Bacul de toamnă, cu Arghezi, Sadoveanu şi Călinescu
Dimensiune font:
* la Iași, la prima probă a sesiunii de toamnă a examenelor de toamnă a Bacalaureatului, cea la Limba şi literatura română, au fost prezenţi 528 de absolvenţi de liceu din cei 594 care trebuiau să susţină proba * doi candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă * examenul continuă cu proba obligatorie a profilului, iar pe data de 18 august va fi proba la alegere a profilului
Cei care susţin examenul de Bacalaureat în sesiunea de toamnă vor avea emoţii până pe data de 25 august, când vor fi afişate rezultatele. În această sesiune lucrările vor fi corectate digital, de la distanţă. Ele vor fi scanate în centrul de examen şi vor fi repartizate electronic, aleatoriu, unui corector.
Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului este organizată pentru absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze examenul în prima sesiune.
Cei mai mulţi au ales „Enigma Otiliei”
La proba scrisă la Limba şi literatura română, din cadrul Bacalaureatului de toamnă textul suport a fost identic pentru toţi candidaţii, indiferent de profil, acesta fiind un fragment din „Însemnările mele”, de Maria Banus. La subiectul I.B, raportându-se la informaţiile din text dar şi la experienţa personală sau culturală, candidaţii au avut de scris un text de minimum 150 cuvinte, prin care să argumenteze dacă emoţiile influenţează sau nu comportamentul unei persoane.
La subiectul al doilea, candidaţii au avut de comentat poezia „S-a spulberat”, de Tudor Arghezi.
La subiectul al III-lea de la profilul uman, candidaţii au avut de scris un eseu privind particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat din Mihail Sadoveanu sau George Călinescu.
Candidaţii de la profilul real au avut la subiectul III de redactat un eseu despre „Tema şi viziunea despre lume” într-o operă aparţinând aceloraşi autori.
După ce au ieşit din sala de examen, candidaţii puteau fi împărţiţi în cei convinşi că vor promova examenul cu o notă bună şi cei care se aşteaptă să revină şi la anul în sala de examen. Cei mai mulţi au ales „Enigma Otiliei”. „În prima sesiune am picat Bacul la Română. Acum am venit pregătit şi cred eu co o să fie bine. La subiectul al treilea am avut de ales între Călinescu şi Sadoveanu. Am ales să scriu despre Enigma Otiliei. Am picat pe subiect. Primul subiect a fost uşir, la al doilea nu prea am scris. Sigur iau Bacul cu notă mare”, a spus un absolvent de liceu care a susţinut pentru a doua oară examenul de Bacalaureat la Limba şi literatura română.
O elevă să aşteaptă să treacă şi ea de hopul de la Română. „A fost bine. Mă aştept la un şase. La subiectul trei am ales să scriu despre Enigma Otiliei pentru că este mai uşoară decât Baltagul”, a spus o absolventă de liceu care deja s-a înscris la şcoala postliceală.
Bacalureat contra cost
Absolvenţii de liceu care nu reuşesc nici în această sesiune să treacă de examenele Bacalaureatului pot susţine din nou examenul sau examenele la care au picat, dar contra cost. Bacalaureatul poate fi susţinut gratuit doar de două ori, după care trebuie achitată o taxă de 145 de lei pentru fiecare probă susţinută. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau