Arhitectura viitorului. Spațiile verzi, plămânul urban al Iașului

oras-IS

Dimensiune font:

| 24-09-2024 16:02

 Într-un oraș cu o istorie atât de bogată precum Iași, unde clădirile istorice povestesc secole de tradiție, provocarea integrării arhitecturii ultramoderne în peisajul urban devine din ce în ce mai pertinentă. Această sinteză între trecut și viitor nu este doar o chestiune estetică, ci și una funcțională, care reflectă nevoile comunității contemporane.

Arhitecții ieșeni se confruntă cu multiple provocări atunci când vine vorba de proiectarea unor clădiri moderne în apropierea monumentelor istorice. Reglementările stricte de conservare și protecție a patrimoniului impun limite, iar uneori, viziunea inovatoare este încercată de obstacolele birocratice. Cu toate acestea, această provocare a dus la dezvoltarea unor soluții ingenioase care îmbină modernitatea cu caracterul istoric al orașului.

Pe măsura ce orașul crește și se dezvoltă, integrarea arhitecturii ultramoderne în peisajul istoric devine o problemă reală cu care se confruntă atât specialiștii în domeniu, cât și comunitatea locală. Provocările care apar țin atât de aspectul estetic, cât și de funcționalitate, accesibilitate sau chiar integritate urbană. „Dezvoltarea haotică și lipsa unui plan bine stabilit prin care noul să se îmbine cu vechiul pot conduce foarte ușor la dizolvarea moștenirii istorice a unui oraș. Clădirile care fac parte din peisajul istoric al Iașului sunt mărturie ale unor timpuri apuse care stau la baza identității noastre culturale. Acestea trebuie prețuite, respectate și puse în valoare prin conservare, reabilitare sau, după caz, adaptare și aducere în contemporan. Spargerea țesutului istoric prin adăugarea de elemente noi, contemporane, ultramoderne poate crea antiteza de care este nevoie pentru ca peisajul istoric să beneficieze de aprecierea pe care o merită. Cu toate acestea, misiunea de a îmbina armonios noul și vechiul este una destul de dificilă care, de multe ori, nu este tratată cu seriozitate. Impactul asupra patrimoniului este doar una dintre provocările întâlnite adesea. Construirea de clădiri noi în țesuturi bine închegate poate afecta percepția asupra monumentelor istorice și asupra valorii acestora”, a fost de părere arhitectul Raluca Zaharia, de la Biroul Sugar Cube.
De asemenea, discrepanța estetică este un alt factor major ce trebuie luat în calcul. Clădirile moderne pot avea un design radical diferit de stilul arhitectural tradițional, provocând o ruptură vizuală în peisajul urban. Astfel, acest aspect trebuie atent studiat pentru ca pauza în parcursul vizual al peisajului istoric să fie una intenționată și realizată în așa fel încât să se creeze un dialog armonios.
Pe lângă intervenția asupra părții estetice și vizuale, clădirile ultramoderne pot acționa ca factori distructivi și în cadrul mentalității colective a comunității prin pierderea identității, urmare ca efect al uniformizării stilistice a orașelor dezvoltate.
Din punct de vedere pragmatic, ne confruntăm și cu provocări de natură birocratică. Există reglementări stricte în privința construcțiilor în zone istorice, iar respectarea acestora poate îngreuna proiectarea clădirilor noi sau adaptarea celor deja existente. „Pentru toate aceste provocări există însă și soluții care ne vin în ajutor și care ne permit să ne dezvoltăm orașul fără a periclita identitatea urbană. Putem vorbi aici de designul de tip hibrid, în cadrul căruia arhitecții pot combina elementele moderne cu cele tradiționale, astfel încât să se realizeze o continuitate vizuală și estetică. Nu este mereu nevoie de un design extravagant pentru a fi parte din contemporan. Arhitectura viitorului poate incorpora elemente ale identității locale, asigurându-se că orașul rămâne un loc care onorează tradiția, dar este deschis la modernitate.
Implementarea unor proiecte de tip pilot care să experimenteze integrarea elementelor ultramoderne în zonele istorice, oferind exemple concrete, ar putea ajuta la aclimatizarea locuitorilor cu noul curent arhitectural și ar putea îndulci trecerea de la vizualul familiar al peisajului istoric la noutatea adusă de influențele contemporane”,
a continuat expertul.
Inserarea aspectelor contemporane în contextul architectural trebuie făcută treptat, printr-o abordare echilibrată, care să combine inovația cu respectul pentru patrimoniul arhitectural local. Dialogul dintre arhitecți, comunitate și autorități este esențial pentru găsirea celor mai bune soluții. În acest sens, trebuie adoptat la o scară mai amplă conceptul consultării comunitare. Implicarea locuitorilor și a specialiștilor în planificarea proiectelor cu impact asupra comunității este importantă pentru a ne asigura că acele elemente de noutate deservesc nu doar un rol estetic, ci și unul funcțional.
Spaț
ii verzi și urbanism

Integrarea spațiilor verzi în proiectele arhitecturale moderne este esențială pentru a crea un mediu urban sănătos. Proiectele recente au început să includă grădini suspendate, acoperișuri verzi și parcuri interioare care nu doar îmbunătățesc estetică, dar și calitatea aerului și biodiversitatea urbană. Integrarea spațiilor verzi moderne în orașele vechi reprezintă o provocare complexă, dar esențială, pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și a păstra patrimoniul urban. Revitalizarea și modernizarea spațiilor verzi dezvoltate în zonele istorice poate fi o soluție ușor de implementat care ar avea impact semnificativ asupra calității vieții populației și îmbunătățirea diversității compoziției vegetale. „Adăugarea de facilități moderne, cum ar fi zone de recreere, locuri de joacă pentru copii, piste de biciclete și zone de relaxare, folosirea mobilierului urban cu un design modern care să se integreze estetic în peisajul urban vechi și utilizarea plantelor perene și a vegetației autohtone care necesită puțină întreținere, sunt câteva soluții accesibile. Implementarea de proiecte de regenerare urbană, precum interconectarea clădirilor de birouri, comerciale și rezidențiale cu spații verzi punctuale, cum ar fi terase cu vegetație abundentă, grădini verticale, acoperișuri verzi, precum și transformarea zonelor abandonate sau neutilizate în spații verzi atractive, forțează evoluția peisajului istoric și adaptarea acestuia la nevoile actuale, respectiv realizarea unor refugii naturale în mijlocul agitației orașelor istorice”, a punctat Raluca Zaharia, cunoscută și pentru proiectele sale ca peisagist.
Colaborările cu organizații locale, implicarea ONG-urilor și a altor asociații în proiectele de dezvoltare a spațiilor verzi și diverse inițiative educaționale pot accelera creșterea impactului pe care îl poate avea o zonă verde în inima istorică a orașului. Aceste parteneriate pot aduce multiple beneficii, atât pentru comunitate, cât și pentru mediul înconjurător.
Locuitorii pot fi încurajați să își dezvolte cultura de îngrijire a spațiilor verzi prin organizarea de ateliere și evenimente, precum și crearea de grădini comunitare unde aceștia pot interacționa și participa activ la creșterea și dezvoltarea biodiversității urbane, contribuind astfel și la solidificarea spiritului civic.
„O altă soluție ar fi crearea de parcări adecvate, care să îmbunătățească calitatea mediului urban și să ofere o tranziție mai blândă între vechi și nou. Integrarea în amenajarea parcărilor a speciilor de arbori care dezvoltă coronament mare, care să umbrească suprafețele betonate, reduce impactul pe care îl are această funcțiune urbană necesară. În acest sens, mai important decât metri pătrați de spațiu verde plantat, sunt metri cubi de foliaj generați de arborii plantați. Microecosistemul creat de aceștia ajută în timp la transformarea și regenerarea urbană. Prin urmare, integrarea spațiilor verzi moderne în orașele vechi necesită o abordare holistică, implicând atât aspecte de design urban, cât și participarea comunității. Aceasta nu doar că îmbunătățește estetic orașele, dar contribuie și la un mediu urban mai sănătos și mai sustenabil, transformând astfel orașul istoric într-un plămân urban. Asta este viziunea mea ca arhitect
și specialist în amenajări peisagistice urbane și teritoriale”, a conchis Raluca Zaharia, după ce a ridicat ochii de la planșeta pe care trasese ultima linie a unui proiect. Unul la fel de frumos ca și cele care i-au consolidat portofoliul de arhitect și de om care iubește naturalul. Și oamenii!

Maura Anghel

„Dezvoltarea haotică și lipsa unui plan bine stabilit prin care noul să se îmbine cu vechiul pot conduce foarte ușor la dizolvarea moștenirii istorice a unui oraș. Clădirile care fac parte din peisajul istoric al Iașului sunt mărturie ale unor timpuri apuse care stau la baza identității noastre culturale” – arhitect Raluca Zaharia

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
„Ne-am obișnuit să trăim foarte bine, cu un randament foarte scăzut, iar sectorul public a devenit un devorator al economiei”
10/01/2025 12:21

* consideră primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica  - Domnule primar, inceput de an linistit, la Iasi, sau e doar o aparentă? Mă refer la temperaturile ridicate, care, provoacă cheltuieli mai putin ...

Primăria reintroduce o taxă specială
10/01/2025 10:34

* banii stranşi urmează a fi utilizaţi doar la refacerea adăposturilor de protecţie civilă * „În Iaşi sunt peste 160 de adăposturi, parte din ele funcţionale, mai ales cele care aparţin do ...

Casele de amanet, luate cu asalt
10/01/2025 08:46

Perioada sărbătorilor de iarnă a trecut, iar foarte multe persoane constată acum că au cheltuit mai mult decat isi permiteau de Crăciun si de Revelion. Astfel, unii dintre locuitorii Iasului au inceput s ...

„Mulți dintre noi nu suntem conștienți de capacitatea de a depăși obstacole nici măcar la vârsta adultă”
10/01/2025 08:32

* sustine Georgiana Zaharia, coach si initiatorul unui program de dezvoltare personală dedicat adolescentilor Dezvoltarea personală in adolescentă joacă un rol esential in formarea identitătii si a carac ...

Infecțiile respiratorii colapsează spitalele
10/01/2025 07:48

Conform celui mai recent raport al Directiei de Sănătate Publică (DSP) Iasi, in săptămana 30 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025 a fost inregistrată o reducere destul de modestă a numărului total de ...

O femeie din Iaşi s-a retras la mănăstire, după o 'iubire' ratată cu un soldat american, care era de fapt un marocan. I-a trimis bărbatului 7.000 de dolari
10/01/2025 00:03

O femeie din Iaşi s-a dus la mănăstire după ce a fost păcălită de un marocan din Italia să ii trimită bani ca să obţină aur in valoare de un milion de dolari. Pentru asta, moldoveanca a făcut impru ...

800 lei pentru o partidă de sex, într-un ungher de la autogară!
09/01/2025 23:59

 Ieşeanul Marian I. a avut parte de o partidă de sex mai costisitoare decat şi-a putut inchipui vreodată. În toamna anului trecut, in prima zi a lunii octombrie, mult după miezul nopţii, in jur ...

Evadatul de la Costuleni scapă de puşcărie
09/01/2025 23:59

Despre Ionuţ Ciprian Ionaşcu din Costuleni se poate spune, pe bună dreptate, că este hoţ de meserie. Am mai scris despre el in urmă cu trei ani, atunci cand fusese trimis in judecată pentru săvarşirea ...

Tâlharii s-au ascuns în tomberonul cu gunoi
09/01/2025 23:59

 Gigi P., Silviu P. şi Petronel G. sunt elevi in ani terminali, la licee industriale. Provin din familii modeste, unde mereu sunt probleme cu banii, aşa că şi modul lor de a se distra e pe măsură. Cu ...

Un păşcănean a folosit mătura veche şi a incendiat dormitorul nevestei
09/01/2025 23:59

 S.L. şi-a petrecut sărbătorile de iarnă in arestul preventiv, are dosar penal, fiind inculpat pentru săvarşirea infracţiunii de distrugere. De regulă, autorii unor asemenea fapte sunt judecaţi in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei