„ Relaţia cu publicul este exact ca iubirea: există sau nu. Suntem un cumul al tuturor atingerilor de aripi”

1interviu 1

Dimensiune font:

| 29-01-2024 08:52

Dialog cu dirijorul Cosmin Morariu

În lumea muzicii, întâlnim uneori personalități care nu se limitează doar la a interpreta partituri, ci transformă fiecare notă într-o experiență emoțională profundă. Astăzi, avem privilegiul de a sta de vorbă cu un dirijor remarcabil, care nu doar îndrumă orchestra, ci și inimile tinerilor muzicieni. Dirijorul Cosmin Morariu este o adevărată sursă de inspirație pentru toți cei care îi trec pragul sălii de repetiții. A lucrat cu mulți tineri, îndrumându-i în înțelegerea mai profundă a muzicii. Educația muzicală este cheia pentru a forma viitoarele generații de artiști și ascultători înțelegători. Am stat de vorbă cu dirijorul Cosmin Morariu despre muzică și taine pe care le poate ascunde în fiecare suflet.

- Cum a influențat pasiunea dvs. pentru muzică stilul și abordarea în dirijat? Există momente specifice care v-au marcat parcursul artistic?

- Născându-mă într-o familie de muzicieni şi crescând într-un mediu plin de muzică şi iubire pentru muzică, pasiunea a apărut probabil cu mult înainte să fiu conştient de acest lucru. Este firesc ca atunci când faci un lucru cu pasiune să te apleci tot mai mult către detalii şi implicit apare bucuria de a dărui. De a dărui frumos, bucurie, alinare... În fond noi, artiştii suntem,  sau cel puţin aşa îmi place să cred, vindecători de suflete.

Sunt enorm de multe momente în devenirea mea ca muzician care m-au marcat şi au determinat ceea ce sunt acum. Şi aici fac referire la acele întâlniri providenţiale cu oameni care au sculptat adânc în devenirea mea. Începând cu tatăl meu (regretatul maestrul Doru Morariu, dirijorul Corului Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii  – n.r.), continuând cu maestrul Walter Mihail Klepper, maestrul Alexandru Lăscae şi până la maestrul Enrique Garcia Asensio, dar şi profesorii mei de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În fond, suntem un cumul al tuturor atingerilor de aripi.

- În ce mod considerați că relația dintre un dirijor și public contribuie la succesul unui concert? Aveți vreun ritual sau mod particular de a vă conecta cu audiența înainte de un spectacol?

- Relaţia cu publicul este una obligatorie. Nu fac nimic special pentru a atinge această conexiune. Relaţia cu publicul este exact ca iubirea: există sau nu. În cazul meu, nu am simţit încă vreo formă de barieră între mine şi public, indiferent unde am dirijat. De cele mai multe, ori există o formă alertă de recepţie care transcede nevoia de emoţie a publicului către dirijor. Mi-ar fi foarte greu să explic raţional acest tip de comunicare.

- Aveți compozitori preferați cărora le reveniți mereu în repertoriul dvs.? Ce anume vă atrage la lucrările acestora?

- Nu, nu am compozitori preferaţi. Îmi place să caut în permanenţă lucrări şi compozitori despre care s-a uitat în timp. Pe lângă lucrările consacrate şi care fac parte din repertoriile tuturor instituţiilor de artă din ţară şi din străinătate sunt cel puţin încă pe atât de multe rămase în uitare.

- Cum vedeți rolul educației muzicale în formarea tinerilor muzicieni? Aveți în plan să inițiați proiecte educaționale sau mentorat pentru tinerii talentați?

- De trei ani sunt profesor asociat la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, unde predau ansamblu-orchestră. Este un privilegiu pentru mine să fiu înconjurat de atât de mulţi tineri frumoşi şi talentaţi cu care am făcut o serie de proiecte de succes. Sigur că noi, practicienii care avem şansa să facem şi mentorat, avem o datorie dublă faţă de nouă generaţie, având în vedere că la un moment dat trebuie să pregătim şi întinerirea ansamblurilor muzicale cu oameni valoroşi care să continue munca noastră. Ce pot să vă asigur din experienţa pe care o trăiesc cu aceşti tineri talentaţi este că vin generaţii extrem de bune şi de talentate, iar noi avem obligaţia să le lăsăm moştenire un cadru sănătos de manifestare artistică.

- Cum descrieți relația dvs. cu ansamblurile Filarmonicii „Moldova”? 

- Eu sunt membru al Corului Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” încă din anul 1999. Mai mult de jumătate din viaţă, adică din anul 1993 de când ne-am mutat la Iaşi, Filarmonica „Moldova” a devenit a doua casă. Artiștii sunt colegii mei de atâta amar de timp, am împărtăşit atât de ulte emoţii, concerte, turnee, împliniri. Revenind punctual la întrebare, acest cor este un ansamblu de o înaltă ţinută profesională, iar în condiţii de repetiţii şi concert profesionalismul precede, indiferent ce dirijor este în faţă.

- Care a fost concertul cel mai memorabil pe care l-ați dirijat până acum și de ce a fost atât de special pentru dvs.?

- Cu siguranţă cel mai emoţionant concert pe care l-am dirijat a fost cu Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău în noiembrie 2021. Concertul a fost „In memoriam Doru Morariu”, tatăl meu (dirijor al Corului „Gavriil Musicescu”, care a adus notorietate nedezmințită deopotrivă ansamblului și instituției muzicale din Iași, în țară și peste hotare – n.r.). Atunci ar fi împlinit 70 ani, dar a plecat mult prea repede dintre noi. Frânturi din acel Requiem de G.Faure îmi vin în memorie aproape zilnic.

- În cariera unui dirijor, inevitabil apar greșeli. Cum le gestionați și ce învățăminte trageți din aceste experiențe?

- Omul este suspus greşelii, pentru că o poate constata şi repara! Greşelile apar în general în perioada de formare, de studiu. Sigur că în repetiţii apar nu neapărat greşeli cât imperfecţiuni. În fond, după cum spunea Celibidache, repetiţiile sunt o sumă de NU-uri, singurul DA adevărat este în concert.

- Ne puteți povesti un moment amuzant sau neobișnuit care s-a întâmplat în timpul unui concert sau în repetiții?

- Sigur că în viaţa unui artist apar foarte multe momente mai mult sau mai puţin amuzante. Însăşi artistul este înzestrat cu un simţ al umorului mult peste medie. Nu îmi vine nimic memorabil în minte acum, dar cu siguranţă au fost şi vor mai fi... de la un sforăit sonor din public şi până la o pană de curent se pot întâmpla multe.

- Există vreun aspect mai puțin cunoscut publicului despre viața dvs. profesională sau personală pe care ați dori să-l împărtășiți?

- Perfecţiunea nu există. Sau cel puţin nu cred că există aici la noi muritorii de rând. Sigur că tindem spre perfecţiune şi încercam să ne apropiem cât mai mult de adevărul Creaţiei dar nu suntem perfecţi. În aceste condiţii trebuie să admitem că suntem imperfecţi dar corectibili. Este firesc ca în timpul unui concert să existe şi mici imperfecţiuni, erori, de la tempo şi până la dinamica sau chiar intonaţie. Aceste lucruri se repara pe loc şi de cele mai multe ori fără ca publicul să sesizeze.

- Cum vă pregătiți înainte de un spectacol?

- Nu am nici o reţetă secretă. Ca orice om normal care munceşte temeinic şi îşi face lecţiile înainte. Eu cred că dincolo de talent şi har, munca este cea care face diferenţa.

- Cum abordați lucrul cu soliștii și interpreții principali?

- La fel ca şi cu întregul ansamblu atunci când este cazul. Poate cu mai multă susţinere şi încurajare. Bineînţeles în condiţiile în care starea lor de emotivitate este crescută, dacă sunt foarte tineri şi neexperimentaţi există alte nevoi. Nevoia de suport moral, de încurajare de apreciere. În ciuda aparenţelor artiştii sunt oameni foarte sensibili după a căror mască există o luptă. Aşa cum fiecare dintre noi ne purtăm propria lupta cu micii noştri demoni.

- Planuri pentru viitor?

- În primul rând mă rog Bunului Dumnezeu să ne ţină sănătoşi şi întregi la minte. Voi avea câteva concerte în ţară, dar planuri pe terment foarte lung nu îmi fac atâta timp cât predictibilitatea lipsește. Îmi place să fiu surprins şi să văd ce îmi rezervă viitorul.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se caută un Moș! Afacerea care „explodează” în perioada sărbătorilor de iarnă
19/11/2024 23:40

* pentru a angaja un actor care să joace rolul de Mos Crăciun, părintii sunt nevoiti să scoată din buzunare aproximativ 450 de lei pentru o sedintă de o oră, la domiciliu, in zilele de 23, 26 sau 27 dece ...

Vânzări record în sectorul imobiliar ieșean!
19/11/2024 23:39

* in primele zece luni din 2024, Iasul a bătut toate recordurile tranzactiilor imobiliare din ultimele decenii * au fost vandute 23.526 imobile, dintre care 8.145 apartamente, domeniu in care capitala Moldovei ...

Hipotermia, ucigașul tăcut care atacă în sezonul rece
19/11/2024 18:41

Chiar temperaturile din termometre au fost mai crescute in ultimele zile, medicii ieseni continuă să tragă semnale de alarmă in randul populatiei. Specialistii vorbesc despre hipotermie ca fiind un „u ...

Un microbuz plin cu muncitori a luat foc în trafic
19/11/2024 18:40

Pompierii de la ISU Iaşi au fost chemaţi să intervină, marti, pentru stingerea incendiului. Din fericire, nu au fost răniţi. Toţi pasagerii au reuşit să se autoevacueze. Ieri dimineaţa, un incendiu a ...

Atașatul cultural al Ambasadei SUA în România, la UAIC
19/11/2024 18:37

Marti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a primit vizita oficială a atasatului cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, Peter Brown, care s-a intalnit cu prof ...

IaȘi Cufărul cu Haine, moda și sustenabilitatea într-o ediție memorabilă la Palatul Culturii
19/11/2024 17:47

Într-o lume in care moda tinde să isi lase o amprentă ecologică grea, Iasul devine un exemplu de responsabilitate prin organizarea celei de-a XII-a editii a „IaSi Cufărul cu Haine”. Pe 24 ...

Femei care schimbă satul. Antreprenoarele ce cultivă vise
19/11/2024 16:49

Pe o vale ascunsă intre dealuri, la Tăcuta, Ioana, o tanără de 35 de ani, a construit un mic imperiu al gastronomiei traditionalei. Crescută intr-o familie unde rolurile erau bine definite – bărbatu ...

Educația sexuală în școli, cheia pentru un viitor informat sau subiect tabu?
19/11/2024 16:41

Clopotelul sună schimbare in scolile din Romania. Subiectul educatiei sexuale in programa scolară a devenit un teren fertil pentru dezbateri, emotii puternice si, uneori, lupte ideologice. Este oare timpul s ...

  Livrat la ușă, revoluția platformelor de livrare și prețul ascuns al comodității
19/11/2024 15:21

Pandemia de COVID-19 a accelerat adoptarea serviciilor de livrare, iar expansiunea lor pare să nu dea semne de incetinire. În Romania, platforme precum Glovo, Bolt Food, Tazz sau Uber Eats au devenit ind ...

De la vise, la joburi cool
19/11/2024 14:44

La Colegiul National „Emil Racovită” din Iasi, atmosfera a fost cu totul specială astăzi. Peste 120 de elevi au lăsat deoparte manualele si timp de oră au fost invitati să participe la o căl ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei