Care va fi componența Consiliului Local Iași după alegerile locale 2024. Până pe 27 septembrie, actualul CL rămâne în funcție. Va reuși Mihai Chirica o majoritate?
Dimensiune font:
Nu mai puțin de cinci partide vor avea reprezentanți în Consiliu Local (CL), deliberativ în care edilul are nevoie de sprijin pentru a-și pune în practică inițiativele.
Vor urma trei luni de negocieri (noile mandate se preiau în septembrie) între PNL (partidul care a dat primarul) și PSD, USR-PMP, AUR și CURAJ. Pe masa negocierilor, liberalii vor plusa cu funcții executive pentru actuala opoziție, de la viceprimar și „city-manager” și până la posturi în administrația locală.
Câte mandate va lua fiecare partid
CL are în componență 27 de consilieri, iar cu 14 dintre aceștia este constituită majoritatea absolută, care poate aproba toate proiectele supuse votului, cu excepția celor care țin de înstrăinarea de terenuri din patrimoniul public. Conform calculelor , bazate pe rezultate parțiale din toate secțiile, PNL și USR-PMP ar urma să aibă fiecare câte 7 mandate, iar celelalte organizații vor avea 6 (PSD), 4 (AUR) și, respectiv, 3 reprezentanți (CURAJ). Din datele ZDI, 25 de mandate de consilier vor fi atribuite direct, iar 2 la redistribuire.
Beneficiarii mandatelor repartizate în a doua etapă sunt AUR (cel de-al patrulea mandat al acestui partid) și USR-PMP (cel de-al șaptelea mandat). Dacă rezultatele finale vor avea diferențe față de cele parțiale ar putea exista modificări de componență, dar în marja unui singur mandat.
În orice caz, având în vedere diversitatea politică, realizarea unei majorități va fi o provocare pentru primar: nici măcar o alianță PNL-PSD nu ar avea suficiente voturi (ar avea doar 13).
Dar, o astfel de alianță cu o „intervenție chirurgicală” în grupul USR-PMP, pe modelul deja patentat în mandatul trecut, ar putea fi asigurate cele 14 voturi. Pe lista USR-PMP a intrat și un consilier PMP (Florin Roșu, șef la Boli Infecțioase, spital subordonat Consiliului Județean condus de liberalul Costel Alexe).
În schimb, o alianță PNL-USR-PMP ar avea suficiente voturi (14), dar rămâne de văzut în ce măsură o astfel de majoritate ar putea fi înfăptuită, având în concurența PNL-USR.
Orice altă alianță gândită de liberali nu va putea fi făcută decât cu aportul reprezentanților a cel puțin două partide. Nici despre o opoziție unită nu putem vorbi: cele patru partide (PSD, USR-PMP, AUR și CURAJ) sunt în conflict (politic) unul cu celălalt.
Dar, așa cum se-ntâmplă în politică, liberalii vor pune pe masă funcții precum viceprimar, administrator public și alte posturi de execuție în administrația locală (inclusiv la nivel de societăți din subordine), funcții menite să fie negociate în schimbul formării unei majorități.
Care va fi componența nominală a CL
Ținând cont de listele depuse de partide la alegeri, componența CL ar putea fi următoarea: Daniel Juravle, Alin Andrieș, Andrei Apreotesei, Călin Scripcaru, Bogdan Iliescu, Florentin Ciobotaru, Ciprian Bostan (toți de la PNL), Diana Zbranca, Marius Ciobanu, Dragoș Popa, Andrei Popescu, Florin Roșu, Elena Chiticariu și Ovidiu Bulgariu (USR-PMP), Bogdan Balanișcu, Roxana Necula, Teodor Crucianu, Liviu Gavril, Florin Rașcu și Marian Dălban (toți PSD) Tudor Ciuhodaru, Vasile Pușcașu, Marian-Jan Chirița și Valentin Resmiriță (AUR) și Cosette Chichirău, Iulian Hușanu, Lavinia Crăciuna-Loghin (CURAJ). Dacă Balanișcu, Ciuhodaru și, respectiv, Chichirău (puțin probabil, conform propriilor declarații) vor renunța la mandat, atunci în locul acestora vor intra Dragoș Matei (PSD), Ciprian Paraschiv (AUR) și Ștefan Ciobanu (CURAJ).
PSD a recuperat substanțial voturi
Cele cinci partide care au trecut pragul electoral au cumulat circa 96.500 de voturi. Clasați pe prima poziție, liberalii au avut circa 26.700 de voturi, similar cu cele primite în 2020, dar procentele diferă în contextul unei prezențe mai mari la urne la scrutinul de alaltăieri (PNL a avut 32% în 2020 față de 25% în prezent).
USR-PMP a avut peste 23.300 de voturi (22%). În 2020, USR obținea, alături de PLUS, aproape 25.000 de voturi (29%), în timp ce PMP alte 4.300 de voturi (5%). Pe electoratul USR a „jucat” și CURAJ: participant la alegeri cu numele România ECO, partidul Cosettei Chichirău (ex-președinte USR Iași) a atras peste 11.200 de voturi (10%), un scor semnificativ pentru un partid aflat la început de drum.
O surpriză poate fi considerată și revenirea PSD: de la aproape 14.000 de voturi în 2020 (16%), social-democrații au ajuns la peste 22.000 de voturi în 2024 (20%), un salt care era neverosimil acum câțiva ani, în contextul „erei Dragnea”.
AUR a beneficiat în municipiul Iași (și) de lipsa concurenței din partea partidului SOS, al Dianei Șoșoacă, organizație care nu a avut liste de candidați. Prin urmare, AUR a obținut 12% (circa 13.200 de voturi) față de 1% în 2020 (1.200 de voturi), acest ultim scor fiind înregistrat înainte de saltul spectaculos de la nivel național al acestui partid la parlamentarele din anul 2020.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau