Anchetatorii, somați să rezolve cazul primarului din Grozești
Dimensiune font:
e vorba de George Cristea, acuzat de un cetăţean de abuz în serviciu * reclamantul a făcut plângerea la începutul anului trecut * el susţine că, în afară de declaraţia ce i s-a luat în ianuarie 2021, organele de urmărire penală nu au mai făcut nimic * magistraţii i-au dat dreptate, soluţionarea cauzei trebuie să fie gata până, cel târziu, pe 1 februarie 2023
La începutul lunii ianuarie a anului trecut, un anume Ciprian Radu a făcut plângere penală împotriva primarului din Grozeşti, George Cristea. Edilul este acuzat de săvârşirea infracţiunii de „abuz în serviciu şi altele”. Imediat a început urmărirea penală, dar Radu a fost audiat abia pe 11 octombrie. Pe 31 martie a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni a trimis dosarul către IPJ Iaşi - Serviciul de investigare a criminalităţii economice, „având în vedere că se impun cercetări privind pe numitul Cristea George, având funcţia de primar, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi altele”. De atunci, nicio mişcare.
Exasperat, Ciprian Radu a depus, pe 26 iulie, o contestaţie privind durata procesului. În demersul său, petentul afirmă că urmărirea penală e tergiversată, „durata acesteia nefiind justificată de complexitatea cauzei, a situaţiei de fapt sau a instituţiilor juridice potenţial incidente”. Şi se teme că se poate ajunge la prescrierea faptei penale sesizate.
Judecătorii au solicitat relaţii atât la Parchet, cât şi la IPJ şi au ajuns la concluzia că Ciprian Radu are dreptate. „Reţine instanţa că organele de urmărire penală nu au efectuat niciun act de la momentul luării declaraţiei persoanei vătămate, fără a prezenta vreun motiv întemeiat în acest sens, deşi urmărirea penală a fost începută la data de 13 martie 2021. Reţine astfel judecătorul că urmărirea penală a stagnat în mod nejustificat de la momentul formulării plângerii de către persoana vătămată. Buna administrare a justiţiei impune un răspuns adecvat al statului pe toate palierele, inclusiv în ceea ce priveşte termenul în care soluţionează un litigiu. Judecătorul reţine că organul de urmărire penală nu a acţionat cu celeritate în vederea realizării cercetărilor în prezenta cauză, nefiind realizat niciun act de urmărire penală pentru a verifica temeinicia acuzaţiei, în afară de audierea persoanei vătămate. De aceea, raportat la momentul formulării plângerii, judecătorul apreciază că a fost încălcată durata rezonabilă a unui proces penal”.
Drept urmare, prin încheierea de alaltăieri, magistraţii au admis contestaţia formulată de Radu şi i-au somat pe anchetatori să finalizeze cercetările şi să soluţioneze cauza până pe 1 februarie 2023. Ori neînceperea urmării penale, ori trimiterea rechizitoriului în instanţă. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau