„Văduva veselă 2.0”, un entertainment cu substanță

opera

Dimensiune font:

| 05-02-2023 07:45

 

*„Rolul artistului adevărat este să caute, să fie mereu neliniștit. Am încercat să facem ceva bun, cu o muzică frumoasă, cu un entertainment de calitate, a spus regizorul Andrei Șerban * maestrul a revenit pentru a doua oară la Iași ca să monteze celebra operetă a lui Franz Lehar 

 

La o distanță de șapte ani de la ultima montare, Opera Națională Română din Iași (ONRI) revine în fața publicului cu „Văduva Veselă”, în regia lui Andrei Șerban, care a pus în scenă și spectacolul din 2016, alături de Daniela Dima, regizor asociat și co-adaptator.

Celebra operetă scrisă de Franz Lehar la începutul secolului XX este o spumoasă poveste de dragoste ce se bucură de un succes fantastic în toate teatrele din lume. „De această dată, regizorul Andrei Șerban a propus o viziune nouă atât în ceea ce privește textul vorbit, cât și în relația dintre personaje, a spus tenorul Andrei Fermeșanu, managerul interimar al ONRI legat de premiera ce va avea loc pe 4 și 5 februarie și care va avea ca titlu „Văduva veselă 2.0. Apreciindu-i curajul de a monta opereta, maestrul Andrei Șerban s-a bucurat de reîntâlnirea cu Iașul și a apreciat artiștii cu care a colaborat. Criza în spectacolul de operă este majoră și o spun ca o persoană care a trăit mai mult de jumătate din viață în Occident. Am lucrat în foarte multe teatre lirice și știu care este nivelul la care se prezintă opera în lume. Opera clasică este interpretată într-un mod ce vorbește oamenilor care trăiesc în prezent și nu unui muzeu prăfuit. În România, acest principiu încă nu a fost descoperit, apare timid ici-colo. În urmă cu șapte ani, am făcut spectacolul Văduva Veselă în co-producție cu Opera din București. Am jucat puțin la Iași, la fel și la București, după care a fost oprit din motive străine mie. Spectacolul era pus într-un context diferit de cel de acum. Erau mișcări politice extrem de tulburi, un haos mai mare decât cel prezent. Am simțit că povestea de dragoste dintre Danilo și Hanna, care se termină cu Happy end, vine după un război între sexe, politic, unul al finanțelor, dus pe foarte multe planuri sociale, materiale, spirituale. Am vrut să aduc Văduva veselă în contextul României de atunci și am introdus împreună cu Daniela Dima, colaboratoarea mea permanentă, multe texte vorbite care aparțineau marelui satirist Andrei Pleșu și tânărului mare satirist Radu Paraschivescu. Le-am cerut celor doi scriitori să ne împrumute anumite pasaje din cărțile lor în care erau anumite panseuri la adresa corupției, ipocriziei, minciunii. Le-am introdus în spectacol, ceea ce mi-a dat o mare bucurie pentru că muzica suna altfel datorită lor, a spus maestrul Andrei Șerban.

Fiecare versiune a Văduvei vesele este complet diferită

La o distanță de șapte ani, maestrul revine la Iași cu un spectacol, al patrulea cu „Văduva veselă” din cariera sa. „Vremurile s-au schimbat. În lume totul este foarte tensionat, dar este o tensiune foarte diferită, mult mai adâncă și o teamă generală care există peste tot pe planetă - teama morții, a războiului. Vedem ce se întâmplă în Ucraina. Acest nor întunecat care plutește peste conștiințele noastre face ca oamenii să dorească să vină la teatru sau la Operă, să se simtă bine. Este normal să fie așa și ne-am gândit ca acest spectacol să fie vesel, așa cum spune și titlul. Fiecare versiune a Văduvei vesele montate de mine este complet diferită. Niciuna nu are legătură nici ca decor sau costume cu celelalte. De fiecare dată când lucrez încerc să fac ceva nou. Eu sunt convins că rolul artistului adevărat este să caute, să fie mereu neliniștit. Din acest motiv am încercat, cu acest grup de cântăreți care au fost dornici să plece într-o aventură cu noi, să facem ceva bun, cu o muzică frumoasă, cu un entertainment de calitate, a continuat Andrei Șerban, atrăgând atenția și asupra diferitelor moduri de distracție. Există multe feluri de entertainment pe care le vedem la televizor - scheciuri satirice, filme comice, multe spectacole de teatru așa-zise comedioare care sunt OK, dar sunt lipsite de conținut. „Mergi, te-ai amuzat, dar pleci acasă complet gol, nu ai simțit nimic. Pe când aici, la operă, vreau ca publicul să plece acasă cu ceva frumos, cu o mulțumire personală că ești în viață, că trăiești. Să simtă fiecare că a primit o energie cu totul deosebită și pleacă acasă mai îmbogățit, cu speranță că viața trebuie trăită. Văduva veselă 2.0 este un entertainment cu substanță, a dat asigurări regizorul Andrei Șerban. După cum a spus și Daniela Dima, s-a lucrat foarte mult, a fost o muncă intensă atât din partea artiștilor, cât și a corului, a balerinilor: „Când vezi spectacolul spui că este totul ușor, dar în spate este o muncă imensă, este un proces de descoperire înăuntrul ființei fiecăruia. Nu este ceva frivol, ci extrem de profund. Doar pentru repetiții a fost nevoie de o lună, dar fiecare detaliu a fost pregătit înainte cu grijă - adaptarea pentru noi, pregătirea muzicală pentru cântăreți. Prin spectacol vrem să creăm o energie pozitivă între public și sală, care te face să pleci mai relaxat acasă. 

Artistul, provocat să foreze în sufletul său

Lucrul cu un cântăreț nu este deloc simplu, iar relația dintre un regizor și un artist liric este foarte importantă, așa cum a punctat tenorul Andrei Lazăr, invitat de la Opera Națională din București și aflat pentru prima oară la Iași. „Colbul și stratul de tradiționalism din spectacolele de operă despre care vorbea maestrul Andrei Șerban vin ca o moștenire peste generații, la noi, în România. Este o stare de învechire și de desuetudine a spectacolelor de operă pe care maestrul o sparge. Lucrul cu domnia sa este diferit și nu există nicio comparație. Am întâlnit regizori de operă care, din acest respect pentru tradiționalismul montărilor clasice, nu se atingeau de obsesia cântărețului pentru vocalitate și care cumva îl abandonau în această marotă a perfecțiunii virtuozității sale. Andrei Șerban te provoacă să forezi în cele mai adânci unghere ale sufletului tău după stare, după emoție. Este un lucru cu care cântăreții nu sunt obișnuiți, dar care te provoacă să aduci la suprafață o emoție pe care să o transmiți publicului. Iar dacă tot ansamblul reușește această muncă de introspecție cu succes, filonul de energie care începe să circule între public și scenă este de-a dreptul fantastic, a spus Andrei Lazăr.

La premiera din 4 februarie, publicul îi va putea vedea pe Nicoleta Maier (Hanna Glavary),  Andrei Lazăr (invitat, Danilo Danilovici ), ASndrei Yvan (Ambasadorul Zetta), Diana Ionescu (Valencienne), Liviu Iftene (invitat, Camille de Jolidon), Ștefan Linu (Cascada), Alexandru Savin (St. Brioche), Dmytro Melnyk (Kromski), Tatiana Purcaru (Doamna Kromski), Cristina GireadăTudor Florența, Iulia Zamfirache (Pontevedrini), Ovidiu Manolache și Robert Buzilă (Agenții).

Maura ANGHEL  

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
GALERIE FOTO -- Accident grav la Suceava. Un BMW a luat foc. Au murit trei oameni
26/12/2024 17:47

Un grav accident rutier s-a produs, joi, pe drumul naţional DN 2, pe raza localităţii Forăşti din judeţul Suceava. În accident au fost implicate o cisternă care transporta lapte şi un autoturism, ...

Clopoțeii de Crăciun și vibrația digitală. Povestea preotului în Era Revolut și WhatsApp
26/12/2024 16:46

Pe ulitele satelor din jurul Iasului, sunetul clopoteilor preotului anuntă sosirea Ajunului Crăciunului. Este o imagine care isi are rădăcinile in veacuri de traditii: un părinte cu traista plină de tăma ...

O cisternă și o mașină au luat foc, într-un accident teribil din Suceava. Trei persoane, între care un copil, au murit
26/12/2024 15:18

Un accident intre o cisternă si o masină, pe DN 2, langă Rosiori, judetul Suceava, a provocat un incendiu si rănirea a patru persoane. Rectificare de ultim moment Trei persoane au fost identificate in aut ...

Fraude informatice de sărbători
26/12/2024 14:15

Poliţiştii ne indeamnă să fim foarte atenţi la aşa-zisele super-oferte de sărbători. În judeţul Vaslui oamenii legii au constatat o inmulţire a inşelăciunilor online, prin promovarea unor anu ...

Acces gratuit la un pachet de servicii complementare la Spitalul Judeţean de Urgenţe Bacău pentru pacienţii oncologici
26/12/2024 13:49

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău va fi dotat cu aparatură nouă pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului. Prin aceste investiţii se incearcă reducerea timpului de aşteptare şi creşterea acurat ...

  Colindele urbane. Tradiția care pulsează în ritmul orașului
26/12/2024 13:24

În centrul unui oras modern, printre claxoane, sunetul de tramvaie si fosnetul pasilor grăbiti, cateva voci se inaltă. Un grup de tineri, imbrăcati in hanorace groase, cantă „O, ce veste minunat ...

Mesele festive. De la risipă, la sustenabilitate
26/12/2024 12:30

Crăciunul este, fără indoială, una dintre cele mai iubite sărbători, o perioadă in care familiile se reunesc in jurul mesei bogate, incărcate de preparate traditionale si delicii culinare. Însă, ...

Crăciunul din satul bunicilor. Taina pământului și a poveștilor
25/12/2024 11:00

Crăciunul este mai mult decat o sărbătoare – este o lectie de iubire, de generozitate si de comuniune. Copiii nostri au nevoie să invete această lectie, nu din ecrane sau reclame, ci din tihna povest ...

Strălucirea Crăciunului la Iași.  Povestea primului brad împodobit în casa lui Mihail Kogălniceanu
25/12/2024 09:57

Într-o seară de iarnă cu totul specială, cand aerul Iasului era tăiat de ger, iar străzile luminate doar de felinare palpaitoare si reflexele zăpezii, s-a petrecut un moment ce avea să devină lege ...

Crăciunul grăbit risipește magia sărbătorii
25/12/2024 08:55

Nici bine nu am ajuns la mijlocul toamnei că deja au inceput pregătirile de Crăciun. Desi aduce un freamăt apart, nu putem trece cu vederea cum această efervescentă incepe din ce in ce mai devreme, schimb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei