Capodopera lui Tiziano Vecellio, „Ecce Homo”, și coroana Reginei Maria au strălucit la Iași
Dimensiune font:
* expozițiile cu celebrul tablou și cu bijuteria regală s-au încheiat, după ce timp de o lună, au fost punctul de atracție al Muzeului Municipal „Regia Maria” și al Palatului Braunstein * pentru publicul ieșean, surprizele continuă la Galeriile „Dumitru Grumăzescu”, unde a fost vernisată expoziția ,,Cochetării. Urme ale eleganței de odinioară”
Finalul săptămânii a însemnat, pentru Muzeul Municipal „Regia Maria”, și închiderea a două expoziții remarcabile – cea în care cap de afiș a fost tabloul „Ecce Homo”, a celebrului pictor Tițian, și expoziția dedicată Regiei Maria, în cadrul căreia publicul a putut admira coroana de aur și mantia suveranei. „Emoția începutului se perpetuează, poate chiar cu o și mai mare intensitate, atunci când vine clipa încheierii unui eveniment. După o lună în care iubitorii de artă au avut bucuria de a admira lucrarea lui Tițian, ne-am luat rămas-bun de la această capodoperă a artei renascentiste”, a spus maganerul instituției, dr Aurica Ichim la finalul unui eveniment-ceremonie în care a fost prezentat și un album dedicat creației marelui pictor Tiziano Vecellio.
Expoziția, realizată cu sprijinul Primăriei Iași și al Ministerului Culturii, grație colaborării dintre Muzeul Municipal ,,Regina Maria” și Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, a oferit o oportunitate publicului să admire una dintre cele mai valoroase lucrări ale pictorului renascentist Tițian. Mai mult, vizitatorii au avut ocazia să trimită cărți poștale personalizate, în țară și în străinătate, prin intermediul unui parteneriat cu Poșta Română. Muzeul Național Brukenthal este singura instituție din România și din Europa de Est care deține o lucrare semnată de Tițian.
„Este o lucrare importantă din colecția Muzeului Național Brukenthal, una dintre cele mai valoroase picturi pe care le deține România și pe care partea de est a Europei o are. De peste 200 de ani de când tabloul se află la Sibiu, a fost parte din expoziții în Italia, Luxemburg, Polonia, Olanda și Franța. Totuși, este doar a doua oară când ajunge la un muzeu din România, după ce a fost expusă anul trecut la București”, a declarat Alexandru-Constantin Chituță, managerul Muzeului Brukenthal.
Cealaltă piesă importantă, coroana Reginei Maria, evaluată la aproximativ 25 de milioane de euro, a fost expusă în premieră la Palatul Braunstein, după ce a fost adusă de la Muzeul Național de Istorie din București. Bijuteria, considerată una dintre cele mai frumoase din Europa secolului XX, a fost creată în stilul art-nouveau la Paris. „Valoarea deosebită a exponatelor și profunzimea mesajului transmis au adus spre sediul Muzeului Municipal și spre Palatul Braunstein un impresionant număr de vizitatori, de la preșcolari, până la publicul adult, care au apreciat, într-un mod aparte, dimensiunea culturală a celor două evenimente. Zecile de mii de vizitatori care s-au bucurat de cele două expoziții reprezintă dovada concretă a faptului că misiunea noastră, de a facilita accesul la cultură, a fost îndeplinită. Suntem, așadar, îndreptățiți să adresăm mulțumiri tuturor partenerilor noștri: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Brukenthal și Arhivele Naționale ale României”, a spus, la final, dr Aurica Ichim.
Pentru publicul ieșean, surprizele continuă la Galeriile „Dumitru Grumăzescu”, unde Muzeul Municipal ,,Regina Maria” a vernisat, în colaborare cu Universitatea Națională de Arte București, Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Mellaʼs Hat Atelier, expoziția ,,Cochetării. Urme ale eleganței de odinioară”. Este vorba despre un eveniment cultural ce își propune să readucă în atenția publicului vizitator simbolurile rafinamentului și ale eleganței specifice primelor două decenii ale veacului al XX-lea. Ținutele autentice, din colecția Adina Nanu, pălăriile din colecția Mihaela Iacob, piesele de artă decorativă din colecția muzeului, toate reprezintă mărturiile idealului de frumusețe al începutului de secol XX, care este situat acum într-o binemeritată lumină, pe strada Lăpușneanu, într-o veche zonă de promenadă a Iașului.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau