Ce şantiere se deschid, anul acesta, la Iași
Dimensiune font:
2022 va marca finalizarea unor investiţii demarate anterior, dar şi continuarea activităţii pe alte şantiere * anul acesta se încheie toate proiectele vizând reabilitarea infrastructurii transportului electric şi cele vizând modsernizarea clădirilor-simbol * noutatea absolută pentru acest an o constituie aducerea la Iași a primelor autobuzele electrice
Anul 2021 a fost, la fel ca şi cel anterior, atipic pentru întreaga societate românească. Pandemia de COVID-19 a afectat întreaga lume, generând măsuri de protecție sanitară fără precedent, acestea afectând considerabil viața economică și socială. Chiar și în aceste condiții restrictive, Primăria municipiului Iași a reușit să își îndeplinească multe dintre obiectivele propuse. Prin deciziile Comitetului Local pentru Situații de Urgență au fost limitate efectele pandemiei la nivelul Iașului, răspândirea noului coronavirus fiind ținută sub control. În ceea ce priveşte activitatea pe principalele șantiere ale proiectelor de infrastructură, în ciuda pandemiei, aceasta s-a desfășurat normal, lucrările avansând conform graficului. Odată cu reabilitarea tronsonului Cinci Drumuri – Nicoriţă, în acest moment au mai rămas de finalizat şantierele Bld. Virgil Săhleanu (intersecție Bld. Metalurgiei – rond Țuțora), respectiv Iași – Dancu. Primul şantier se apropie de recepţie, iar al doilea va fi finalizat mai devreme de luna decembrie, constructorul anunţând că va devensa termenul iniţial(cel mai proobabil în perioada septembrie – octombrie). În ceea ce priveşte proiectele vizând achiziţia de mijloace de transport noi, anul acesta trebuie să sosească la Iaşi alte 13 tramvaie Bozankaya (cele PESA sunt deja în depoul CTP) și 44 de autobuze electrice, 20 de la Solaris, respectiv 24 de la ZTE (China) prin intermediul firmei BMC.
Palatul Braunstein va fi recepţionat pe 24 ianuarie
Dintre lucrările care implică reabilitarea unor clădiri-simbol ale oraşului, în această lună vor fi recepţionate lucrările de consolidare şi refuncţionalizare ale Palatului Braunstein, cel mai probabil fiind aşteptată ziua de 24 ianuarie. Valoarea proiectului este de 19.097.184,26 lei lei, cu TVA (circa 4 milioane euro). Tot anul acesta, în luna iunie, este programată recepţia lucrărilor de refacere şi consolidare a Muzeului de Istorie Naturală. De asemenea, în luna septembrie, se vor încheia lucrările la Baia Turcească.
Trei grădiniţe în trei ani
Începând cu anul trecut, municipalitatea a iniţiat trei proiecte vizând extinderea unor grădiniţe. Una dintre acestea se află în Bucium şi prespune ridicarea unei clădiri P+E aferentă Grădiniței cu Program Prelungit din cartierul Bucium, cu o suprafață construită desfășurată de 1.645 mp. Lucrările vor consta în construirea și echiparea grădiniței cu nouă grupe (180 de locuri) la program prelungit, la care se va adăuga construirea și amenajarea locului de joacă pentru copii aferent unității de învățământ preșcolar.
Grădinița Dacia este o altă investiţie, care va consta în construirea unui corp de clădire P+E aferent Grădiniței cu Program Prelungit din cartierul Dacia, cu o suprafață construită desfășurată de 2.375 metri pătrați. De asemenea, proiectul include echiparea funcționalului școlar și amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii. Construirea acestei grădiniţe va duce la crearea a 280 de locuri pentru învăţământul preşcolar (14 grupe).
În fine, Grădinița PP 13 va fi gata în 2023, iar de ea se vor bucura 220 de copii.
Va fi modernizată esplanada Teatrului Naţional
Un alt proiect interesant este cel care vizează refacerea esplanadei și parcului Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Municipalitatea a finalizat evaluarea ofertelor primite în cadrul licitației pentru realizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a esplanadei. Cea mai bună ofertă a fost depusă de Grup Construcții Est SA Iași, cu o sumă de 14.661.526,47 lei, fără TVA, respectiv 17.447.216,5 lei, cu TVA. Lucrările vor fi executate în maxim 18 luni.
Toate școlile din Iași vor avea terenuri sau săli de sport moderne
Primăria Iași continuă investițiile în infrastructura școlară. Firma SC Trust AVB SRL a finalizat proiectarea a 21 terenurir de sport, iar pe lângă acestea, se vor construi săli de sport la școlile gimnaziale Ion Creangă, Nicolae Iorga, Alexandru Vlahuță și George Coșbuc şi Liceul Teoretic Vasile Alecsandri. Cu această a doua etapă, toate școlile din Iași vor avea terenuri sau săli de sport moderne, astfel că Iașul va avea cea mai bună infrastructură sportivă pentru școlari din România. Noul program de modernizare sau amenajare a 21 de terenuri de sport are o valoare estimată de 9.000.000 lei și include următoarele unități de învățământ: Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu”, Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” (Corp A și Corp B), Liceul Teoretic „Miron Costin”, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Școala Gimnazială „Carmen Sylva”, Școala Gimnazială „George Călinescu”, Școala Gimnazială „Ion Ghica”, Școala Gimnazială „Ion Neculce”, Școala Gimnazială „Ion Simionescu”, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”, Școala Gimnazială „Vasile Conta”, Școala Gimnazială „Veronica Micle”, Școala Gimnazială „Ion Creangă” (Corp B - Școala Primară „Petru Poni”) și Școala Primară „Gheorghe Asachi”.
Două pasaje în Podu Roş
În 2022 ar putea începe realizarea pasajelor supraterane care vor descongestiona marile intersecții. Este vorba de cele din Podu Roș, situate Șoseaua Națională - Bd. Socola, respectiv Splai Bahlui Stâng - Bd. D. Mangeron. De altfel, realizarea pasajelor din Podu Roş au intrat în linia dreaptă, fiind organizate dezbateri cu reprezentanţii societăţii civile. Construcţia pasajelor face parte din proiectul intitulat „Fluidizarea traficului din intersecţia Podu Roş cu Splai Bahlui Mal Drept şi Bulevardul Profesor Dimitrie Mangeron. Investiţia are la bază dorinţa edililor de a evita producerea de accidente cauzate de numărul mare de autoturisme care tranzitează intersecţia Podu Roş, dar şi supraaglomerarea sensului giratoriu din Podu Roş şi a întregii intersecţii ca urmare a apariţiei de noi zone rezidenţiale către capăt CUG, Ciurea, Lunca Cetăţuii sau Dealul Galata.
Lucian STATE
* * *
În ceea ce prioveşte investiţiile de anvergură, anul acesta vor fi proiectate lucrările la Spitalul Regional de Urgență și vor fi create premisele pentru lansarea licitației de execuție în 2023, finanțarea lucrărilor fiind asigurată pentru întregul proiect. De asemenea, există premise pentru lansarea licitației de execuție a lucrărilor în cazul Sălii Polivalente din Moara de Vânt, proiectul tehnic realizat de Primărie urmând a fi preluat și implementat de către Compania Națională de Investiții.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau