Bucătăria, o poveste de viață

1bucatar
1bucatar2

Dimensiune font:

| 12-01-2025 11:44

Într-o bucătărie modernă, cu mirosuri care spun povești și farfurii ce inspiră artă, o mână fermă, dar caldă, își urmează cursul destinului. Irina Ceaca, născută în Iași, își povestește viața ca pe o rețetă ce a avut nevoie de ani de perfecționare pentru a atinge gustul ideal. Cu peste două decenii de experiență, ea este mai mult decât un bucătar: este o poveste despre pasiune, determinare și dedicare.

Întoarsă în timp, povestea Irinei începe cu un vis din copilărie: „Pasiunea pentru gătit a pornit încă din copilărie, când am dat examen la Liceul Economic 2 din Iași. La acea vreme nu am reușit, dar dorința mea a rămas vie”. După terminarea altui liceu cu profil mecanic, drumul vieții ei a făcut un ocol, dar gătitul a rămas constant în mintea și sufletul Irinei.

Declicul din Italia, povestea care a schimbat totul

Când avea 26 de ani, Irina a plecat în Italia în căutarea unui trai mai bun și a unor oportunități. „Am muncit în diferite domenii, până într-o zi când mi s-a propus să lucrez într-un mic restaurant de familie. De acolo a început totul. A fost ca un declic venit de undeva, din trecut”. Mentorul ei, Leo, a fost cel care a sesizat  talentul Irinei și a început să-i arate tainele bucătăriei mediteraniene: „Mi-a spus că am gust în farfurie și pasiune când gătesc. A fost confirmarea de care aveam nevoie”. Anii petrecuți în Peninsulă i-au adus multe provocări. „La început îmi era frică să nu greșesc, dar am învățat treptat că, pentru a avea succes, trebuie să ai într-o farfurie mai mult decât gust: trebuie să ai suflet”.

Într-o lume dominată de bărbați, Irina s-a remarcat prin ambiție și perseverență. Revenită în România, a urmat cursuri de calificare și, cu o experiență solidă acumulată, a decis că locul ei este în bucătărie, la nivelul pe care îl visa: chef bucătar. „Am probat toate ramurile bucătăriei: à la carte, catering, evenimente. Acest lucru m-a ajutat să înțeleg unde sunt cel mai potrivită”.

Astăzi, consideră că provocarea supremă este să se autodepășească zilnic. „Vreau să fiu mai bună cu fiecare preparat nou pe care îl pun în farfurie. Nu a fost ușor, dar ambiția m-a făcut să nu renunț niciodată”.

Cu timpul, și-a definit stilul, studiind, evoluând și absorbind tot ce era mai bun de la alți bucătari. În cele din urmă, a ajuns să conducă echipe și să coordoneze meniuri pentru evenimente. „Evenimentele sunt sufletul meu. Îmi place să văd sute de oameni mulțumiți de munca mea”, explică bucătarul. Irina este convinsă că autenticitatea este cheia succesului gastronomic și este un susținător fervent al promovării gastronomiei autentice. „Mereu am fost de părere că restaurantele trebuie să aibă un specific clar. Dacă dorești un restaurant tradițional, meniul ar trebui să conțină doar preparate tradiționale, nu un amalgam internațional. Mi-aș dori ca proprietarii de restaurante să adopte acest principiu”.

Pe lângă promovarea bucătăriei locale, Irina este atentă și la tendințele din gastronomie. „Gastronomia evoluează constant, influențele internaționale ne aduc mereu noi idei. Noi, bucătarii, trebuie să fim ca în lumea modei, mereu în căutare de dish-uri noi sau reinterpretări care să satisfacă gusturile clienților”.

Educația viitoarelor generații de bucătari, o misiune personală

Unul dintre cele mai mari proiecte ale Irinei este contribuția sa la formarea tinerilor bucătari. „De câțiva ani sunt formator și profesor pentru cursuri de bucătari. Am reușit, împreună cu cea mai bună prietenă de familie, să deschidem prima academie din Iași pentru meseriile de bucătar și cofetar”. La cursurile sale, pune accent pe sacrificiile necesare pentru a excela în acest domeniu. „Le spun mereu tinerilor: bucătăria nu este pentru oricine. Trebuie să ai pasiune, dorință, răbdare și multă muncă pentru a deveni un bucătar adevărat”.

Este mândră de tinerii care au pornit de la zero și, ghidați de ea, au ajuns să conducă bucătării de top. Este convinsă că „au reușit pentru că au avut acel foc interior care a alimentat dorința de a se realiza”.

Un vis neîndoielnic: un restaurant Michelin pentru România

Cu toate că gastronomia românească a evoluat semnificativ, Irina regretă că și în prezent România nu are un restaurant cu stea Michelin. „Avem mulți bucătari excepționali care creează preparate de top, dar acest domeniu nu este susținut în țară la nivelul la care ar trebui”.

Astăzi, Irina Ceaca este nu doar un bucătar talentat, ci și un coordonator experimentat care oferă consultanță pentru săli de evenimente. Formează meniuri, coordonează echipe și ajută la dezvoltarea spațiilor gastronomice. Drumul ei lung, dar frumos, a fost presărat cu provocări și satisfacții, dar „a fost scris din dragoste pentru bucătărie și așa va rămâne mereu”.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Societatea ADVENTURE GROUP CONSTRUCT SRL in faliment, in bankruptcy, en faillite, prin lichidator judiciar C.I.I. DOBOS BERNARD anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, a bunurilor mobile/mijloace auto apartinand societatii: Lot 1: BMW 520D, fabricatie 2003, 1995 cm3, 163 CP, Euro 4, serie sasiu WBANJ31010CP78550, rulaj 355.000 km, val. de piata estimata(lei)= 13.435,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 13.435,00; Lot 2: Mercedes Sprinter 311 CDI, fabricatie 2005, 2148 cm3, 110 CP, Euro 3, serie sasiu WDB9036632R849466, rulaj cca. 200.000 mile /321.868 km, val. de piata estimata(lei)= 11.942,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 11.942,00; Lot 3: Mercedes Vito 108 CDI, fabricatie 2002, 2148 cmc, 82 CP, Euro 3, serie sasiu WDF63809413457036, rulaj 277.971 km, val. de piata estimata(lei): 5971,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 5971,00; Lot 4: Mercedesl Sprinter, fabricatie 2007, 2148 cmc, 150 CP, Euro 4, serie sasiu WDB9066351S232649, rulaj 367.850 km; val. de piata estimata(lei)= 19.904,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 19.904,00. Activele se vand individual, pe loturi de active. Pretul de pornire a a licitatiilor este reprezentat de 100% din valoarea de lichidare stabilita prin Raportului de evaluare nr.230/20.01.2025, respectiv sumele mentionate in coloana 4 din tabelul de mai sus, la care se adauga TVA. Licitatia va avea loc la data de 24 Februarie 2025 ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. A. Panu nr.1, bl.A2, mezanin, spatiu comercial, corp 1A, jud. Iasi, si se va desfasura dupa regulile stabilite prin regulamentul aprobat de creditori, ce poate fi consultat in integralitate la sediul lichidatorului judiciar, pe internet la adresa www.insolventaiasi.ro, sau poate fi comunicat prin e-mail, la cerere, persoanelor interesate. In caz de neadjudecare, licitatia publica se va repeta in aceleasi conditii in datele de: 03 Martie 2025 ora 11.00, 10 Martie 2025 ora 11.00, 17 Martie 2025 ora 11.00, respectiv 24 Martie 2025 ora 11.00. Inscrierea la licitatie, si constituirea garantiei de participare de 10% din pretul de pornire a licitatiei se fac cel mai tarziu pana in preziua licitatiei, ora 16.00. Informatii suplimentare se pot obtine la tel: 0745366885, ori prin e-mail: office@insolventaiasi.ro.
Mașini de sute de milioane de euro în garajele unor ieșeni
06/02/2025 23:07

 * autoturismele de lux, indeosebi cele fabricate in ediţie limitate, pot fi assimilate oportunităţilor de investiţie, valoarea acestora urcand odată cu trecerea timpului * astăzi, in capitala Moldov ...

Iașul cere Muzeului Naţional de Istorie returnarea tezaurului împrumutat în anii 70!
06/02/2025 21:14

După mai bine de jumătate de secol, un tezaur cel puţin la fel de valoros precum cel furat de la muzeul din Olanda ar putea reveni la Iaşi. Tezaurul a fost imprumutat la inceputul anilor 70 Muzeului Naţion ...

Autostrada de la Târgu Frumos la Lețcani, scoasă la licitație
06/02/2025 21:13

* durata de realizare a intregului tronson 2 Targu Frumos - Letcani (28,6) este de 46 de luni (zece pentru proiectare si 36 de luni pentru executie) * „Pentru a asigura finalizarea in cel mult 14 luni a s ...

CTP a stabilit cine este vinovat pentru accidentul de la Filarmonică
06/02/2025 21:09

* reprezentantii companiei au transmis că, in urma anchetei interne, s-a concluzionat că sistemul de franare era functional, dar că unul dintre vatmani a decuplat, in mod accidental, un buton de comandă &I ...

După gripă, și pojarul amenință spitalele ieșene
06/02/2025 21:08

Medicii pediatri ieşeni atrag atenţia asupra unui val mare de internări din cauza pojarului. Tot mai mulţi copii ajung la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfanta Maria” din Iaşi cu ru ...

Avocat cu brățară de monitorizare
06/02/2025 21:05

O decizie surprinzătoare a fost luată, joi, in cazul avocatului Sebastian Felecanu, acuzat ca si-a aruncat iubita insărcinată de la etaj. Condamnat in prima instantă la 24 de ani de inchisoare, arestat la ...

Începe judecata în dosarul incendiului de la Spitalul Piatra-Neamț
06/02/2025 21:04

După patru ani de cercetări, dosarul incendiului care a ucis 10 oameni in urmă cu 4 ani, pe sectia de ATI a Spitalului de la Piatra-Neamt a fost trimis in judecată. Un rechizitoriu de 200 de pagini ajunge p ...

Revoltă în Piața Alexandru!
06/02/2025 21:03

Au fost momente de tensiune, joi dimineată, in Piata Alexandru cel Bun din  Iasi. Comerciantii si producătorii au cerut explicatii de la noua conducere a pietei, după ce au auzit că taxele de piată vo ...

„Aveți grijă la suplimentele de iarnă”
06/02/2025 20:11

  - Ce suplimente sunt esentiale pentru a sustine sistemul imunitar in timpul iernii? - Există un trio esential, care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică pe timpul iernii. Vorbim despre v ...

După 4 ani de anchetă: două asistente ATI, trimise în judecată în cazul incendiului de la Piatra Neamţ
06/02/2025 14:56

Două asistente de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, impreună cu unitatea medicală, au fost trimisi in judecată de Parchetul General in dosarul incendiului izbucnit in noiembrie 2020 in Secţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei