„Principala tară comportamentală a unui politician este aroganța. Doar cei ce vor înțelege acest lucru vor fi sortiți succesului”

1interviu puiu serbescu

Dimensiune font:

| 26-06-2024 10:11

 Dialog cu ing. Puiu Șerbescu, membru al Organizației Municipale a PSD Iași

- Cum ați descrie pe scurt anul 2024 din punctul de vedere al încărcăturii sale politice?

- Drept unul extrem de complicat, desigur. Este o situație rarisimă, care nu se întâmplă frecvent, și anume aceea ca, într-un interval atât de scurt, să ai practic un număr atât de mare de alegeri extrem de importante: locale, europarlamentare, prezidențiale și parlamentare. Acestea sunt, de regulă, așteptate cu interes de electorat și sunt pregătite în cele mai mici detalii de clasa politică, prin partidele ce o alcătuiesc. A fost, bineînțeles, și un efort deosebit al statului pentru organizarea lor, ele necesitând practic resurse materiale considerabile și un efort uman pe măsură. Și, cum democrația, așa cum știm costă, sperăm cu toții că acest efort va fi, în final, pe deplin justificat.

- Care sunt marile provocări pe care le identificați în acest an?

- Stimată doamnă, trăim de o bună bucată de vreme o teribilă succesiune de crize. Cred că nu a existat vreo generație de-a lungul timpului care să fie nevoită să treacă printr-o astfel de perioadă în care, de multe ori suprapuse, acestea și-au pus inevitabil amprenta pe evoluția noastră ca națiune și anume: crize politice, economice, sociale, sanitare și, iată, mai nou, militare. Propagarea efectelor acestora, ținând cont de fenomenul globalizării, este una extrem de rapidă, consecințele fiind de multe ori absolut imprevizibile pe termen scurt. Ar trebui o amplă dezbatere asupra fiecăreia, dar, în principal, asupra modalităților prin care efectele acestora pot fi contracarate prin măsuri economice adecvate.

- Sunt aceste crize gestionate corespunzător de actualul guvern?

- În opinia mea, răspunsul este categoric unul afirmativ. De multe ori am auzit părerea că o coabitare a stângii cu dreapta nu ar fi benefică pentru țară. Părerea mea este contrară pentru că în momente de criză, și aici mă refer în principal la instabilitatea creată de războiul din proximitate, nu mai e loc de orgolii. Forțele politice responsabile trebuie să acționeze doar în slujba țării, trecând peste diferențele doctrinare și de viziune firești. Iar din acest punct de vedere, actualul guvern PSD – PNL își îndeplinește sarcinile ce-i revin cu maximă responsabilitate.

 „Acum era momentul ca un transfer al imaginii și popularității acestui guvern să se realizeze și către organizația municipală a partidului și nu doar către cea județeană, efectul scontat fiind un rezultat bun în alegeri. N-a fost să fie. Așa e-n politică, erorile de parcurs sunt cele care înclină într-o parte sau alta balanța. În acest caz acestea, dacă au existat, au fost strict interne, la nivelul organizației municipale Iași, dar asta e o discuție care trebuie făcută doar în interiorul acesteia”.

 - Prima rundă de alegeri tocmai s-a încheiat. Cum vedeți rezultatele acestora la nivel național sau local?

- Să le luăm pe rând. La nivel național ele reflectă, până la urmă, gradul de mulțumire a populației față de politicile economice și sociale promovate de acest guvern în ultima perioadă. Dacă ne referim la rezultate, e clară victoria forțelor democratice, între acestea PSD ocupând detașat primul loc în opțiunile de vot ale electoratului din România. Uitați-vă la harta votului politic la nivel național rezultată în urma acestor alegeri și veți vedea că predominată e culoarea roșie. E o încununare practic a succesului unei guvernări realizate de cele două partide, cu componenta principală PSD, guvern condus de un prim-ministru și președinte de partid în același timp, în persoana dlui Marcel Ciolacu.

- Evitați discuția despre locale?

- Nu, nicidecum, numai că aici îmi e mai greu să discut, având în vedere rezultatele și faptul că aceasta comportă, în opinia mea, o analiză mult mai minuțioasă. Ca și rezultate, nu s-a petrecut nimic senzațional în ziua votului față de estimările anterioare. La Primăria Iași, mandatul a fost adjudecat fără emoții de actualul primar, dl Mihai Chirica. În toate sondajele de opinie efectuate anterior, acesta ocupa, fără excepție, primul loc în opțiunile ieșenilor. Din punctul de vedere al alegerilor pentru Consiliul Municipal Iași, PSD a obținut același număr de mandate ca în alegerile locale precedente din 2020, respectiv 5, iar după redistribuire a mai obținut încă unul, cifra ajungând la 6. Dacă aceste rezultate pot fi considerate un succes sau, dimpotrivă, vă las pe dvs. să apreciați. Cât despre cele la nivel județean, organizația județeană a PSD Iași a obținut rezultate în marja așteptărilor, chiar dacă candidatul său, dl Bogdan Cojocaru, care are și funcția de președinte al acesteia, a pierdut la limită fotoliul de președinte al Consiliului Județean Iași, acesta revenind candidatului PNL, președintele în funcție, dl Costel Alexe. În ambele consilii, atât cel municipal, cât și cel județean, niciun partid politic nu a obținut un scor care să-i permită guvernarea locală „de unul singur”, așadar alianțele vor fi cele care vor asigura buna funcționare a acestor consilii în următorii 4 ani.

- Am înțeles, dar sesizez tușa de regret din modul în care ați făcut această ultimă parte a prezentării.

- Dacă este să vorbim deschis, PSD ar fi meritat mai mult. Oamenii care au muncit în această campanie ar fi meritat cu prisosință să guste din pocalul dulce al victoriei. Asta e părerea mea. Fac precizarea că discut doar despre Organizația Municipală Iași, din care am onoarea să fac parte. Era un moment extrem de favorabil pentru aceasta, pentru că, spre deosebire de precedentele alegeri locale din 2020 (amintiți-vă climatul extrem de tensionat pentru noi în care acestea s-au desfășurat), acum era momentul ca un transfer al imaginii și popularității acestui guvern să se realizeze și către organizația municipală a partidului și nu doar către cea județeană, efectul scontat fiind un rezultat bun în alegeri. N-a fost să fie. Așa e-n politică, erorile de parcurs sunt cele care înclină într-o parte sau alta balanța. În acest caz acestea, dacă au existat, au fost strict interne, la nivelul organizației municipale Iași, dar asta e o discuție care trebuie făcută doar în interiorul acesteia. Important e să învățăm din greșeli, să mergem cu capul sus și să înțelegem din lecția pe care ne-a dat-o electoratul. Pentru că el e, până la urmă, suveran.

- Știu că la nivelul organizației municipale Iași sunteți văzut ca unul dintre exponenții unui curent potrivnic actualei conduceri. Este adevărat?

- Nu. Nicidecum și o spun cu maximă sinceritate și responsabilitate. De altfel, o astfel de opoziție eu nu am făcut niciodată împotriva nimănui în cadrul partidului. Au existat și vor exista mereu poziții divergențe, contrare, diferite sau spuneți-le cum doriți dvs. în interiorul acestuia. E și normal, suntem un partid viu, în care acestea trebuie acceptate și chiar încurajate, astfel ca, după discuții și dezbateri interne, să ajungem cu toții la un atât de necesar consens, iar fiecare dintre noi să rămână conștient de faptul că părerea sa contează. Ce trebuie înțeles clar este că acestea nu sunt nicidecum ireconciliabile și că datoria liderului este tocmai aceea de a calma spiritele atunci când ele se încing.

 „Electoratul din țara noastră este, astăzi, în pofida celor care îl denigrează constant, unul extrem de emancipat și analitic, cu atât mai mult atunci când vorbim de electoratul din cel mai blazonat centru universitar al țării, care este Iașul. Accesul la informații este extrem de important în creionarea opțiunilor sale de vot, iar astăzi acesta este practic nelimitat”.

 - V-am adresat întrebarea precedentă întrucât știu că aveți pe rolul instanțelor o acțiune de contestare a unei decizii a partidului luată la nivel local. În ce stadiu a ajuns acest demers?

- Da, aveți dreptate. E vorba de o acțiune prin care am atacat un act administrativ intern, nicidecum vreo persoană, act prin care întreaga organizație municipală a PSD Iași a fost dizolvată în luna februarie a anului 2022. Considerând această decizie ca fiind una injustă și având în spate opiniile și dorințele exprimate de o covârșitoare majoritate a acesteia, am decis să o atacăm în instanță. Am vrut ca prin acest demers să ne dovedim nouă înșine și tuturor colegilor noștri faptul că acea hotărâre a fost una nedreaptă. În urmă cu câteva zile, am decis, în urma consultărilor interne din cadrul organizației, să renunțăm la acest proces care avea un nou termen stabilit în luna septembrie. Motivul renunțării? Simplu: instanța supremă ce putea da un verdict în această speță tocmai a făcut-o. Este vorba despre electoratul municipiului Iași, iar data consfințirii acestui verdict a fost 9 iunie 2024. QED – Quod Erat Demonstrandum. Mai mult de atât, nu am dorit să suprapunem acest demers peste alegerile extrem de importante care ne stau în față, și anume prezidențiale și parlamentare, în așa fel încât să aducem vreun prejudiciu de imagine organizației politice din care facem parte. Prin urmare, în acest moment, acest subiect este unul definitiv închis.

- Dacă ar fi să ne oprim la câteva concluzii, care ar fi acestea?

- Deja suntem la final? Nu pot să închei decât într-o notă optimistă, desigur, și dacă ați ales dintru-nceput postura mea de atașat al valorilor social-democrației moderne, îmi voi exprima speranța că aceste valori vor sta și pe viitor la baza elaborării oricăror politici economice sau sociale în România. Discuțiile aplicate despre care doctrină e mai potrivită societății românești contemporane vor continua desigur, ele vor fi făcute ca și până acum de analiști economici, de specialiști în domeniile social și economic, de reprezentanți ai partidelor politice sau „părerologii” de profesie pe care-i vedem la ceas de seară mai mereu pe ecrane... etc. Unicul decident însă a fost și va rămâne mereu poporul. El este cel care își alege prin vot democratic conducătorii, iar aceștia au datoria sfântă de a sta în anii ce urmează, până la încheierea ciclului electoral, mereu cu fața către acesta. Electoratul din țara noastră este, astăzi, în pofida celor care îl denigrează constant, unul extrem de emancipat și analitic, cu atât mai mult atunci când vorbim de electoratul din cel mai blazonat centru universitar al țării, care este Iașul. Accesul la informații este extrem de important în creionarea opțiunilor sale de vot, iar astăzi acesta este practic nelimitat. Orice deraiere a omului politic de la principiile în care cetățeanul de rând crede poate schimba radical și de la o zi la alta opțiunea de vot a acestuia, mai ales atunci când această abatere este făcută cu bună-știință, ea având la bază teribilul sentiment al superiorității și intangibilității datorat unui statut social privilegiat conferit de poziția politica efemeră deținută  de acesta la un moment dat. Tocmai de aceea, principala tară comportamentală a unui politician am considerat-o mereu ca fiind aroganța. Doar cei ce vor înțelege aceste lucruri vor fi sortiți succesului. Ceilalți...

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei