„Trântorii” din Consiliile de Administrație controlate de Primărie
Dimensiune font:
Un consilier local dă de pământ cu membrii CA din societăţile Primăriei * social-democratul Mihai Liviu Gavril susţine că respectivele Consilii de Administraţie sunt ocupate, în marea majoritate, de nişte „trântori” care nu fac nimic, ci doar încasează * sunt societăţi unde membrii CA ridică lunar peste 3.000 de lei net pentru două ore de şedinţă * la aceşti bani se adaugă o componentă variabilă calculată „în funcţie de gradul de realizare al indicatorilor cheie de performanţă” * atenţie, însă, componenta variabilă se revizuieşte anual
„Trântori”, „inerţie”, „rentă viageră”. Sunt cuvintele folosite de consilierul local Mihai Liviu Gavril (PSD), cu referire la persoanele care compun Consiliile de Administraţie ale societăţilor din subordinea Primăriei sau la activitatea acestor foruri. Remuneraţi regeşte şi aceasta doar pentru câteva ore petrecute luna la şedinţele CA-urilor, cei incriminaţi au ajuns să bifeze chiar şi trei mandate în respectivele consilii, ceea ce, „in extenso”, ar echivala cu o „rentă viageră”. Care, atenţie, s-ar adăuga veniturilor deja substanţiale pe care unii dintre membrii CA-urilor le obţin la locurile lor de muncă. „Consiliile de Administraţie sunt ocupate în majoritatea lor de nişte trântori, care nu fac nimic, ci doar încasează. Am cerut acum două şedinţe în Consiliul Local Iaşi ca din Consiliile de Administraţie să nu mai facă parte directori ai altor societăţi. Am scos în evidenţă faptul că unele persoane sunt membri CA în două societăţi şi că unii membri CA au o vechime de 3 mandate, indemnizaţia încasată fiind o veritabilă rentă viageră”, spune consilierul social-democrat.
Acesta face şi un scurt istoric al modalităţilor prin care s-a ajuns ca unele persoane să/şi rotunjească veniturile, şi aşa substabţiale. „În 2020, ca urmare a intrării în pandemie, am propus în Consiliul Local plafonarea componentei fixe a indemnizaţiei la valoarea din decembrie 2019. A trecut amendamentul. Din păcate a mai venit imediat un amendament al altui coleg care a propus modificarea modului de calcul al indicatorilor, astfel încât, componenta variabilă a devenit foarte uşor de încasat. Cred că ar fi fost şi de bun simţ şi sanatos ca valoarea componentei fixe în CA-uri să rămână la valoarea din decembrie 2019, aşa cum s-a votat în 2020, însă mărirea cuantumului componentei fixe a indemnizaţiilor a fost o eroare pe care mi-o asum şi eu”, spune Gavril.
Iau într-o oră de şedinţă cât alţii într-o lună
Sumele la care face referire consilierul local ar face invidios orice ieşean.
Indemnizațiile membrilor Consiliilor de Administrație ai societăţilor din subordinea Primăriei variază între aproape 1.300 lei net/lună (în cazul SC EcoPiața SA) și 4.000 lei net/lună (în cazul SC Servicii Publice SA), media fiind de circa 3.100 lei net/lună. Aceasta într-un oraş unde venitul mediu net este de 3.600 lei, cifră influenţată de câştigurile celor din zona IT. Altfel spus, o remuneraţie de 3.100 lei pentru două ore de şedinţă pe lună este peste puterea de percepţie a unui operator de la Antibiotice, care pentru opt ore de program pe zi nu ridică mai mult de 2.500 lei. Sau peste cea a unei infirmiere din spital, care, cu tot cu gărzi, nu trece de 3.000 de lei lunar sau, dacă vreţi, a unui vatman, care cu tot cu sporuri şi „duble” abia ajunge la 3.500 de lei. Adăugând aici şi componenta variabilă acordată în funcţie de performanţe, adică alte 4 până la 12 indemnizaţii, suma încasată lunar practic se dublează. Primăria spune că totul este legal, argumentând că, cel puţin pe perioada pandemiei, când majoritatea societăţilor au fost afectate în plan finaciar, componenta variabilă nu s-a mai încasat. „În conformitate cu prevederile O.U.G. 109/2011, remunerația membrilor Consiliului de Administrație are și o componentă variabilă, care se stabilește pe baza unor indicatori de performanță financiari și nefinanciari negociați și aprobați de Adunarea Generală a Acționarilor și se acordă anual în funcție de gradul de realizare a acestora în anul anterior. Această componentă variabilă constă dintr-o cotă de participare la profitul net al societății sau o altă formă de remunerare pe baza indicatorilor de performanță. Componenta variabilă a indemnizației membrilor Consiliului de Administrație și directorilor se acordă doar în măsura în care sunt îndepliniți indicatorii de performanță. Cu alte cuvinte, directorii și membrii Consiliilor de Administrație ale societăților comerciale în care Consiliul Local Iași este unic acționar pot primi doar indemnizația fixă sau mai mult, respectiv și componenta variabilă, în funcție de contract și de rezultatele activității. De exemplu, în ceea ce privește directorii și membrii Consiliului de Administrație de la SC Compania de Transport Public SA, componenta variabilă aferentă anului 2020 este 0 (zero), întrucât activitatea operatorului de transport, deci și indicatorii de performanță au fost afectate dramatic de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Este de menționat că și celelalte societăți comerciale municipale au avut de suferit, în diverse grade, de pandemie”, au explicat reprezentanţii Primăriei.
Cinci reguli de bun-simţ
Mult pentru unii, normal pentru alţii, indemnizaţiile membrilor CA ar trebui cumva puse între anumite limite. Tot Mihai Liviu Gavril oferă ceea ce el numeşte soluţie de bun simţ. „Fără directori de societate/companii în CA-urile altor companii. Membri CA să nu poata fi cooptaţi decât într-un singur CA. Membrii CA să nu poată lega mai mult de 2 mandate, indiferent dacă sunt consecutive sau nu. Indemnizaţia (componenta fixă) să nu depăşească valoarea indemnizaţiei unui consilier local adica 1095 lei. Componenta variabilă să nu se încaseze dacă respectiva companie este pe pierderi. Asta este viziunea mea şi viziunea corectă pentru trântorii din CA-uri care, prin inerţia lor, reprezintă ruşinea Iaşului”, mai spune acesta. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau