Autoritățile caută medici de familie pentru șapte comune ieșene
Dimensiune font:
* mii de locuitori din mediul rural sunt nevoiți să facă naveta kilometri buni pentru o consultație sau o simplă rețetă * acest lucru se întâmplă pentru că nu au medic de familie * potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate Iași, localitățile cu deficit de medici sunt Heleșteni, Răchiteni, Sirețel, Tătăruși, Ipatele, Ion Neculce și Lungani, motiv pentru care autoritățile au anunțat că va rămâne deschisă contractarea de furnizori care doresc să intre în relaţii contractuale cu CAS Iaşi
Se facilitează accesul persoanelor la servicii medicale decontate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași, prioritate urmând a avea cabinetele de medicina familiei din mediul rural și cele din zonele deficitare din mediul urban. Sesiunea de contractare a serviciilor medicale, a medicamentelor în tratamentul ambulatoriu, a dispozitivelor și echipamentelor medicale pentru anul 2021 s-a încheiat, motiv pentru care CJAS a prezentat principalele segmente din domeniul sănătății care vor avea prioritate la servicii medicale decontate. Cele mai multe dintre acestea sunt pentru asistența medicală primară, având în vedere faptul că medicii de familie au în evidență pacienți cronici.
La nivelul județului Iași sunt înscriși 399 de medici de familie cu liste proprii aflați în relație contractuală cu CJAS Iași, listă care a fost elaborată pe baza criteriilor privind necesarul de cadre medicale din județ.
Pentru a acoperi deficitul de medici, CJAS a dispus înființarea posturilor de medicină de familie în cadrul comunelor Lețcani și Costești, pentru ca locuitorii din zonă să aibă acces mai ușor la servicii medicale. „A fost stabilit numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie din mediul rural, pe unităţi administrativ -teritoriale, pentru care se încheie contract de furnizare de servicii medicale din asistenţa medicală primară cu casele de asigurări de sănătate, respectiv 500”, a transmis CJAS Iași.
Există zone de la nivelul județului Iași unde pacienții trebuie să parcurgă zeci de kilometri pentru a ajunge la un cabinet de medicină. Astfel, unele cabinete de medicină de familie au în evidență un număr mare de persoane, cum ar fi medicul din comuna Lespezi, care are înscriși pe listă un număr de 366 asigurați. Acolo, Serviciul Evaluare - Contractare din cadrul CJAS Iași a analizat situația și a decis să aprobe încheierea contractului de furnizare de servicii medicale din asistenţa medicală primară pentru CMI dr. Buiuc Doina Ecaterina.
Localitățile deficitare privind asistența medicală primară, la 30 iunie 2021, sunt Heleșteni, Răchiteni, Sirețel, Tătăruși, Ipatele, Ion Neculce, Lungani, motiv pentru care autoritățile au anunțat că va rămâne deschisă contractarea de furnizori care doresc să intre în relaţii contractuale cu CAS Iaşi.
Trei comune au rămas fără medic de familie
Mai multe comune din județ suferă de deficit de medici, în timp ce unele nu au nici măcar unul care să asigure asistența medical primară. În aceste condiții, oameni, unii dintre ei, în vârstă, măcinați de boli, sunt nevoiți să facă naveta pentru o simplă rețetă, trimitere sau consultație. „Din cunoștințele mele, trei comune nu au deloc medic de familie, fiind vorba în principal de comune unde nu se poate aduna numărul minim de persoane asigurate, astfel încât acei medici care merg acolo să poată rămâne. Sunt, de regulă, comune în care medicii au plecat și pacienții s-au transferat în alte localități în acest timp. În unele cazuri, fiind vorba de ani de zile, oamenii au mers în altă parte, iar când vine un medic nou în comună, ei nu se mai schimbă înapoi, ci rămân la medicul la care s-au înscris și astfel cel venit nu-și poate susține cabinetul”, a declarat Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.
Potrivit acestuia, principala problemă a deficitului de medici din mediul rural, o constituie si faptul că se scot foarte puține locuri la rezidențiat pentru medicina de familie, în condițiile în care sunt mulți tineri dornici să aleagă această specialitate.
„Medicina de familie este defavorizată și principala problemă o constituie faptul că se scot extrem de puține locuri la rezidențiat. Dacă nu mă înșel, anul trecut au fost doar 15 locuri, ceea ce este un număr infim iar din acest motiv, din cauza lipsei locurilor, în ultimii ani numărul medicilor de familie a scăzut cu 9%”, a mai spus acesta.
La nivelul municipiului Iași există un singur medic care are înscriși pe listă un număr de 761 asigurați la data de 01.07.2021, respectiv CMI dr. Popovici Evelina Sorina. „Comisia a analizat situația și a decis faptul că se aprobă încheierea contractului de furnizare de servicii medicale din asistenţa medicală primară pentru CMI dr. Popovici Evelina Sorina, însă medicul de familie are un termen de 6 luni de la data încheierii contractului de a înscrie pe listă numărul minim de asigurați, conform prevederilor legale în vigoare. Până la data de 30.09.2021, se vor aplica sporurile stabilite în cadrul ședinței comisiei mixte pentru asistența medicală primară din data de 25.08.2020 urmând ca acestea să fie revizuite”, a mai transmis CJAS Iași.
Noi servicii medicale pe lista celor decontate
Pentru a veni în sprijinul pacienților cronici, Casa de Asigurări a anunțat că au fost introduse noi servicii medicale pe lista celor decontate. Acestea sunt consultaţiile pentru afecţiunile cronice şi consultaţiile pentru bolile cu potenţial endemoepidemic ce necesită izolare pot fi acordate şi la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, cu respectarea acelorași condiții de acordare ca și consultațiile în cabinet pentru afecțiunile cronice. „Documentele vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică; consultaţiile la domiciliu acordate de către medicul de familie pentru un asigurat înscris pe lista proprie – pentru boli cronice: se decontează o consultaţie pe lună pentru toate afecţiunile cronice/asigurat (în prezent maximum patru consultaţii/an pentru bolile cronice). În categoria serviciilor adiţionale au fost introduse servicii noi (ce pot fi acordate conform curriculei de pregătire a medicului): efectuarea spirometriei, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă – braţ, efectuare și interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate; decontarea acestor servicii se realizează din fondul aferent asistenței medicale primare, fiind cuantificate prin puncte pe serviciu medical”, a mai transmis Casa de Asigurări. Corina ISTRATI, Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau