Se spune că... Bradul de Crăciun n-ar trebui să stea în case mai mult de 12 nopți
Dimensiune font:
* se spune că cine despodobește bradul înainte de Bobotează va avea ghinion, dar și că nu ar trebui ca bradul împodobit să stea în case mai mult de 12 nopți, numărate începând de la noaptea de Crăciun * preoții, însă, spun că toate acestea sunt doar tradiții din popor * „E simbolic sfârșitul acestor sărbători, dar nu și sfârșitul faptelor bune pe care noi ar trebui să le facem în tot cursul anului”, explică preotul Lucian Apopei de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei din Iași
Sărbătorile de iarnă au trecut și deja ne gândim cu dor la Crăciun, de care ne desparte... un întreg an. Bradul pe care majoritatea încă îl avem împodobit în case e singurul care ne mai amintește de atmosfera sărbătorilor și tocmai de aceea ne vine greu să renunțăm la el. Totuși, tradiția spune că sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul nu ar trebui să ne găsească cu bradul încă împodobit în case.
Dacă înainte de sărbătorile de iarnă știm cu precizie ca data împodobirii bradului este în ajunul Crăciunului, pentru despodobit tradiția populară spunecă nu ar trebui ca sărbătoarea sfântului Ioan Botezătorul să ne prinde cu Brandul încă făcut în case. Prea puțini însă mai țin cont de această tradiție și preferă să se bucure de atmosfera de sărbători cat mai mult timp. „Cred ca pe vineri îl strângem. Îl ținem pentru copil. Nu l-am despodobit niciodată pe 6 ianuarie. L-am făcut devreme. De obicei, de ajun îl facem, dar anul acesta a vrut copilul mai devreme”, spune o ieșeancă.
„Când eram copil cam de Sfântul Ion sau după despodobeau bunicii bradul. Nu mai devreme. Așa era tradiția”, spune un ieșean.
„Până la Paște l-aș ține, până la primăvară! Îmi place mult”, explică un copil. „După Sfantul Ion îl scot din casă, dar depinde cum avem chef. L-am făcut pe 31 noiembrie, îl despodobim după 7, mă apucă și 10 ianuarie, căci ne place că e o atmosferă foarte plăcută, e vibe-ul ăla foarte fain în casă. Nu mă simt pregătită să îl scot”, explică Daniela, o tânăra din Iași.
Se spune că cine despodobește bradul înainte de Bobotează are ghinion, dar și că nu ar trebui ca bradul împodobit să stea în case mai mult de 12 nopți, numărate începând de la noaptea de Crăciun până în prezent. Preoții spun însă ca toate sunt doar tradiții din popor. „Nu știu dacă este o zi anume pentru despodobitul bradului, însă se pare că pe cât de mare este bucuria atunci când împodobim bradul, pe atât de mare este dezamăgirea atunci când îl despodobim. E simbolic sfârșitul acestor sărbători, dar nu și sfârșitul faptelor bune pe care noi ar trebui să le facem în tot cursul anului”, explică preotul Lucian Apopei de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei din Iași.
În tradiția creștină, tot în ziua de 6 ianuarie este marcat și momentul în care cei trei magi de la răsărit au ajuns la pruncul Iisus cu darurile călăuziți de stea, cea pe care o punem și în vârful bradului, iar în unele țări, precum Spania și Mexic, această zi este celebrată cu festivități de mare amploare. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau