Bac-ul s-a terminat înainte de a începe pentru 55 de elevi ieșeni
Dimensiune font:
* un elev din judeţul Iaşi a fost eliminat pentru tentativă de fraudă la prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2024), cea la Limba şi literatura română * din cei 5.063 candidaţi înscrişi pentru această probă, 55 nu s-au prezentat la examen
La nivelul judeţului Iași au fost organizate 18 centre de examen, pentru susținerea Bacalaureatului.
În opinia directoarei Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, prof.dr Camelia Gavrilă, provocările examenului scris la Limba şi literatura română sunt, în primul rând, legate de atenţia şi focalizarea pe întrebările concrete, de înţelegerea unui text. O altă provocare este în ceea ce priveşte redactarea lucrării, importantă fiind intrarea în structura unui text argumentativ, cum e cazul subiectului I.b. O altă provocare este şi valorificarea textului suport şi exprimarea unor opinii astfel încât profesorii corectori să regăsească structurarea argumentelor. „La subiectul al treilea elevul trebuie să dovedească o cunoaştere a temei, cunoaşterea conţinutului, modul cum se realizează un eseu literal, cum e urmărită prezentarea unei specii narative sau a unui personaj. Construcţia personajului implică mai multe elemente relaţionare, epoca, contextul, curentul literal în care se încadrează scriitorul şi modul cum personajul este analizat şi urmărit în evoluţia sa, care sunt modalităţile de caracterizare, care sunt dilemele, trăirile, poate fi citatul, critică. Aici vezi, la subiectul al treilea, modul în care elevul a învăţat, în care cunoaşte literatură, se raportează la textul literal, frazează, are coerenţa, are exprimare adecvată”, spune prof.dr Camelia Gavrilă.
Subiectele date la proba scrisă a Bacalaureatului au fost echilibrate şi permit cu uşurinţă obţinerea unor note de 8, însă mai greu, dar nu imposibil, de luat 10. „Pot obţine 10 elevii care au citit, care au obişnuinţe de lectură, care au studiat temeinic programa şi care au şi exerciţiul redactării. Pentru că sunt întrebările foarte clare, itemi obiectivi, dar sunt câteva fragmente care în care se vede obişnuinţa de a fraza, de a expune idei, opinii, de a avea gândirea critică, de a avea în schimb şi fraza adecvată pentru un text de opinie din perspectivă critică, din perspectivă de teorie literară”, spune prof.dr Camelia Gavrilă.
Absolvenţii de liceu vor reveni în sala de examen şi pe 2 iulie, pentru a susţine proba obligatorie a profilului, pe 4 iulie pentru proba la alegere a profilului şi a specializării.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 8 iulie (până la ora 12). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12 – 18), inclusiv prin mijloace electronice.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să obţină nota 5 (cel puţin) la fiecare dintre probe și cel puţin media 6 la probele scrise. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau