Comoara de la Iași. Un muzeu „ascunde” o mină în subsol
Dimensiune font:
Despre Muzeul „Poni-Cernătescu” din Iași au auzit mulți, puțini știu însă că acesta ascunde în subsolul casei în care a locuit renumitul chimist Poni Cernătescu chiar o mină plină cu minerale și flori de mină. Reproducerea a fost realizată în urmă cu 12 ani, cu bani de la Ministerul Culturii și poate fi vizitată.Orele de chimie ajung să fie astfel mai atractive pentru elevii care îi calcă pragul.
În subsolul Muzeului „Petru Cernătescu”, trei încăperi găzduiesc o adevărată comoară. Mineralele pe care Complexul Muzeal
Curiozitatea face ora de chimie mai interesantă
Nici măcar elevii de vis a vis, de la Liceul „Mihai Eminescu”, nu știau că muzeul ascunde în adâncurile sale o astfel de comoară. „Este vorba despre un ecosistem destul de plăcut pentru elevi și pentru multă lume. De obicei, minereurile sunt destul de interesante, de multe ori doar pentru fete, dar și pentru mine”, spune Sebastian, elev în clasa a 8-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.
Teodora, elevă și ea la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași este impresionată de mica mină din apropierea școlii. „Nu știam că există mina. Mi se pare un loc drăguț și mi se pare chiar foarte interesant să fac ora de chimie aici. E mult mai ușor să înveți așa când le vezi”, spune ea.
De cele mai multe ori, elevii află de existența minei atunci când sunt aduși de profesori, mai ales pentru a face orele de Chimie într-un altfel de mediu. „Ora de Chimie desfășurată într-un astfel de cadru mai puțin formal, mai adus spre informal, îi atrage foarte mult pe copii, le deschide curiozitatea”, spune Cecilia Foia, profesor de Chimie la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.
Mina de sub muzeul Poni Cernătescu a fost realizată în 2012 cu fonduri de la Ministerul Culturii. „O fostă pivniță transformată, iată, într-o mină de secol XIX, cu tot ceea ce ar trebui ea să cuprindă. Sunt, practice, cinci încăperi mai mici sau mai mari, toate destinate florilor de mină sau a pietrelor pe care le găsim într-o astfel de locație”, explică Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii Iași.
Casa-muzeu, construită de mitropolitul Veniamin Costachi
La etaj, muzeul cuprinde mai multe încăperi ale locuinței care i-a fost casă lui Petru Poni, cunoscut drept părintele chimiei românești, cel care a analizat peste 80 de minerale de peste tot din țară și a și descoperit două noi minerale.
Casa care adăposteşte Muzeul „Poni-Cernătescu”, inaugurat la 7 noiembrie 1991, a fost construită în anul 1839 de către mitropolitul Veniamin Costachi. Aici a locuit, din anul 1880, profesorul Petru Poni şi familia sa, iar mai târziu academicianul Radu Cernătescu. În anul 1918, casa a adăpostit colecţiile Bibliotecii Academiei Române şi a servit ca loc de întâlnire pentru o seamă de personalităţi ale vieţii ştiinţifice şi culturale de la mijlocul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Posibilitatea inaugurării casei-muzeu s-a datorat în special donaţiilor (din anii 1974, 1990) oferite Complexului Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi de către prof. Florica Mageru, nepoata savantului Petru Poni, constând în obiecte de mobilier, diplome, medalii, tablouri şi obiecte personale aparţinând familiei Petru Poni.
Expoziţia de bază este amenajată în şase camere şi conservă mărturii ale vieţii şi operei ştiinţifice ale membrilor familiei Petru Poni, precum şi a unor importante personalităţi din domeniul chimiei ieşene. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau