume în care imaginea contează foarte mult. Statistic vorbind, pe primul loc în ultimii ani, în lista rezoluțiilor pentru anul ce vă urma este întotdeauna dieta. Evident că, din moment ce se menține pe un loc fruntaș în fiecare an, această dorință este importantă, dar s-ar părea că niciodată nu se îndeplinește. Și asta pentru simplu fapt că nici o dieta nu face minuni pe termen lung. Este nevoie să adoptăm un stil de viață care să ne facă nouă bine și care să funcționeze pentru noi. În general, oamenii urmează diete și sfaturi de la cei apropiați sau urmând modelul vedetelor prezente în media. Dar fiecare dintre noi este absolut unic și niciodată pe termen lung nu vă funcționa ce funcționează în cazul altor oameni. Este nevoie, în primul rând, de o conștientizare a cine suntem noi de fapt și a cauzelor care ne-a adus în situația de a fi supraponderali. De aceea este absolut necesar că oamenii aflați în situația aceasta să consulte un specialist.
„Mâncăm excesiv doar atunci când nu suntem atenți la ceea ce ne transmite corpul nostru și anume la senzația de sațietate”
- Obezitatea are drept cauză consumul exagerat de alimente. Este singura cauză? De ce mâncăm mult?
- Obezitatea se datorează, în primul rând, unui consum exagerat de alimente, însă există și alte cauze pentru această epidemie de obezitate, cum a denumit-o încă de la mijlocul anilor 1990 Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. O altă cauză ar fi comportamentul sedentar și stresul zilnic, în egală măsură. Industria alimentară și a cea a divertismentului transformă oamenii în consumatori ai alimentelor promovate printr-o publicitate agresivă, alimente bogate în energie, dar cu valoare nutrițională redusă.
- Cum alege fiecare om un anumit tip de alimente? Unora le plac dulciurile în exces, altora produsele sărate etc. Ce anume din noi determina aceste alegeri?
- Organismul nostru este un mecanism uriaș în care au loc în fiecare secunda circa 100.000 de procese chimice și biochimice, fiind dotat cu mecanisme de supraviețuire, de perpetuare a specie și ce apărare excepționale. Corpul nostru ne transmite cu mare precizie semnalele prin care ne avertizează daca are nevoie de ceva anume pentru a funcționă în continuare perfect. În cazul fericit în care suntem persoane echilibrate și știm să ne ascultăm corpul, atunci vom ști cu siguranță atunci când el ne trimite semnale pentru a-l alimenta corespunzător. De obicei, poftele indică o carenţă a unei anumite substanțe și care se regăsește, de regulă, în alimentele de care ni se face pofta. În cazul în care pofta noastră de dulce este foarte mare în mod zilnic și constant, este foarte probabil să vorbim despre o poftă emoțională care trebuie investigată din punct de vedere psihologic.
- Cum apar poftele? De ce ne place să mâncam excesiv?
- Mâncăm excesiv doar atunci când nu suntem atenți la ceea ce ne transmite corpul nostru și anume la senzația de sațietate. Asta se întâmplă de cele mai multe ori atunci când nu savurăm mâncarea și mâncăm prea repede, după o zi de muncă în care ne-am înfometat. În cazul în care nu stăm așezați la masă atunci când mâncăm şi stăm, spre exemplu, în faţa televizorului există marele pericol să mâncăm mai mult decât ne este necesar, fiind atenți la alte informații decât la ceea ce ne transmite propriul corp. În acest caz, senzația de sațietate este recepționată mai tărziu și mâncăm mai mult decât avem nevoie. Mâncatul emoțional se mai regăsește în diverse stări de depresie, singurătate, insomnie și după cure istovitoare de slăbire care au că revers o epuixzare a organismului care cere să recupereze ceea ce a pierdut în timpul curei de slăbire. Cercul mâncatului emoțional este istovitor, frustrant și poate duce de cele mai multe ori la stări de depresie și izolare.
„Curele de slăbire făcute după ureche sau după modelul altor persoane au făcut nenumărate victime”
- Evident, există soluții. Care ar fi primii paşi, în afară de cântarul care trage semnale de alarmă?
- Primul lucru pe care persoanele supraponderale trebuie să-l facă este să se adreseze unui specialist. Curele de slăbire făcute după ureche sau după modelul altor persoane au făcut, în ultimii ani, nenumărate victime. Este cu adevărat nevoie să fii ghidat mai ales atunci când ai ajuns într-un cerc în care te simți prizonier. Cel mai important este să recunoști că există o problemă pe care nu o poți rezolva singur și că ai nevoie să fii ghidat și ajutat de către cineva care este specializat în acest domeniu.
- Susțineți că există o legătură între emoții și alimentație. Cum apare? De ce legăm trăirea de un capriciu alimentar?
- Nu există o simplă legătură între emoții și alimentație, este vorba despre un procem mult mai complex. Pentru a putea să slăbești într-um mod natural şi a te opri la o greutate optimă pentru tine ai nevoie să rezolvi partea emoțională a problemei. Atunci când avem o problema emoţională, cel mai la îndemână este să ne refugiem în mâncare pentru că ni se pare că nu poate fi nocivă precum alcoolul sau drogurile. Numai că, pe termen lung efectele pot fi la fel de devastatoare asupra corpului nostru, mai ales dacă ne refugiem în consumul de zahăr rafinat, care poate fi considerat un drog din cauza dependenţei pe care o da. În concluzie, problema mâncatului în exces trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate, efectele asupra sănătății putând fi devastatoare.
- Frica este o altă cauză. Cum influențează greutatea?
- Centru fricii se află, alături de alţi centri vitali, în creierul nostru reptilian sau primar. El este un centru foarte important și ne salvează viața atunci când trebuie să reacționăm prompt în faţa unui pericol real și iminent. Din păcate, în secolul în care trăim și din cauza stresului la care ne expunem constant apare de foarte multe ori starea de anxietate, în care senzația de frică este dominantă. Atunci descărcarea de cortizol și adrenalină este crescută. Pe termen scurt, adrenalina scade senzația de foame deoarece circulația scade la nivelul organelor interne pentru a creşte la nivelul mușchilor și pentru a te pregăti pentru o reacţie fizică promptă. Cortizolul, cunoscut ca și „hormonul de stres”, acționează rapid și simplu: transmite creierului nevoia de a reface depozitul de hrană şi apare pofta pentru alimente bogate în grăsimi și zahar. Acesta este adevăratul motiv pentru care stresul îngrașă.
„Imaginea contează mult și toți, că vrem sau nu vrem, suntem influențați de acest lucru”
- Vreau să aducem și veşti bune. Ce avem de făcut când deja cântarul nu ne este prieten, și nici garderoba?
- În primul rând şi cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să nu te panichezi din toate considerentele mai sus menționate și să nu te apuci de nici o cură de slăbire fară a consulta un specialist. Nu uita că, în 95% din cazuri, în urma unor cure de slăbire și diete, procesul de îngrășare este mai accelerat. Dacă ar fi să dau un singur sfat ar fi acela ca oamenii să se oprească din diete absurde, din înfometare și din cure de slăbire. Efectul, pe termen lung, este unul devastator, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic
- Multă lume asociază greutatea scăzută cu un standard de frumusețe. De fapt, ce este un om frumos?
- Trăim în era lui Like. Imaginea contează mult și toți, că vrem sau nu vrem, suntem influențați de acest lucru. De fapt, frumusețea și farmecul personal nu ţin de numărul de kilograme, ci de cât de fericit și împăcat ești tu cu tine. Atunci când nu mai suntem fericiți cu modul în care arătăm și suntem mereu nemulțumiți indifferent de ceea ce facem, este nevoie să ne oprim și să facem o analiză, o introspecție pentru a vedea cu adevărat ce ne dorim și cine suntem. Un om frumos este un om asumat și liber, care nu se compară cu nimeni și nu vrea să semene și săa fie ca nimeni altcineva. Asta este definiţia unui om frumos pentru mine.
- Dvs cum vă mențineți greutatea? Ați avut vreodată probleme?
- Nu am avut niciodată fluctuații de greutate mari. Sigur că nu mai am tot atâtea kilograme ca la 20 de ani, dar nici nu mai vreau să am pentru că mi s-ar părea nepotrivit. Corpul nostru se modifică inclusiv ca și conformație, este într-o permanentă schimbare, iar greutatea trebuie adaptată la momentul din viață la care te găsești. Niciodată nu îmi spun că sunt grasă sau că am kilograme în plus, chiar dacă observ că ar fi vreo două-trei. În acest caz, fac o perioadă mai mult sport, iar pentru mine asta înseamnă să merg mai mult pe jos. Un alt lucru pe care nu îl fac niciodată este acela de a mă cântari. Nu am cântar acasă și nici nu voi avea vreodată. Cântăritul zilnic nu are nici un sens și provoacă un stres prea mare. Hainele pe care le porți sunt cel mai bun reper.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau