Câinii agresivi, o amenințare în creștere
Dimensiune font:
* „O haită de câini te va ataca de la spate și din faţă, dar atacul îl va porni câinele aflat în spatele persoanei. Totodată, este foarte bine dacă avem la noi o pungă sau o haină, pe care să încercăm să o poziţionăm între noi şi câine. Dacă aceştia ar dori să atace, prima dată ar muşca haina respectivă. Este important să nu dăm drumul obiectului pe care îl avem”, avertizează un cunoscut instructor canin
În ultimii ani, la nivel national au fost înregistrate foarte multe situații în care oameni au fost atacați pe stradă de câini fără stăpân sau chiar de câini care au scăpat din curțile caselor. Astfel de incidente au avut loc și la nivelul Iașului, iar acum specialiștii vin cu sfaturi importante și ne învață cum putem proceda în astfel de situații, în care viața ne este pusă în pericol. „Trebuie să ne asigurăm, în primul rând, că avem în spatele nostru un copac, un gard sau un perete. O haită de câini te va ataca de la spate, iar o parte - din faţă, dar atacul îl va porni câinele aflat în spatele persoanei. Totodată, este foarte bine dacă avem la noi o pungă sau o haină, pe care să încercăm să o poziţionăm între noi şi câine. Dacă aceştia ar dori să atace, prima dată ar muşca haina respectivă. Totodată, este important să nu dăm drumul obiectului pe care îl avem”, a precizat Valeriu Andronic, instructor canin, preşedinte la Asociaţia Chinologică Metropolitană Iaşi, preşedinte al Clubului de Dresaj Canin pe zona Moldovei şi deţinător al canisei şi şcolii de dresaj Von Bismack.
De ce nu este bine să fugim când suntem atacați
Chiar dacă foarte multe persoane au tendința de a fugi în momentul în care sunt încolțite de câini, specialiștii în dresaj canin susțin că acest lucru este complet greșit și că ne poate pune în pericol. „Nu trebuie să fugim în acel moment. Nu facem gesturi necalculate, nu ţipăm şi nu arătăm că suntem în panică. Dacă un câine simte acest lucru, te va ataca. Dacă o haită de câini vine spre noi, rămânem pe loc, nu ne mişcăm. Nu fugim niciodată şi dacă observăm că vor să ne atace, mai bine îi atacăm noi decât să fugim, să batem în retragere. Câinii simt frica persoanelor deoarce noi secretăm adrenalină şi câinele simte acest lucru. În momentul în care ai fugit, la câine se declanşează instinctul de pradă, exact ca atunci când îi arunci o minge după care aleargă. Ei au în sânge acest instinct”, adaugă Valeriu Andronic.
Câinii care nu sunt dresați pot fi un real pericol
Nu doar câinii fără stăpân reprezintă un pericol, mai susțin specialiștii. „Este foarte important să îţi poţi controla câinele. Prin dresaj, acesta devine obedient, nu mai face tot ce vrea. Tot prin dresaj îl poţi opri de la activităţi pe care nu le doreşti. Chiar şi un câine care nu este agresiv, de exemplu un Labrador, din bucurie, poate răni un copil. Poate sări pe acesta şi să-l lovească, din joacă. Astfel, pot apărea chiar accidente mortale. Aceste lucruri se pot preveni prin dresaj, care începe în momentul în care ai achiziţionat un câine şi durează pe tot parcursul vieţii acestuia”, încheie Valeriu Andronic.
Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau