Arhitectura viitorului. Spațiile verzi, plămânul urban al Iașului

oras-IS

Dimensiune font:

| 24-09-2024 16:02

 Într-un oraș cu o istorie atât de bogată precum Iași, unde clădirile istorice povestesc secole de tradiție, provocarea integrării arhitecturii ultramoderne în peisajul urban devine din ce în ce mai pertinentă. Această sinteză între trecut și viitor nu este doar o chestiune estetică, ci și una funcțională, care reflectă nevoile comunității contemporane.

Arhitecții ieșeni se confruntă cu multiple provocări atunci când vine vorba de proiectarea unor clădiri moderne în apropierea monumentelor istorice. Reglementările stricte de conservare și protecție a patrimoniului impun limite, iar uneori, viziunea inovatoare este încercată de obstacolele birocratice. Cu toate acestea, această provocare a dus la dezvoltarea unor soluții ingenioase care îmbină modernitatea cu caracterul istoric al orașului.

Pe măsura ce orașul crește și se dezvoltă, integrarea arhitecturii ultramoderne în peisajul istoric devine o problemă reală cu care se confruntă atât specialiștii în domeniu, cât și comunitatea locală. Provocările care apar țin atât de aspectul estetic, cât și de funcționalitate, accesibilitate sau chiar integritate urbană. „Dezvoltarea haotică și lipsa unui plan bine stabilit prin care noul să se îmbine cu vechiul pot conduce foarte ușor la dizolvarea moștenirii istorice a unui oraș. Clădirile care fac parte din peisajul istoric al Iașului sunt mărturie ale unor timpuri apuse care stau la baza identității noastre culturale. Acestea trebuie prețuite, respectate și puse în valoare prin conservare, reabilitare sau, după caz, adaptare și aducere în contemporan. Spargerea țesutului istoric prin adăugarea de elemente noi, contemporane, ultramoderne poate crea antiteza de care este nevoie pentru ca peisajul istoric să beneficieze de aprecierea pe care o merită. Cu toate acestea, misiunea de a îmbina armonios noul și vechiul este una destul de dificilă care, de multe ori, nu este tratată cu seriozitate. Impactul asupra patrimoniului este doar una dintre provocările întâlnite adesea. Construirea de clădiri noi în țesuturi bine închegate poate afecta percepția asupra monumentelor istorice și asupra valorii acestora”, a fost de părere arhitectul Raluca Zaharia, de la Biroul Sugar Cube.
De asemenea, discrepanța estetică este un alt factor major ce trebuie luat în calcul. Clădirile moderne pot avea un design radical diferit de stilul arhitectural tradițional, provocând o ruptură vizuală în peisajul urban. Astfel, acest aspect trebuie atent studiat pentru ca pauza în parcursul vizual al peisajului istoric să fie una intenționată și realizată în așa fel încât să se creeze un dialog armonios.
Pe lângă intervenția asupra părții estetice și vizuale, clădirile ultramoderne pot acționa ca factori distructivi și în cadrul mentalității colective a comunității prin pierderea identității, urmare ca efect al uniformizării stilistice a orașelor dezvoltate.
Din punct de vedere pragmatic, ne confruntăm și cu provocări de natură birocratică. Există reglementări stricte în privința construcțiilor în zone istorice, iar respectarea acestora poate îngreuna proiectarea clădirilor noi sau adaptarea celor deja existente. „Pentru toate aceste provocări există însă și soluții care ne vin în ajutor și care ne permit să ne dezvoltăm orașul fără a periclita identitatea urbană. Putem vorbi aici de designul de tip hibrid, în cadrul căruia arhitecții pot combina elementele moderne cu cele tradiționale, astfel încât să se realizeze o continuitate vizuală și estetică. Nu este mereu nevoie de un design extravagant pentru a fi parte din contemporan. Arhitectura viitorului poate incorpora elemente ale identității locale, asigurându-se că orașul rămâne un loc care onorează tradiția, dar este deschis la modernitate.
Implementarea unor proiecte de tip pilot care să experimenteze integrarea elementelor ultramoderne în zonele istorice, oferind exemple concrete, ar putea ajuta la aclimatizarea locuitorilor cu noul curent arhitectural și ar putea îndulci trecerea de la vizualul familiar al peisajului istoric la noutatea adusă de influențele contemporane”,
a continuat expertul.
Inserarea aspectelor contemporane în contextul architectural trebuie făcută treptat, printr-o abordare echilibrată, care să combine inovația cu respectul pentru patrimoniul arhitectural local. Dialogul dintre arhitecți, comunitate și autorități este esențial pentru găsirea celor mai bune soluții. În acest sens, trebuie adoptat la o scară mai amplă conceptul consultării comunitare. Implicarea locuitorilor și a specialiștilor în planificarea proiectelor cu impact asupra comunității este importantă pentru a ne asigura că acele elemente de noutate deservesc nu doar un rol estetic, ci și unul funcțional.
Spaț
ii verzi și urbanism

Integrarea spațiilor verzi în proiectele arhitecturale moderne este esențială pentru a crea un mediu urban sănătos. Proiectele recente au început să includă grădini suspendate, acoperișuri verzi și parcuri interioare care nu doar îmbunătățesc estetică, dar și calitatea aerului și biodiversitatea urbană. Integrarea spațiilor verzi moderne în orașele vechi reprezintă o provocare complexă, dar esențială, pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și a păstra patrimoniul urban. Revitalizarea și modernizarea spațiilor verzi dezvoltate în zonele istorice poate fi o soluție ușor de implementat care ar avea impact semnificativ asupra calității vieții populației și îmbunătățirea diversității compoziției vegetale. „Adăugarea de facilități moderne, cum ar fi zone de recreere, locuri de joacă pentru copii, piste de biciclete și zone de relaxare, folosirea mobilierului urban cu un design modern care să se integreze estetic în peisajul urban vechi și utilizarea plantelor perene și a vegetației autohtone care necesită puțină întreținere, sunt câteva soluții accesibile. Implementarea de proiecte de regenerare urbană, precum interconectarea clădirilor de birouri, comerciale și rezidențiale cu spații verzi punctuale, cum ar fi terase cu vegetație abundentă, grădini verticale, acoperișuri verzi, precum și transformarea zonelor abandonate sau neutilizate în spații verzi atractive, forțează evoluția peisajului istoric și adaptarea acestuia la nevoile actuale, respectiv realizarea unor refugii naturale în mijlocul agitației orașelor istorice”, a punctat Raluca Zaharia, cunoscută și pentru proiectele sale ca peisagist.
Colaborările cu organizații locale, implicarea ONG-urilor și a altor asociații în proiectele de dezvoltare a spațiilor verzi și diverse inițiative educaționale pot accelera creșterea impactului pe care îl poate avea o zonă verde în inima istorică a orașului. Aceste parteneriate pot aduce multiple beneficii, atât pentru comunitate, cât și pentru mediul înconjurător.
Locuitorii pot fi încurajați să își dezvolte cultura de îngrijire a spațiilor verzi prin organizarea de ateliere și evenimente, precum și crearea de grădini comunitare unde aceștia pot interacționa și participa activ la creșterea și dezvoltarea biodiversității urbane, contribuind astfel și la solidificarea spiritului civic.
„O altă soluție ar fi crearea de parcări adecvate, care să îmbunătățească calitatea mediului urban și să ofere o tranziție mai blândă între vechi și nou. Integrarea în amenajarea parcărilor a speciilor de arbori care dezvoltă coronament mare, care să umbrească suprafețele betonate, reduce impactul pe care îl are această funcțiune urbană necesară. În acest sens, mai important decât metri pătrați de spațiu verde plantat, sunt metri cubi de foliaj generați de arborii plantați. Microecosistemul creat de aceștia ajută în timp la transformarea și regenerarea urbană. Prin urmare, integrarea spațiilor verzi moderne în orașele vechi necesită o abordare holistică, implicând atât aspecte de design urban, cât și participarea comunității. Aceasta nu doar că îmbunătățește estetic orașele, dar contribuie și la un mediu urban mai sănătos și mai sustenabil, transformând astfel orașul istoric într-un plămân urban. Asta este viziunea mea ca arhitect
și specialist în amenajări peisagistice urbane și teritoriale”, a conchis Raluca Zaharia, după ce a ridicat ochii de la planșeta pe care trasese ultima linie a unui proiect. Unul la fel de frumos ca și cele care i-au consolidat portofoliul de arhitect și de om care iubește naturalul. Și oamenii!

Maura Anghel

„Dezvoltarea haotică și lipsa unui plan bine stabilit prin care noul să se îmbine cu vechiul pot conduce foarte ușor la dizolvarea moștenirii istorice a unui oraș. Clădirile care fac parte din peisajul istoric al Iașului sunt mărturie ale unor timpuri apuse care stau la baza identității noastre culturale” – arhitect Raluca Zaharia

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
„Studenții” de la „U” Cluj intră azi în examen, în dealul Copoului!
28/09/2024 01:01

* Poli Iasi si „U” Cluj se intalnesc, in această după-amiază, de la ora 16,45, pe Stadionul „Emil Alexandrescu”, intr-un meci din cadrul etapei a 11-a a SuperLigii la fotbal Universi ...

În arestul preventiv, după ce a smuls două lănţişoare din aur
27/09/2024 08:45

Marian C. stă deja de două luni in arestul preventiv şi va rămane după gratii cel puţin pană la terminarea procesului in care este judecat pentru talhărie. Tanărul a operat pe timp de zi, fără nicio ...

O sută de specialiști în neuroștiințe și-au dat întâlnire la Iași
27/09/2024 08:30

Personalităţi din domeniul neuroştiinţelor se intalnesc la Iaşi, in perioada 9-12 octombrie, cand este organizată a VI-a ediţie a Congresului Naţional de Neuroştiinţe Moderne din Romania. 100 de speak ...

Un tâlhar scandalagiu se plânge că are rău de înălţime
27/09/2024 08:15

 * condamnat cu suspendare, el trebuie să presteze muncă neremunerată in folosul comunităţii * nu vrea şi a invocat faptul că ar fi inapt pentru efort * magistraţii nu l-au crezut Vasile N. din Mi ...

Un fost pacient de la Grajduri a răpit un copil şi l-a violat pe malul Bahluiului
27/09/2024 08:10

* victima are doar şapte ani, n-a putut da prea multe amănunte * infractorul a fost identificat după imaginile camerelor de supraveghere a Biroului Management Trafic Recidivist, Petru L. a stat caţiva ani ...

Tentativă de jaf la o bancă din Iași
27/09/2024 08:08

În seara de 26.09.2024, in jurul orei 18.05, politistii din Iasi au fost sesizati prin apel 112 de către sediul central al unei unităti bancare, despre faptul că, la ora 17:20, intr-o sucursală din mu ...

Crește infracţionalitatea la graniţa de Est!
27/09/2024 08:03

* poliţiştii de frontieră din Iasi au intocmit, de la inceputul anului, 48 de dosare penale, dublu faţă de anul trecut, pentru infracţiuni de trecere ilegală a frontierei de stat şi un dosar penal pentr ...

Hoții de lemne prind curaj. Justiția n-are chef de ei!
26/09/2024 23:08

* chiar dacă sunt prinşi in flagrant, hotii nu riscă mare lucru * din cele 38 dosare aflate in acest an pe rolul instanţelor din judeţ, in unul singur s-au pronunţat condamnări, şi acestea cu suspendare ...

„La o bere cu un cercetător”. UAIC își mută laboratoarele la Palas
26/09/2024 20:07

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) ii invită pe ieseni să exploreze fascinanta lume a ştiinţei la cea de-a 12-a ediţie a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”. E ...

Start cazărilor în campusul „Tudor Vladimirescu”
26/09/2024 20:00

* pentru o cameră de cămin in campusul „Tudor Vladimirescu” preturile pleacă de la 270 de lei, in camerele de patru persoane, cu baie pe hol, si ajung la 550 de lei de persoană pentru camere de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei