Amintiri dintr-o lume fără Wi-Fi. Călătorie în copilăria bunicilor la Muzeul Satului

sat1-mol

Dimensiune font:

| 28-10-2024 21:18

* pașii răsună ușor pe aleile Muzeului Satului unde, într-o zi însorită de toamnă, copiii de toate vârstele sunt invitați într-o călătorie spre trecut * entuziasmați și curioși, micii vizitatori descoperă cum arăta viața în vremea bunicilor, fiind înconjurați de un decor autentic, ce amintește de un sat din alte vremuri

Aerul rece al dimineții se strecoară printre casele vechi și ulitele prăfuite ale Muzeului Satului, unde copiii aflați în Școala altfel sunt pe punctul de a descoperi o lume pe care doar au auzit-o în poveștile părinților și bunicilor. Cu pași timizi și priviri curioase, ei pășesc pe aleile muzeului, iar în fața lor, un domn în vârstă, cu părul alb și un zâmbet prietenos, îi întâmpină ca un povestitor din alt timp. Ghidul începe încet să le povestească despre vremurile în care tehnologia însemna o lampă cu petrol, iar plăcerile vieții veneau din lucrurile simple, fără ecrane sau butoane.

Astăzi veți călători în timp și veți vedea cum trăiau bunicii și străbunicii voștri. Fără telefoane, fără internet, fără electricitate în unele case. Și totuși, erau fericiți”, a spus ghidul. Copiii par surprinși. Pentru ei, ideea unei lumi fără tehnologie este aproape de neconceput. Însă curiozitatea îi împinge înainte, iar ghidul le arată o casă mică și primitoare, cu acoperiș de șindrilă și ferestre mici, din spatele cărora răzbate o căldură de odinioară.

Odată ce intră, copiii sunt învăluiți de mirosul lemnului vechi și al țesăturilor groase, brodate manual. Pereții, prăfuiți și cuminți, par să șoptească amintiri, iar în colț, soba de teracotă așteaptă tăcută ca odinioară să încălzească poveștile de iarnă. „În serile lungi de iarnă, familia se aduna în jurul sobei. Bunica spunea povești, iar toți ascultau vrăjiți, fără să fie nevoie de un ecran sau o aplicație. Era doar vocea ei și imaginația noastră”, a continuat ghidul. „Cum reușeau să supraviețuiască fără Netflix?”, a întrebat Tudor, un năstrușnic blonduț. Ghidul zâmbește, iar grupul izbucnește în râs. „Oh, se descurcau de minune.Ba chiar le era mai bine”.

Apoi, copiii ies în curte, unde sunt întâmpinați de uneltele muncilor de câmp: coase grele, pluguri de lemn și furci de fân. Le privesc cu ochii mari, de parcă ar descoperi comori. Fiecare obiect are o poveste, fiecare unealtă este mărturia unei vieți trăite cu răbdare și trudă. Un băiețel privește atent un plug de lemn și întreabă: „Credeți că merge mai repede dacă facem swipe?”. Ghidul râde amuzat, lăsându-se fascinat de ingeniozitatea copiilor din zilele noastre. „Poate doar dacă i-am spune plugușorului despre tehnologie”, răspunde el în glumă.

Următoarea oprire este la „sala de modă tradițională”. Copiii sunt invitați să probeze hainele simple și elegante ale bunicilor: cămăși din pânză albă, cusute cu motive delicate, ițari de lână, opinci din piele. Entuziasmați, se îmbracă, privindu-se stângaci unii pe ceilalți. Fetele își trag cămășile peste bluzele moderne, iar băieții își leagă opincile cu șireturi subțiri. „Cum mergeți cu astea? Nu poți să alergi deloc!”, exclamă unul dintre copii. Ghidul, cu o strălucire jucăușă în ochi, le explică: „Nu era nevoie să alergăm, dragi copii. Pe vremuri, timpul trecea mai încet. Erau mai puțini oameni, dar mai multă tihnă”.

O lume fără Wi-Fi

Cu fețele luminate de zâmbete, copiii pășesc mai departe, de parcă fiecare locșor al muzeului le dezvăluie câte o mică magie. Își imaginează cum era să trăiești fără tablete, fără console de jocuri și, mai ales, fără Wi-Fi. Însă curiozitatea este mai puternică decât șocul lipsurilor. Descoperă în fiecare ungher al muzeului o nouă poveste, iar ghidul, cu vocea sa caldă și răbdătoare, îi conduce prin fiecare etapă a unei copilării fără grabă.

Ajunși la un alt colț al muzeului, ghidul le arată o moară manuală de măcinat grâu. Curioși, copiii încep să învârtă manivela, iar sunetul boabelor care se zdrobesc trezește un interes autentic. „Înainte să existe blendere și roboți de bucătărie, bunicile voastre foloseau asta pentru a face făină”, le explică el. Un băiețel cu părul ciufulit oftează și zice: „E mai greu decât mă așteptam! Chiar aveau mușchi de fier bunicii noștri!”.

Momentul culminant al vizitei este cel în care copiii se adună în jurul sobei din coliba centrală a muzeului, în vreme ce ghidul le povestește despre cum se trăiau serile de altădată. „Pe vremuri, nu era curent electric în fiecare casă, așa că seara se aprindea o lampă cu petrol, iar bunicul spunea povești. Uneori, se auzeau doar lemnele trosnind în foc și vocile calde ale celor dragi”. Copiii ascultă fascinați, iar unul dintre ei șoptește: „Asta e cam mai tare decât televizorul”.

La final, micii vizitatori sunt răsfățați cu o gustare de altădată: câteva felii de pâine de casă și o linguriță de gem proaspăt. Gustul, simplu și autentic, le amintește de poveștile de mai devreme și de farmecul vremurilor fără griji. „Wow, asta chiar e mai bună decât orice snack din magazin”, spune o fetiță cu ochii strălucind. Ghidul dă aprobator din cap și le spune: „Așa este. Uneori, cele mai simple lucruri sunt cele mai bune”.

Cu inimile pline de bucuria descoperirii și obrajii rumeni, copiii părăsesc muzeul, strângând în suflet o lume întreagă, una pe care o vor purta mereu cu ei, chiar și în zilele în care viața modernă îi va învălui cu tot confortul ei. Știu acum că magia copilăriei nu a fost nicicând despre telefoane și tehnologie, ci despre simplitatea vieții, despre iubirea față de cei dragi și bucuria de a trăi fiecare moment. Vizita la Muzeul Satului rămâne pentru ei o amintire caldă, o întâlnire cu vremurile de demult, în care râsetele și poveștile erau tot ce conta.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, vinde prin licitație terenul intravilan în suprafață de 26.770 mp Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
Dosar executare nr. 381/L/2023 PUBLICATIE DE VANZARE MOBILIARĂ NR. 381/L/2023 din 17.01.2025 Având in vedere cererea creditorului PORSCHE MOBILITY S.R.L., cu sediul procedural ales la Cabinet de avocat Criana Macarescu cu sediul in Bucuresti - 050451, Str. Carol Davila, nr. 21A, et. 3, ap. 24, Sector 5 formulata in baza titlului executoriu CONTRACT SERVICII INCHIRIERE PE BAZA DE ABONAMENT nr. 7246681/17.08.2023 inregistrat la A.N.A.F. sub nr. INTERNET-649043078-2023/08.12.2023 si tinând cont de procesul verbal de sechestru incheiat la data de 20.02.2024, pentru recuperarea creantei de 16.563,01 Lei, retinuta in sarcina debitoarei SIMA Anca Petronela cu domiciliul in Iasi, Str. Strugurilor, nr. 41, ap. 3, Judetul Iasi, la care se vor adauga si cheltuielile de executare, eu Cristian Lupu Nicolaita, executor judecatoresc in cadrul Biroului Executorilor Judecatoresti Asociati Andreea Darie si Cristian Lupu Nicolaita, procedez la vanzarea bunului sechestrat, sens in care va aduc la cunostinta generala ca la data de 29.01.2025, orele 10:30, se va vinde la licitatie publica in Iasi, Calea Chisinaului nr. 45, in incinta SC OPEN AUTO CENTER, bunul mobil reprezentat de: - auto marca MAZDA 3, an fabricatie 2011, culoare alb, serie sasiu JMZBLA4A601246923, serie motor - fara, nr. inmatriculare IS16BZI, pretul de incepere a licitatiei fiind de 8.931,00 lei reprezentand 50% din pretul initial de 17.861,00 lei la care bunul a fost evaluat de P.F.A. VOICU GABRIEL, potrivit disp. art. 758 (3) N.C.P.C.. Somam pe aceasta cale pe toti cei care pretind vreun drept asupra bunului sus aratat, sa il anunte executorului inainte de data stabilita pentru vânzare. Invitam pe toti cei care vor sa cumpere bunul sa se prezinte la termenul de vânzare, la locul fixat in acest scop si pâna la acel termen sa prezinte oferte de cumparare. În conformitate cu disp art. 768 (1) N.C.P.C., participantii la licitatie trebuie sa consemneze, cel mai târziu pâna la inceperea licitatiei, la LIBRA BANK in contul nr. RO07 BREL 0002 0007 0971 0101, la dispozitia executorului judecatoresc, cel putin 10% din pretul de incepere a licitatiei, atasând dovada consemnarii la oferta de cumparare. Potrivit disp. art. 767 (2) N.C.P.C. debitorul urmarit nu va putea fi adjudecatar, nici personal, nici prin alte persoane. Creditorii urmaritori sau intervenienti nu pot, nici personal, nici prin persoane interpuse, sa adjudece bunurile oferite spre vânzare la un pret mai mic de 75% din pretul de incepere a licitatiei, conf. art. 767 (3) N.C.P.C.. Dupa adjudecarea bunului, adjudecatarul este obligat sa depuna de indata intregul pret, in numerar, cu ordin de plata sau orice alt instrument legal de plata; la cererea sa, acceptata de creditor sau de reprezentantul sau, pretul se va putea depune si ulterior, in cel mult 5 zile de la data licitatiei, conf. disp. art. 771 (1) N.C.P.C.. Potrivit disp. art. 762 (7) N.C.P.C., prezenta publicatie de vânzare va fi comunicata creditorului si debitoarei.
Dosar executare nr. 381/L/2023 PUBLICATIE DE VANZARE MOBILIARĂ NR. 381/L/2023 din 17.01.2025. Avand in vedere cererea creditorului PORSCHE MOBILITY S.R.L., cu sediul procedural ales la Cabinet de avocat Criana Macarescu cu sediul in Bucuresti - 050451, Str. Carol Davila, nr. 21A, et. 3, ap. 24, Sector 5 formulata in baza titlului executoriu CONTRACT SERVICII INCHIRIERE PE BAZA DE ABONAMENT nr. 7246681/17.08.2023 inregistrat la A.N.A.F. sub nr. INTERNET-649043078-2023/08.12.2023 si tinând cont de procesul verbal de sechestru incheiat la data de 20.02.2024, pentru recuperarea creantei de 16.563,01 Lei, retinuta in sarcina debitoarei SIMA Anca Petronela cu domiciliul in Iasi, Str. Strugurilor, nr. 41, ap. 3, Judetul Iasi, la care se vor adauga si cheltuielile de executare, eu Cristian Lupu Nicolaita, executor judecatoresc in cadrul Biroului Executorilor Judecatoresti Asociati Andreea Darie si Cristian Lupu Nicolaita, procedez la vanzarea bunului sechestrat, sens in care va aduc la cunostinta generala ca la data de 29.01.2025, orele 10:00, se va vinde la licitatie publica in Iasi, Calea Chisinaului nr. 45, in incinta SC OPEN AUTO CENTER, bunul mobil reprezentat de: - auto marca Ford Focus, an fabricatie 2011, culoare gri, serie sasiu WF0LXXGCBLBM83016, serie motor BM83016, nr. inmatriculare IS16BZG - pretul de incepere a licitatiei fiind de 6.429,00 lei reprezentand 50% din pretul initial de 12.857,00 lei la care bunul a fost evaluat de P.F.A. VOICU GABRIEL, potrivit disp. art. 758 (3) N.C.P.C.. Somam pe aceasta cale pe toti cei care pretind vreun drept asupra bunului sus aratat, sa il anunte executorului inainte de data stabilita pentru vânzare. Invitam pe toti cei care vor sa cumpere bunul sa se prezinte la termenul de vânzare, la locul fixat in acest scop si pâna la acel termen sa prezinte oferte de cumparare. În conformitate cu disp art. 768 (1) N.C.P.C., participantii la licitatie trebuie sa consemneze, cel mai târziu pâna la inceperea licitatiei, la LIBRA BANK in contul nr. RO07 BREL 0002 0007 0971 0101, la dispozitia executorului judecatoresc, cel putin 10% din pretul de incepere a licitatiei, atasând dovada consemnarii la oferta de cumparare. Potrivit disp. art. 767 (2) N.C.P.C. debitorul urmarit nu va putea fi adjudecatar, nici personal, nici prin alte persoane. Creditorii urmaritori sau intervenienti nu pot, nici personal, nici prin persoane interpuse, sa adjudece bunurile oferite spre vânzare la un pret mai mic de 75% din pretul de incepere a licitatiei, conf. art. 767 (3) N.C.P.C.. Dupa adjudecarea bunului, adjudecatarul este obligat sa depuna de indata intregul pret, in numerar, cu ordin de plata sau orice alt instrument legal de plata; la cererea sa, acceptata de creditor sau de reprezentantul sau, pretul se va putea depune si ulterior, in cel mult 5 zile de la data licitatiei, conf. disp. art. 771 (1) N.C.P.C.. Potrivit disp. art. 762 (7) N.C.P.C., prezenta publicatie de vânzare va fi comunicata creditorului si debitoarei.
Număr record de firme dizolvate la Iași!
27/01/2025 23:38

* unul dintre motivele care au stat la baza evolutiei numărului de companii inchise sau suspendate a fost si modificarea OG 16/2022 prin OUG 115/2023 prin care numărul de microintreprinderi ce pot fi detinute ...

Consiliul Județean se împrumută pentru a cumpăra Maternitatea „Elena Doamna”
27/01/2025 22:41

* consilierii judeteni se vor reuni, miercuri, pentru a analiza un proiect de hotărare privind aprobarea garantării unei finanţări rambursabile in cuantum de maximum 150.000.000 lei pentru finanţarea chelt ...

Atacat cu cuţiutul, un ieşean s-a apărat cu coasa. E condamnat pentru tentativă de omor
27/01/2025 21:22

 Lama i-a penetrat in profunzime coapsa piciorului drept Întamplarea cu pricina a avut loc in seara de 8 august 2024, pe terasa unui bar din localitate. Între cei doi s-a pornit, din senin, o ...

Teoria unui profesor de la UAIC, publicată publicată într-o prestigioasă revistă
27/01/2025 20:44

Un profesor de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a elaborat o teorie conform căreia metapneumovirusul uman (HMPV) poate fi impiedicat s ...

Cel mai norocos pacient: a beneficiat de al doilea transplant de organe!
27/01/2025 20:43

Un tanăr din judeţul Neamţ poate spune că s-a născut pentru a treia oară. El este unul dintre puţinii romani care a beneficiat de două intervenţii de transplant renal. Ultima intervenţie a fost făcut ...

Profesorii ieșeni, școliți la Roma în domeniul bullyingului
27/01/2025 20:40

Trei cadre didactice din judetul Iasi (reprezentand Scoala Profesională Lespezi, Scoala Profesională Dagata, Scoala Gimnazială „Constantin Teodorescu” Războieni) au participat, la Roma, in perio ...

Triburile urbanului la Iași. Harta secretă a tinerilor
27/01/2025 16:34

Orasele mari respiră prin tinerii care le transformă in spatii vibrante, iar Iasul nu face exceptie. Cu străzile sale incărcate de istorie, universitătile pline de energie si cafenelele unde se nasc idei, ...

Tragedie în Botoşani. Cadavrul unei femei de 72 de ani, descoperit de un cioban pe o cale ferată
27/01/2025 15:38

O femeie a fost găsită moartă pe calea ferată ce leagă Botoşani de localitatea Vereşti. Pentru ca echipajele medicale să poată ajunge la locul tragediei a fost nevoie de mobilizarea unui buldoexcavator ...

Generațiile Y, Z și Alfa, o lume tot mai anxioasă
27/01/2025 14:14

Pentru multi tineri, social media nu este doar un canal de comunicare, ci si o scenă pe care trebuie să joace un rol perfect. Generatia Z si chiar copiii din Generatia Alfa cresc cu telefoanele in mană, obis ...

Caz șocant în Roman: O femeie a fost aruncată de la etajul 4 al unui bloc
27/01/2025 11:30

Un proxenet a fost reţinut pentru omor, după ce ar fi aruncat o femeie de la etajul 4 al unui bloc din Roman. O femeie a murit după ce a fost aruncată de la etajul 4 al unui bloc. Inspectoratul de Poliţie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei