Aniversare în pași de dans la Muzeul „Mihai Codreanu”
Dimensiune font:
Pe 10 august, se împlinesc 54 de ani de la deschiderea Muzeului „Mihai Codreanu”, cunoscut sub numele de Vila Sonet. Anul 2024 marchează, de asemenea, 90 de ani de la construirea acestui monument arhitectural în stil neoromânesc, finalizat în 1934, și ridicat în doar un an, conform planurilor arhitectului Mihai Stoian, care mai târziu a proiectat Casa Nicodim din centrul Iașilor. Mihai Codreanu, poetul care a dat numele muzeului, a locuit aici încă de la început, Vila Sonet devenind rapid „un fel de gară a literaturii” (Viorel Ilișoi, Necunoscutul Mihai Codreanu), fiind vizitată atât de scriitori tineri în căutarea afirmării, cât și de cei consacrați. Printre cei care i-au trecut pragul se numără Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Păstorel Teodoreanu, Ionel Teodoreanu, Demostene Botez, Otilia Cazimir, Nicolae Labiș și George Lesnea (Iulian Pruteanu-Isăcescu, Historia).
Pentru a marca această dublă aniversare, sâmbătă, 10 august 2024, începând cu ora 11:00, muzeul, care păstrează încă atmosfera din timpul vieții poetului, își deschide porțile pentru evenimentul În pași de dans la Vila Sonet, un moment literar-artistic creat de prof. Lavinia Răileanu de la Ansamblul „Coconițe” al Ateneului Național din Iași.
Publicul va putea asista la o scurtă prezentare a sonetistului Mihai Codreanu și a casei sale, realizată de Beatrice Panțiru, muzeografă MNLR Iași, urmată de un recital de versuri susținut de studentul Victor-Mihail Calu. În continuare, în ambianța elegantă a Vilei Sonet, Mihaela-Ioana Enuță, Rareș Andrei-Pocneț, Jasmin Gabor și Casian Matei vor interpreta „Romana”, un vibrant dans de salon românesc din secolul al XIX-lea, un vals și o mazurcă. „Evenimentul își propune să fie mai mult decât un simplu act artistic, dorind să încurajeze publicul să redescopere și să aprecieze practici de societate uitate”, au spus organizatorii.
Coordonatoarele proiectului sunt Iunia-Maria Ștefan, educatoare muzeală, și Diana-Lona Leonte, muzeografă MNLR Iași.
Ansamblul „Coconițe” și-a început activitatea artistică în 2006, incluzând elevi, studenți și, ocazional, adulți, atrași de artă și cultură, în special de dansul artistic și folcloric. Sub îndrumarea prof. Lavinia Răileanu, ansamblul a abordat de-a lungul anilor diverse stiluri de dans, de la cele folclorice până la cele tematice sau de fantezie, punând adesea accent pe sincretismul artistic, cultural și coregrafic. Printre stilurile de dans abordate se numără: românesc, armean, uigur, chinezesc, bulgăresc, sârbesc, rusesc, evreiesc, azer, persan, tunisian, turcesc, indian, german, țigănesc, polonez, italian, englezesc, medieval, dansuri de salon și multe altele, fiecare având propria poveste și formă, dansuri ce nu sunt întotdeauna foarte cunoscute sau mediatizate, dar cu o mare importanță culturală și istorică.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau