Campionul ieşean al amenzilor a fost condamnat la dat cu mătura şi sapa
Dimensiune font:
* în trei săptămâni de şmotru prin parcurile Iaşului, el scapă de o datorie de 15.000 lei * o muncă necalificată, ce corespunde unui salariu de aproape 20.000 lei lunar * individul e învăţat cu un trai extrem, un pic hoţ, a dat ceva ţepe la viaţa lui, are şi o complicitate la tâlhărie în palmares * norocul i-a surâs de fiecare dată, scăpând nesperat de ieftin
Viaţa lui Florin P. este un excelent subiect de roman. Unul de aventuri. Ajuns la 43 de ani, ieşeanul s-a obişnuit să ducă un trai extrem, mizând de fiecare dată pe norocul chior. Altfel, ar fi ajuns un personaj din celebrul roman Papillon reloaded. A rămas pe drumuri în 2008, atunci când a fost evacuat dintr-o locuinţă aflată în administrarea DAPPP. Nu plătise chiria şi utilităţile de ani de zile.
Pe atunci foarte tânăr, Florin s-a acomodat rapid vieţii de om al străzii. I s-a părut mult mai atractivă şi mai lipsită de monotonia pe care o conferă statutul de slujbaş, angajat cu carte de muncă, salariu stabil şi program de lucru de 8 ore. Trăieşte de când se ştie din mici furtişaguri, ţepe şi înşelăciuni. Îşi pigmentează traiul zilnic cu scandaluri, beţivăneli prin parcuri şi diverse alte chestii ce se încadrează la capitolul „contravenţii”. Caută să evite infracţiunile, dar nu foarte convins.
A fost judecat de mai multe ori pentru „furt calificat” ori „înşelăciune”. Are în cazier şi o „complicitate la tâlhărie”. Îşi ajuta nişte prieteni să spargă, pe timp de noapte, magazine săteşti. Unde se duceau cu o limuzină de lux. Băftos din fire şi având mereu parte de judecători miloşi, n-a făcut nicio zi de puşcărie.
Colecţia de amenzi a început-o, cu destulă modestie, în septembrie 2011. O ţidulă prin care era obligat să plătească la stat 134 lei. După care, perseverând, a ajuns, la sfârşitul anului 2018, să deţină un portofoliu consistent. 15 amenzi, însumând 15.068 lei. Din care n-a plătit niciun ban.
În vara anului trecut, sătui să tot expedieze somaţii şi să întocmească titluri executorii zadarnice, cei de la Primărie l-au acţionat în instanţă. Nicio şansă. Florin pare logodit pe viaţă cu Zeiţa Fortuna. Direcţia Generală Economică şi Finanţe Publice Locale Iaşi l-a declarat insolvabil prin procesul-verbal de constatare şi declarare a stării de insolvabilitate, emis pe 8 mai 2019. În actul respectiv scrie negru pe alb că Florin „nu realizează venituri susceptibile a fi supuse executării silite”.
Când s-a văzut cu ţidula în mână, reputatul amendotecar s-a îmbătat de fericire. A tras un recital de pomină, la o terasă de cartier, recordul urcându-se la 16 sancţiuni.
Judecata de fond a avut loc pe 21 ianuarie 2020. Florin a mers la proces cu seninătate, ba chiar destul de voios, n-a catadicsit să facă întâmpinare, ştiind prea bine că nu i se poate întâmpla altceva decât să i se transforme amenzile în ore de muncă în folosul comunităţii. S-a declarat de acord cu admiterea cererii înaintate de Primărie Judecătoriei Iaşi, aşteptând liniştit sentinţa. Care a venit zilele trecute. Una incredibil de favorabilă lui: „dispune înlocuirea sancţiunilor constând în amenzi contravenţionale în cuantum total de 15.068 lei cu sancţiunea obligării contravenientului Florin P. la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, pe o durată de 135 ore”. Asta înseamnă 17 zile a câte 8 ore de dat cu mătura şi sapa prin parcurile din oraş. După care i se vor şterge toate datoriile. Un calcul aritmetic simplu arată că viitoarea ocupaţie a lui Florin va fi recompensată cu echivalentul unui salariu net de aproape 20.000 lei lunar. Mult peste cel al rectorului UAIC, de exemplu. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau