Temperaturile ridicate sunt printre cei mai mari duşmani ai persoanelor diagnosticate cu afecţiuni cardiace, mai ales cei cu hipertensiune arterială. Asta pentru că organismul hipertensivilor este mai solicitat în perioadele caniculare şi trebuie să facă faţă temperaturilor ridicate. De aceea este nevoie ca aceste persoane să ia măsuri de protecţie.
Dar în zilele cu temperaturi crescute, cum este în această perioadă, creşterea temperaturii arteriale poate apare nu doar la hipertensivi ci şi la persoanele care nu au un astfel de istoric medical.
“Este foarte important ca în această perioadă de caniculă, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, mai ales în orele de vârf, să fie foarte atente persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, persoanele hipertensive, cele care au avut evenimente cardiovasculare, persoane cu tulburări de ritm, cele care urmează medicaţie antihipertensivă. Prin vasodilataţia care este declanşată de caniculă poate influenţa atât tensiunea arterială şi poate produce oscilaţii tensionale. Pot apare scăderi ale tensiunii, caz în care trebuie reglată medicaţia, sau, dimpotrivă, pot apare pusee hipertensive”, a spus prof.univ.dr Florin Mitu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi.
Semnele care indică faptul că tensiunea este în creştere sunt ameţelile, palpitaţiile, durerile de cap, mai ales în zona cefei, greaţa. Dacă apar astfel de simptome este important să cereţi de urgenţă ajutor medical.
“În perioada caniculei este foarte important ca persoanele cu hipertensiune arterială să urmeze tratamentul prescris de medic, iar în cazul în care se înregistrează creşteri semnificative este nevoie să fie contactat medicul de familie sau medicul cardiolog”, a spus dr. Florin Mitu.
Vârstnicii, mai ales cei trecuţi de 65 de ani, au un grad crescut de a face complicaţii din cauza hipertensiunii. De aceea trebuie să evite expunerea la soare, astfel încât inima să nu fie nevoită să facă eforturi suplimentare, astfel încât să facă faţă temperaturilor caniculare.
“Persoanele vârstnice trebuie să fie foarte atente pentru că există modificări evidente de reglare a hipertensiunii arteriale şi pot apare frecvent hipotensiuni ortostatice mai ales la aceste temperaturi ridicate. Este important ca persoanele care au diferite comorbidităţi, mă refer la persoanele cu obezitate, cu probleme pulmonare asociate celor cardiovasculare sau persoanele cu afecţiuni oncologice. Toate aceste afecţiuni sunt afecţiuni cu risc ce pot aduce modificări la aparatul cardiovascular pe fondul creşterii temperaturilor”, a spus prof.univ.dr Florin Mitu.
Renumitul medic recomandă ca în această perioadă să purtăm încălţăminte lejeră, care să permită piciorului să respire, astfel încât să nu fie afectată în niciun fel circulaţia sângelui. De asemenea, este impotant să îmbrăcăm haine din materiale uşoare, cum sunt bumbacul sau inul, deschise la culoare. La fel de important este ca de fiecare dată când ieşim din casă, mai ales când stăm în soare, să avem capul acoperit cu o şapcă sau o pălărie.
În zilele caniculare, indiferent de vârstă şi dacă avem sau nu afecţiuni cardiace sau hipertensive, este importantă hidratarea. Medicii recomandă să bem zilnic între 8 şi 12 pahare cu apă, echivalentul a 2-3 litri de apă, pentru a nu ne deshidrata. Trebuie evitate sucurile dulci, acidulate, băuturile care conţin cafeină şi cele alcoolice, băuturile energizante, pentru că şi ele duc la deshidratarea organismului.
“Una dintre consecinţele expunerii la temperaturile ridicate este deshidratarea, care agravează starea cardiacilor. Atunci când sunt temperaturi mari organismul elimină exesul de căldură prin transpiraţie. În cazul în care cantitatea de apă pierdută nu poate fi compensată printr-o hidratare corespunzătoare atunci se instalează deshidratarea”, a spus prof.univ.dr. Florin Mitu.
Şi consumul de alimentele sărate sau cu un conţinut mare de grăsime trebuie evitat în această perioadă caniculară. Însă sunt indicate fructele, legumele, supele.
În cazul în care trebuie să ieşiţi din casă este important să evitaţi să faceţi acest lucru între orele 11 şi 16, pentru că în această perioadă se înregistrează temperaturi foarte mari. Dacă vă aflaţi în aer liber trebuie să mergeţi pe la umbră, să faceţi pauze regulate, iar atunci când vă este foarte cald să intraţi în spaţii comerciale care sunt dotate cu instalaţii de aer condiţionat.
Chiar dacă rămâneţi acasă nu trebuie să faceţi eforturi mari care să solicite activitatea cardiacă. Este important să ţineţi geamurile închise pe tot parcursul zilei, să fie acoperite cu o jaluzea sau draperie, iar temperatura ambientală să fie setată în jurul valorii de 22 grade Celsius. Seara, încăperile trebuie aerisite bine, în special camera în care dormiţi.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau