Bulevardul Poitiers intră în reparații
Dimensiune font:
Iniţial se estimase că lucrările vor dura doi ani, însă, în urma unui amendament al consilierilor locali, durata lucrărilor a fost scurtată la 15 luni * modernizarea bulevardului costă 42 milioane de lei (fără TVA)
Alături de strada Aurel Vlaicu, modernizată între timp, Bulevardul Poitiers este una dintre arterele din Iași care se prezintă într-o stare deplorabilă, în condițiile în care Primăria a amânat ani la rândul să intervină cu reparații capitale. Desele intervenţii la reţeaua de canalizare au făcut ca artera să se degradeze în fiecare an, municipalitatea intervenind doar cu simple plombări pe considerentul că modernizarea străzii ar fi atributul entităţilor din subordinea Ministerului Transportului atât timp cât Poitiers-ul era inclus în proiectul de amenajare a unei centuri ocolitoare a Iașului. În urmă cu trei ani, disputa pe subiectul administrării Bulevardului Poitieres a fost tranşată şi astfel, acum, artera a primit undă verde în vederea reabilitării. „În prezent, B-dul Poitiers se află într-o stare de degradare accentuată (faianțări, denivelări etc.), ceea ce necesită elaborarea de urgență a documentației de atribuire prin execuție de lucrări de modernizare. Având în vedere necesitatea întocmirii urgente a Proiectului Tehnic și a demarării lucrărilor, ținând cont de sosirea sezonului cald, favorabil execuției, este necesară aprobarea în regim de urgență a documentației de autorizare a lucrărilor de intervenție, a indicatorilor tehnico-economici și a devizului general”, se mai arată în proiectul de hotărâre analizat ieri.
Perioada lucrărilor, scurtată cu 9 luni
Potrivit deciziei aleşilor locali, devizul general al investiției arată un necesar de finanțare de 42,3 milioane lei (fără TVA). Teoretic, licitația de lucrări poate fi lansată în perioada iunie-iulie, cu deschidere de oferte în toamnă. În cel mai optimist scenariu, lucrările ar putea începe spre sfârșitul acestui an, dar, cel mai probabil, bulevardul va intra în reparații anul viitor. În cadrul proiectului se vor realiza un strat de pământ, stabilizat cu lianți hidraulici, de 20 centimetri, un strat inferior de fundație, din balast, de 25 de centimetri, un strat superior de fundație, din piatră spartă, de 20 de centimetri, strat de bază de 8 centimetri, strat de legătură, din beton asfaltic, de 6 centimetri, precum și strat de uzură, din mixtură asfaltică, de 4 cebtrimetri. „Beneficii reale: îmbunătățirea condițiilor de viață pentru locuitorii din zonele în care se intervine, sporirea ratei de utilizare a drumurilor, creșterea duratei de viață a străzilor/drumurilor și măsurilor de siguranță în trafic și fluidizarea acceselor către/din diferite puncte de interes local”, se arată în proiectul de hotărâre. Lucrările vor dura 15 luni şi nu 24, aşa cum se propusese iniţial. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau