Boboteaza, primul an fără aglomerație la Agheasma Mare
Dimensiune font:
Pandemia a limitat mult numărul credincioșilor în lăcașurile de cult. La Mitropolie, slujba a fost organizată după regulile respectate și la hramul Sfintei Parascheva, cu norme de distanțare. Și la bisericile din cartiere au fost mai puțini credincioși
Organizată după regulile urmate și la hramul Sfintei Paracheva, sărbătoarea Bobotezei a fost una atipică din multe puncte de vedere, plecând de la vremea foarte caldă, neobișnuită pentru această perioadă, și până la credincioșii care au fost în număr mult mai redus față de anii anteriori. Singurul câștig a fost lipsa îmbulzelii, care tulbura în alți ani sărbătoarea, cel puțin la Iași.
La Catedrala Mitropolitiană, oamenii sosiți să ia agheasmă au ascultat în liniște sluja oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți. Mulți dintre cei veniți la slujbă și-au adus sticle de acasă, dorind să le umple cu agheasmă, neștiind poate că apa sfințită urma să fie împărțită exclusiv de voluntari, care au purtat măști și mănuși. „Am venit în curtea Domnului și ne-am rugat pentru sănătate, ce-ți poți dori mai mult pe aceste vremuri”, a spus Maria Popescu, o ieșeancă timidă, ce-și ocupase unul dintre locurile marcate în curtea lăcașului de cult.
Pentru sfințire au fost pregătite opt vase mari de câte 500 de litri de apă fiecare. În schimb, la bisericile din cartiere credincioșii au fost în număr mai mare. În unele cazuri, cum a fost Biserica „Sfântul Nectarie” din cartierul Alexandru Cel Bun, s-au respectat normele de siguranță, oamenii așteptând liniștiți la coada care deja urcase pe pasarela rutieră. În Tătărași însă, la una dintre biserici curtea era plină. Ce-i drept, oamenii purtau mască, însă înghesuiala era vizibilă. „Ne apără Dumnezeu, are el grijă de noi. Am venit să iau agheasmă și să mă rog pentru mine și copiii mei. M-am săturat de boli, de singurătate și de stat în casă”, a spus Mihai Vităneanu, un bătrânel de 82 de ani. Precaut, bătrânelul avea mască și își pusese și mănuși, că „tare e parșivă boala asta și te doboară imediat”.
Potrivit tradiției, agheasma mare se bea în următoarele opt zile, cifra opt amintind de veșnicie, de viața de veci. Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau