„Văduva veselă 2.0”, un entertainment cu substanță

opera

Dimensiune font:

| 05-02-2023 07:45

 

*„Rolul artistului adevărat este să caute, să fie mereu neliniștit. Am încercat să facem ceva bun, cu o muzică frumoasă, cu un entertainment de calitate, a spus regizorul Andrei Șerban * maestrul a revenit pentru a doua oară la Iași ca să monteze celebra operetă a lui Franz Lehar 

 

La o distanță de șapte ani de la ultima montare, Opera Națională Română din Iași (ONRI) revine în fața publicului cu „Văduva Veselă”, în regia lui Andrei Șerban, care a pus în scenă și spectacolul din 2016, alături de Daniela Dima, regizor asociat și co-adaptator.

Celebra operetă scrisă de Franz Lehar la începutul secolului XX este o spumoasă poveste de dragoste ce se bucură de un succes fantastic în toate teatrele din lume. „De această dată, regizorul Andrei Șerban a propus o viziune nouă atât în ceea ce privește textul vorbit, cât și în relația dintre personaje, a spus tenorul Andrei Fermeșanu, managerul interimar al ONRI legat de premiera ce va avea loc pe 4 și 5 februarie și care va avea ca titlu „Văduva veselă 2.0. Apreciindu-i curajul de a monta opereta, maestrul Andrei Șerban s-a bucurat de reîntâlnirea cu Iașul și a apreciat artiștii cu care a colaborat. Criza în spectacolul de operă este majoră și o spun ca o persoană care a trăit mai mult de jumătate din viață în Occident. Am lucrat în foarte multe teatre lirice și știu care este nivelul la care se prezintă opera în lume. Opera clasică este interpretată într-un mod ce vorbește oamenilor care trăiesc în prezent și nu unui muzeu prăfuit. În România, acest principiu încă nu a fost descoperit, apare timid ici-colo. În urmă cu șapte ani, am făcut spectacolul Văduva Veselă în co-producție cu Opera din București. Am jucat puțin la Iași, la fel și la București, după care a fost oprit din motive străine mie. Spectacolul era pus într-un context diferit de cel de acum. Erau mișcări politice extrem de tulburi, un haos mai mare decât cel prezent. Am simțit că povestea de dragoste dintre Danilo și Hanna, care se termină cu Happy end, vine după un război între sexe, politic, unul al finanțelor, dus pe foarte multe planuri sociale, materiale, spirituale. Am vrut să aduc Văduva veselă în contextul României de atunci și am introdus împreună cu Daniela Dima, colaboratoarea mea permanentă, multe texte vorbite care aparțineau marelui satirist Andrei Pleșu și tânărului mare satirist Radu Paraschivescu. Le-am cerut celor doi scriitori să ne împrumute anumite pasaje din cărțile lor în care erau anumite panseuri la adresa corupției, ipocriziei, minciunii. Le-am introdus în spectacol, ceea ce mi-a dat o mare bucurie pentru că muzica suna altfel datorită lor, a spus maestrul Andrei Șerban.

Fiecare versiune a Văduvei vesele este complet diferită

La o distanță de șapte ani, maestrul revine la Iași cu un spectacol, al patrulea cu „Văduva veselă” din cariera sa. „Vremurile s-au schimbat. În lume totul este foarte tensionat, dar este o tensiune foarte diferită, mult mai adâncă și o teamă generală care există peste tot pe planetă - teama morții, a războiului. Vedem ce se întâmplă în Ucraina. Acest nor întunecat care plutește peste conștiințele noastre face ca oamenii să dorească să vină la teatru sau la Operă, să se simtă bine. Este normal să fie așa și ne-am gândit ca acest spectacol să fie vesel, așa cum spune și titlul. Fiecare versiune a Văduvei vesele montate de mine este complet diferită. Niciuna nu are legătură nici ca decor sau costume cu celelalte. De fiecare dată când lucrez încerc să fac ceva nou. Eu sunt convins că rolul artistului adevărat este să caute, să fie mereu neliniștit. Din acest motiv am încercat, cu acest grup de cântăreți care au fost dornici să plece într-o aventură cu noi, să facem ceva bun, cu o muzică frumoasă, cu un entertainment de calitate, a continuat Andrei Șerban, atrăgând atenția și asupra diferitelor moduri de distracție. Există multe feluri de entertainment pe care le vedem la televizor - scheciuri satirice, filme comice, multe spectacole de teatru așa-zise comedioare care sunt OK, dar sunt lipsite de conținut. „Mergi, te-ai amuzat, dar pleci acasă complet gol, nu ai simțit nimic. Pe când aici, la operă, vreau ca publicul să plece acasă cu ceva frumos, cu o mulțumire personală că ești în viață, că trăiești. Să simtă fiecare că a primit o energie cu totul deosebită și pleacă acasă mai îmbogățit, cu speranță că viața trebuie trăită. Văduva veselă 2.0 este un entertainment cu substanță, a dat asigurări regizorul Andrei Șerban. După cum a spus și Daniela Dima, s-a lucrat foarte mult, a fost o muncă intensă atât din partea artiștilor, cât și a corului, a balerinilor: „Când vezi spectacolul spui că este totul ușor, dar în spate este o muncă imensă, este un proces de descoperire înăuntrul ființei fiecăruia. Nu este ceva frivol, ci extrem de profund. Doar pentru repetiții a fost nevoie de o lună, dar fiecare detaliu a fost pregătit înainte cu grijă - adaptarea pentru noi, pregătirea muzicală pentru cântăreți. Prin spectacol vrem să creăm o energie pozitivă între public și sală, care te face să pleci mai relaxat acasă. 

Artistul, provocat să foreze în sufletul său

Lucrul cu un cântăreț nu este deloc simplu, iar relația dintre un regizor și un artist liric este foarte importantă, așa cum a punctat tenorul Andrei Lazăr, invitat de la Opera Națională din București și aflat pentru prima oară la Iași. „Colbul și stratul de tradiționalism din spectacolele de operă despre care vorbea maestrul Andrei Șerban vin ca o moștenire peste generații, la noi, în România. Este o stare de învechire și de desuetudine a spectacolelor de operă pe care maestrul o sparge. Lucrul cu domnia sa este diferit și nu există nicio comparație. Am întâlnit regizori de operă care, din acest respect pentru tradiționalismul montărilor clasice, nu se atingeau de obsesia cântărețului pentru vocalitate și care cumva îl abandonau în această marotă a perfecțiunii virtuozității sale. Andrei Șerban te provoacă să forezi în cele mai adânci unghere ale sufletului tău după stare, după emoție. Este un lucru cu care cântăreții nu sunt obișnuiți, dar care te provoacă să aduci la suprafață o emoție pe care să o transmiți publicului. Iar dacă tot ansamblul reușește această muncă de introspecție cu succes, filonul de energie care începe să circule între public și scenă este de-a dreptul fantastic, a spus Andrei Lazăr.

La premiera din 4 februarie, publicul îi va putea vedea pe Nicoleta Maier (Hanna Glavary),  Andrei Lazăr (invitat, Danilo Danilovici ), ASndrei Yvan (Ambasadorul Zetta), Diana Ionescu (Valencienne), Liviu Iftene (invitat, Camille de Jolidon), Ștefan Linu (Cascada), Alexandru Savin (St. Brioche), Dmytro Melnyk (Kromski), Tatiana Purcaru (Doamna Kromski), Cristina GireadăTudor Florența, Iulia Zamfirache (Pontevedrini), Ovidiu Manolache și Robert Buzilă (Agenții).

Maura ANGHEL  

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:15

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
O nouă încercare de votare a bugetului CTP Iaşi
26/03/2023 23:59

  În această săptămană, consilierii locali ieşeni vor avea la mapă proiectele de hotărare vizand aprobarea bugetelor a două societăţi din subordinea Primăriei, cele care, la şedinţa din ...

Reguli noi în azilurile din oraş!
26/03/2023 23:59

    Scăderea numărul de beneficiari in perioada 2020-20022 precum şi numărul redus de internări pe fondul crizei generate de situaţia pandemică au adus azilurile din oraş intr-o situaţie de ...

Azi se decide soarta elevilor de la Colegiul Pedagogic
26/03/2023 23:59

După ce Ministerul Educatiei a decis, in regim de urgentă, evacuarea elevilor din clădirile cu risc seismic, iar Primăria Iaşi a oferit ca variantă găzduirea acestora la fostul Liceul „Mangeron&rdq ...

Vouchere pentru masa de Paște. Cine sunt beneficiarii
26/03/2023 21:00

Voucherele de alimente vor fi incărcate cu bani pentru transa a doua, astfel că vor avea romanii bani de Paste. Anul acesta se acordă 6 transe de ajutor pentru alimente si mese calde, cate 250 de lei fiecare ...

Marşul Vieţii a reunit la Iași, de Buna Vestire, mii de persoane
26/03/2023 20:29

Mai mult de 4.000 de persoane au ieşit sambătă in stradă, la Iasi, pentru a-şi manifesta susţinerea pentru viaţă, sarcină şi pentru femeile gravide aflate in situaţii de risc. În fiecare an, in ...

Testările pulmonare gratuite continuă
26/03/2023 20:28

Pentru că scopul programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei in Romania” este identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză si găsirea ...

Accident grav la Suceava. O femeie a căzut de pe un pod
26/03/2023 15:52

Trei persoane au fost implicate intr-un accident rutier, duminică, pe raza localităţii Molid, după ce autoturismul in care se aflau a căzut de pe un pod. Potrivit ISU Suceava, autoturismul a ieşit in afa ...

 „Marșul vieții
26/03/2023 14:30

Sute de persoane au participat sambătă la ”Marsul vietii” in vederea construirii Centrului Maternal Sf. Emilia.   Evenimentul a fost organizat de Departamentul Pro Vita din cadrul Sectoru ...

TBC-ul ia avânt
26/03/2023 14:30

O boală pe care lumea o confundă cu o răceală se răspandeste in Romania. Numărul cazurilor de tuberculoză este in crestere. Numărul cazurilor de tuberculoză este in crestere in Romania. Anul trecut ...

Muzica lui Bogdan Ota a vibrat la Iași
26/03/2023 13:48

  Povesti de viată in armonii muzicale, asa s-ar putea spune despre concertul sustinut de pianistul Bogdan Ota la Iasi vineri seară. Evenimentul, găzduit de Sala Unirii (fostul Cinematograf Victoria), ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei