„Văduva veselă 2.0”, un entertainment cu substanță
Dimensiune font:
La o distanță de șapte ani de la ultima montare, Opera Națională Română din Iași (ONRI) revine în fața publicului cu „Văduva Veselă”, în regia lui Andrei Șerban, care a pus în scenă și spectacolul din 2016, alături de Daniela Dima, regizor asociat și co-adaptator.
Celebra operetă scrisă de Franz Lehar la începutul secolului XX este o spumoasă poveste de dragoste ce se bucură de un succes fantastic în toate teatrele din lume. „De această dată, regizorul Andrei Șerban a propus o viziune nouă atât în ceea ce privește textul vorbit, cât și în relația dintre personaje”, a spus tenorul Andrei Fermeșanu, managerul interimar al ONRI legat de premiera ce va avea loc pe 4 și 5 februarie și care va avea ca titlu „Văduva veselă 2.0”. Apreciindu-i curajul de a monta opereta, maestrul Andrei Șerban s-a bucurat de reîntâlnirea cu Iașul și a apreciat artiștii cu care a colaborat. „Criza în spectacolul de operă este majoră și o spun ca o persoană care a trăit mai mult de jumătate din viață în Occident. Am lucrat în foarte multe teatre lirice și știu care este nivelul la care se prezintă opera în lume. Opera clasică este interpretată într-un mod ce vorbește oamenilor care trăiesc în prezent și nu unui muzeu prăfuit. În România, acest principiu încă nu a fost descoperit, apare timid ici-colo. În urmă cu șapte ani, am făcut spectacolul Văduva Veselă în co-producție cu Opera din București. Am jucat puțin la Iași, la fel și la București, după care a fost oprit din motive străine mie. Spectacolul era pus într-un context diferit de cel de acum. Erau mișcări politice extrem de tulburi, un haos mai mare decât cel prezent. Am simțit că povestea de dragoste dintre Danilo și Hanna, care se termină cu Happy end, vine după un război între sexe, politic, unul al finanțelor, dus pe foarte multe planuri sociale, materiale, spirituale. Am vrut să aduc Văduva veselă în contextul României de atunci și am introdus împreună cu Daniela Dima, colaboratoarea mea permanentă, multe texte vorbite care aparțineau marelui satirist Andrei Pleșu și tânărului mare satirist Radu Paraschivescu. Le-am cerut celor doi scriitori să ne împrumute anumite pasaje din cărțile lor în care erau anumite panseuri la adresa corupției, ipocriziei, minciunii. Le-am introdus în spectacol, ceea ce mi-a dat o mare bucurie pentru că muzica suna altfel datorită lor”, a spus maestrul Andrei Șerban.
„Fiecare versiune a Văduvei vesele este complet diferită”
La o distanță de șapte ani, maestrul revine la Iași cu un spectacol, al patrulea cu „Văduva veselă” din cariera sa. „Vremurile s-au schimbat. În lume totul este foarte tensionat, dar este o tensiune foarte diferită, mult mai adâncă și o teamă generală care există peste tot pe planetă - teama morții, a războiului. Vedem ce se întâmplă în Ucraina. Acest nor întunecat care plutește peste conștiințele noastre face ca oamenii să dorească să vină la teatru sau la Operă, să se simtă bine. Este normal să fie așa și ne-am gândit ca acest spectacol să fie vesel, așa cum spune și titlul. Fiecare versiune a Văduvei vesele montate de mine este complet diferită. Niciuna nu are legătură nici ca decor sau costume cu celelalte. De fiecare dată când lucrez încerc să fac ceva nou. Eu sunt convins că rolul artistului adevărat este să caute, să fie mereu neliniștit. Din acest motiv am încercat, cu acest grup de cântăreți care au fost dornici să plece într-o aventură cu noi, să facem ceva bun, cu o muzică frumoasă, cu un entertainment de calitate”, a continuat Andrei Șerban, atrăgând atenția și asupra diferitelor moduri de distracție. Există multe feluri de entertainment pe care le vedem la televizor - scheciuri satirice, filme comice, multe spectacole de teatru așa-zise comedioare care sunt OK, dar sunt lipsite de conținut. „Mergi, te-ai amuzat, dar pleci acasă complet gol, nu ai simțit nimic. Pe când aici, la operă, vreau ca publicul să plece acasă cu ceva frumos, cu o mulțumire personală că ești în viață, că trăiești. Să simtă fiecare că a primit o energie cu totul deosebită și pleacă acasă mai îmbogățit, cu speranță că viața trebuie trăită. Văduva veselă 2.0 este un entertainment cu substanță”, a dat asigurări regizorul Andrei Șerban. După cum a spus și Daniela Dima, s-a lucrat foarte mult, a fost o muncă intensă atât din partea artiștilor, cât și a corului, a balerinilor: „Când vezi spectacolul spui că este totul ușor, dar în spate este o muncă imensă, este un proces de descoperire înăuntrul ființei fiecăruia. Nu este ceva frivol, ci extrem de profund. Doar pentru repetiții a fost nevoie de o lună, dar fiecare detaliu a fost pregătit înainte cu grijă - adaptarea pentru noi, pregătirea muzicală pentru cântăreți. Prin spectacol vrem să creăm o energie pozitivă între public și sală, care te face să pleci mai relaxat acasă”.
Artistul, provocat să foreze în sufletul său
Lucrul cu un cântăreț nu este deloc simplu, iar relația dintre un regizor și un artist liric este foarte importantă, așa cum a punctat tenorul Andrei Lazăr, invitat de la Opera Națională din București și aflat pentru prima oară la Iași. „Colbul și stratul de tradiționalism din spectacolele de operă despre care vorbea maestrul Andrei Șerban vin ca o moștenire peste generații, la noi, în România. Este o stare de învechire și de desuetudine a spectacolelor de operă pe care maestrul o sparge. Lucrul cu domnia sa este diferit și nu există nicio comparație. Am întâlnit regizori de operă care, din acest respect pentru tradiționalismul montărilor clasice, nu se atingeau de obsesia cântărețului pentru vocalitate și care cumva îl abandonau în această marotă a perfecțiunii virtuozității sale. Andrei Șerban te provoacă să forezi în cele mai adânci unghere ale sufletului tău după stare, după emoție. Este un lucru cu care cântăreții nu sunt obișnuiți, dar care te provoacă să aduci la suprafață o emoție pe care să o transmiți publicului. Iar dacă tot ansamblul reușește această muncă de introspecție cu succes, filonul de energie care începe să circule între public și scenă este de-a dreptul fantastic”, a spus Andrei Lazăr.
La premiera din 4 februarie, publicul îi va putea vedea pe Nicoleta Maier (Hanna Glavary), Andrei Lazăr (invitat, Danilo Danilovici ), ASndrei Yvan (Ambasadorul Zetta), Diana Ionescu (Valencienne), Liviu Iftene (invitat, Camille de Jolidon), Ștefan Linu (Cascada), Alexandru Savin (St. Brioche), Dmytro Melnyk (Kromski), Tatiana Purcaru (Doamna Kromski), Cristina Gireadă, Tudor Florența, Iulia Zamfirache (Pontevedrini), Ovidiu Manolache și Robert Buzilă (Agenții).
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau