CET va produce energie termică și electrică în sistem de cogenerare
Dimensiune font:
* „Instalarea sistemului CHP reprezintă un prim pas important care vine în continuarea programului de modernizare a termoficării din municipiul Iași. Practic, prin acest proiect va fi modernizat în întregime sistemul de producere a energiei electrice și termice către populație”, a declarat primarul Mihai Chirica
În cadrul ședinței extraordinare de îndată desfășurată marți, 11 iunie, consilierii locali au aprobat completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 127/2024 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, a devizului general și a documentațiilor tehnico-economice aferente întocmirii Studiului de Fezabilitate (SF) pentru instalarea de noi echipamente de producere a energiei termice utile în cogenerare (CHP) la CET 1 Iași.
Potrivit inițiatorului proiectului de hotărâre, respectiv primarul municipiului Iași, măsura de completare a HCL era necesară având în vedere că proiectul prezentat ca deviz general structurat pe cheltuieli eligibile și neeligibile conform Anexei nr. 4 din Ghidul solicitantului – parte integrantă din hotărâre – nu avea atașat bugetul precum și „planificarea pentru conservarea unor echipamente din SACET, ca urmare a implementării proiectului de investiții”. „Menționăm că în cadrul studiului de fezabilitate s-a recomandat ca soluție optimă pentru pentru CET 1 Iași sursa pentru SACET Iași (Strategia locală pentru serviciul de alimentare cu energie termică a populaţiei – n.r.) o instalație de cogenerare de înaltă eficiență, bazată pe 6 motoare cu ardere internă pe gaz, flexibile, care să satisfacă condițiile tehnice și de finanțare impuse și care să asigure în primul an de operare (2028) peste 80% din energia termică necesară în SACET, ținând cont de condițiile de finanțare de referință din Ghidurile Specifice de finanțare, situația existentă a SACET Iași, condițiile de eficiență energetică stabilite în Energy Efficiency Directive (EED) privind sistemele de ermoficare centralizată, în vigoare la data elaborării studiului de fezabilitate, impunerea Comisiei Europene cu privire la capacitățile termoenergetice care folosesc cărbune, respectiv închiderea iminentă la 31.12.2025 a CET 2 Holboca din considerente de mediu și eficiență”, se arată în expunerea de motive care a însoțit proiectul de hotărâre.
„Instalarea sistemului CHP reprezintă un prim pas important care vine în continuarea programului de modernizare a termoficării din municipiul Iași. Practic, prin acest proiect va fi modernizat în întregime sistemul de producere a energiei electrice și termice către populație”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Fondurile necesare pentru implementarea proiectului, în valoare de 600 de milioane de lei, vor fi asigurate de la Ministerul Energiei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Vrem să aplicăm pe acest prim bloc de la CET 1 o putere instalată de circa 21 de MW, divizată în 6 unități (motoare termice – n.r.), care să ne asigure atât energie electrică cât și termică pentru populație dar și pentru instituțiile publice”, a mai precizat șeful municipalității. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau